Γιατροί του κόσμου: Ιατρική και υλική υποστήριξη στους σεισμόπληκτους της Ελασσόνας - ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη, Μαρτίου 09, 2021

Γιατροί του κόσμου: Ιατρική και υλική υποστήριξη στους σεισμόπληκτους της Ελασσόνας


Από σπίτι σε σπίτι, από χωριό σε χωριό, η ομάδα των Γιατρών του Κόσμου πρόσφερε φροντίδα στους συνανθρώπους μας, διενεργώντας ιατρικές εξετάσεις και δίνοντας είδη προστασίας.
Αμέσως μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην περιοχή της Ελασσόνας, οι Γιατροί του Κόσμου ήρθαν σε επαφή με τις τοπικές περιφερειακές και δημοτικές αρχές προκειμένου να οργανώσουν την αποστολή τους προσφέροντας βοήθεια στους κατοίκους. "Έχοντας την εμπειρία από προηγούμενες αποστολές εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων, γνωρίζαμε καλά τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα για την υγεία των κατοίκων" αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

©YIANNIS YIANNAKOPOULOS

"Η εννεαμελής ομάδα μας ξεκίνησε από την Αθήνα και έφτασε το Σάββατο 6 Μαρτίου στην Ελασσόνα, μεταφέροντας υλική βοήθεια (σκηνές, υποστρώματα, υπνόσακους, κουβέρτες, μάσκες, ιατρικά & παρα-ιατρικά αναλώσιμα κλπ) που μοίρασε σε όσους ανθρώπους έμεναν έξω από τα σπίτια τους είτε λόγω της καταστροφής είτε της μεγάλης αγωνίας και φόβου που υπήρχε" εξηγούν οι Γιατροί του Κόσμου και συνεχίζουν, "Βρεθήκαμε δίπλα σε ανθρώπους φοβισμένους και ταλαιπωρημένους. Γνωστές φιγούρες, τις είχαμε ξαναδεί το 1999 στην Αθήνα και στην Τουρκία, το 2004 στη Σρι Λάνκα, το 2014 στην Κεφαλονιά και το 2019 στην Αλβανία. Ο φόβος, η αγωνία αλλά και ο θυμός είναι ίδιοι παντού σε τέτοιες δύσκολες στιγμές. Οι κίνδυνοι για την υγεία επίσης. Όμως αυτή τη φορά υπήρχε και ο κίνδυνος της πανδημίας, με τον οποίο ζούμε όλοι ένα χρόνο τώρα. ©YIANNIS YIANNAKOPOULOS

Ξεκινήσαμε από τον καταυλισμό στο Δαμάσι όπου έχουν στηθεί σκηνές για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους. Δώσαμε απαραίτητα υλικά για την προστασία του κόσμου και συνεργαστήκαμε με άλλες ομάδες ώστε η βοήθεια να φτάσει σε ακόμα περισσότερους. Εξετάσαμε τον κόσμο, να είναι πρώτα από όλα καλά στην υγεία του και μιλήσαμε μαζί του για το φόβο και την ανασφάλεια που νιώθει για το μέλλον. Η ψυχική υγεία κλονίζεται σε αυτές τις συνθήκες αμέσως.

Συνεχίσαμε στα γύρω χωριά της περιοχής, συναντώντας παντού κατεστραμμένα σπίτια. Στο Μεσοχώρι, στο Βλαχογιάννι, στο Αμούρι, στο Πραιτώρι, στη Μαγούλα και στο Δομένικο, από σπίτι σε σπίτι οι κάτοικοι μας υποδέχτηκαν με ανακούφιση. Μιλήσαμε μαζί τους, τους εξετάσαμε και καταγράψαμε τις ανάγκες για περαιτέρω βοήθεια.

Καθώς οι μετασεισμοί στην περιοχή συνεχίζονται, κάνουμε αυτό που μάθαμε τόσα χρόνια στο πεδίο. Να παραμένουμε δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη. Να μη μείνει κανείς μόνος του.

Στήριξε εσύ τις δράσεις μας για να μπορέσουμε να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα στους συνανθρώπους μας, κάνοντας μια δωρεά εδώ".
Σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 16 συνολικά τμήματα (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ισπανία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία και Τουρκία). Ταυτόχρονα ωστόσο παραμένουν μία γνήσια ελληνική οργάνωση που ακολουθεί το δικό της μονοπάτι βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία.

Συμπληρώνοντας 30 χρόνια συνεχούς δράσης το 2020, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας έχουν αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών, ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση η οποία προωθεί τα συναισθήματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας.

Με δεκάδες προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας με περισσότερους από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε περίπου 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί προγράμματα ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, την Αϊτή, τη Γάζα, την Ουγκάντα, την Αλγερία κ.α.

Στο πεδίο των προγραμμάτων, οι ΓτΚ συνεργάζονται με άλλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here