Σας πήραμε χαμπάρι ! - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Μαρτίου 11, 2021

Σας πήραμε χαμπάρι !


Εδώ και σχεδόν έναν χρόνο ένας άγνωστος και αόρατος εχθρός έχει εισβάλλει στις ζωές μας, κάνοντάς μας να ζούμε ένα καθεστώς φόβου και ανασφάλειας.

Κλεισμένοι μες στα σπίτια μας εδώ και πάρα πολύ καιρό και με μόνη διέξοδο την τηλεόραση διαπιστώνουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται συνεχώς.

Σαν πυροσβεστικός υπάλληλος που είμαι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρακολουθώ την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων σε αρκετά νησιά με αποκορύφωμα την Μύκονο και Σαντορίνη που για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν στο κόκκινο. Το αποτέλεσμα αυτής της αύξησης ήταν στις 6 Φεβρουαρίου να εφαρμοστούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. έως τις 5 π.μ. και την λήξη αυτών στις 22 Φεβρουαρίου με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ΦΕΚ 648 Τεύχος Β 20-02-2021.

Μπροστά σε αυτή την έξαρση διαπίστωσα πως το προεδρείο του σωματείου μας, της Ένωσης Νοτίου Αιγαίου, άρχισε να μοιράζει μάσκες και μάλιστα «διπλή – υφασμάτινη» όπως παινεύονται και με το λογότυπο της Ένωσης, ανάγοντας την προσφορά της μάσκας ως το υπερόπλο που θα συνέβαλε ώστε το πρόβλημα να λυθεί στο «άψε σβήσε».

Μάλιστα επειδή έχουν την εντύπωση πως χαρίζουν (με τα δικά μας λεφτά βέβαια από τις συνδρομές) κάτι πολύ πολύτιμο, και επειδή ίσως να υπάρξουν και κάποιοι από εμάς «κατεργαραίοι» (είναι ο επίσημος χαρακτηρισμός που έδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μέσα στην βουλή για τους πυροσβέστες που έσπασε το αμετάθετο τους), που πιθανά να προσπαθήσουν να πάρουν και καμία μάσκα παραπάνω για να έχουν καβάτζα, μας ζητούν να υπογράψουμε σε καταστάσεις για την παραλαβή τους!

Έχουν ξεφύγει τελείως!

Δεν έφθανε όμως μόνο αυτή η κοροϊδία, μας τονίζουν την ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ που έχουμε για να προστατευτούμε εμείς και οι οικογένειες μας χωρίς καμία αναφορά στις κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την έλλειψη μέτρων προστασίας κυρίως στους χώρους εργασίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία κ.λ.π όπου γίνεται δηλαδή και η υπέρ μετάδοση του κορονοϊού.

Μιλάνε σαν να μην έχουμε εμείς οι πυροσβέστες εμπειρία από την «έγνοια» που έδειξαν όλες οι κυβερνήσεις για τις συνθήκες διαβίωσης μας στις πυροσβεστικές υπηρεσίες. Κοντά τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στα αεροδρόμια, ακόμη είναι στην επικαιρότητα οι συνθήκες διαβίωσης των πυροσβεστών όπως της Μυκόνου και της Σαντορίνης, που για 3 ολόκληρα χρόνια ζούσαν σε τρώγλες και κοιμόντουσαν στα πατώματα, μέσα στα υπηρεσιακά αυτοκίνητα και μετέπειτα σε κοντέινερ.

Δεν μιλάνε καθόλου για τις ευθύνες της κυβέρνησης που έχει αφήσει αβοήθητους τους Πυροσβέστες στην μάχη με το κορονοϊό, καθώς δεν έχουν διατεθεί με επάρκεια σε υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προστατευτικά μέσα όπως αντισηπτικά, μάσκες και γάντια μιας χρήσεως. Όπως και για το γεγονός ότι δεν πραγματοποιούνται συχνά επαναλαμβανόμενες προληπτικές απολυμάνσεις στις υπηρεσίες από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα και θυμήθηκαν μετά από τόσο καιρό ότι τώρα χρειάζονται;

Βέβαια όπως και κάθε άλλη φορά, λένε τα ίδια και τα ίδια.

Βαρέθηκα να τα ακούω κοντά δύο δεκαετίες τώρα που είμαι πυροσβέστης στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου.

Παρουσιάζουν την επαφή του Δ.Σ. με το νέο περιφερειάρχη της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης (ΠΕ.ΠΥ.Δ) Νοτίου Αιγαίου, ως την ύψιστη συνδικαλιστική ενέργεια τους και πως τώρα θα αλλάξουν όλα.

Όσο πίσω και να πάω την μνήμη μου όμως, το μόνο που έχω να θυμηθώ από τις συναντήσεις τους με τους περιφερειάρχες ήταν ότι ποτέ δεν έγινε απολύτως ΤΙΠΟΤΑ!

Πόσες φορές δεν έχει μπει στο σωματείο το ζήτημα της παράνομης υπερεργασίας και των συνθηκών διαβίωσης. Όλα όμως, παρά τις υποσχέσεις, έμεναν όπως έχουν. Για αυτό και αρκετοί συνάδελφοί μας επέλεξαν την διαγραφή από το σωματείο. Κακώς φυσικά κατά την γνώμη μου, γιατί ο σωστός τρόπος ήταν να μην τους εκλέξουμε ξανά και να στηρίξουμε πραγματικά όσους ήθελαν να αγωνιστούν.

Πότε λοιπόν έφεραν θετικά αποτελέσματα οι επαφές τους με τους Περιφερειάρχες;

Το μόνο «αποτέλεσμα» που πληροφορήθηκα με έκπληξή μου ήταν όταν ένας εξ αυτών, αντί να φροντίσει να αντιμετωπιστούν οι γνωστές σε όλο το πανελλήνιο τραγικές συνθήκες εργασίας στην Π/Υ Αερολιμένα Σαντορίνης, κάλεσε σε απολογία 14 συναδέλφους, μέσα σε αυτούς Διοικητής και Υποδιοικητής, επειδή σήκωσαν ανάστημα διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας!

Το σωματείο-όπως λένε οι κακές «γλώσσες» κράτησε αποστάσεις και άφησε ακάλυπτους τους διωκόμενους συναδέλφους. Δηλαδή για ακόμη μία φορά ανύπαρκτοι!

Τυχαίο;

Δεν το νομίζω!

Μέχρι σήμερα οι κύριοι του προεδρείου δεν έχουν ζητήσει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και βγήκαν τούτες τις μέρες που και ο πλέον αδιάφορος έχει καταλάβει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον τομέα της υγείας και στην εξάπλωση της πανδημίας, ως άλλοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι να μας μιλήσουν για την ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ!

Και τα λένε αυτά σε μας τους πυροσβέστες που έχουμε φάει την κοροϊδία με το τσουβάλι!

Σε μας που οι μεγάλες ελλείψεις για ολόκληρες δεκαετίες σε ατομικά μέσα προστασίας. Τα επικίνδυνα φθαρμένα ελαστικά στα οχήματα που επεμβαίνουμε παίζοντας την ζωή μας κορώνα γράμματα. Το γεγονός ότι υπάρχουν υπηρεσίες που δεν έχουν στοιχειώδη καθαριότητα και υποχρεώνονται οι συνάδελφοι να καθαρίζουν οι ίδιοι, έχει πράγματι αφεθεί η λύση όλων αυτών στην ΑΤΟΜΙΚΗ μας ευθύνη.

Αφού αναγκαζόμαστε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίσουμε ένα ζευγάρι μπότες, ένα κράνος, μία φόρμα κ.λ.π. Να ζητιανεύουμε από ιδιώτες και χορηγούς ελαστικά για να μην μένουν ακινητοποιημένα τα οχήματα εν μέσω αντιπυρικής περιόδου. Να παρέχουμε επιπλέον και υπηρεσίες καθαριότητας αζημίως για το δημόσιο!

Για να καλύψουμε δηλαδή με δική μας ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ότι είναι υποχρεωμένη να μας χορηγεί η ίδια η πολιτεία. Και το κάνει με ευκολία η πολιτεία αφού έχει και την αβάντα των συνδικαλιστών σαν και του λόγου τους, δηλαδή των συνδικαλιστών του καναπέ, των δημοσίων σχέσεων και των διαδρόμων!

Όλων αυτών που έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε πάντα χαμογελαστούς να φωτογραφίζονται δίπλα σε κυβερνητικούς παράγοντες και να μιλάνε για την πολύ «δημιουργική» συνάντηση μαζί τους και το έντονο «ενδιαφέρον» που έδειξαν για τα προβλήματα που οι ίδιοι μας δημιούργησαν με ότι ψηφίζουν στην Βουλή!

Έλεος ποια με την κοροϊδία τους!

Ούτε κουβέντα δεν τολμούν να ψελλίσουν φυσικά για το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, απαιτώντας την άμεση εφαρμογή της και πως ακόμη περιμένουμε εκείνο το ρημαδοδιάταγμα που έχει στοιχειώσει 18 χρόνια τώρα για τα μέτρα προστασίας στα επιχειρησιακά συμβάντα!

Ήμουν δόκιμος πυροσβέστης ακόμη όταν άκουγα για αυτό το Π.Δ. που εκκρεμεί η έκδοση του όπως και ότι θα ενταχθούμε στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα!!!

Τι ψάχνω και εγώ τώρα;

Η αλήθεια είναι ότι δεν αμφιβάλω διόλου ότι θα υπάρχει πολύ καλή « συνεργασία » και με τον νέο περιφερειάρχη, όπως υπήρχε και με όλους τους προηγούμενους. Όχι όμως για την λύση προβλημάτων μας αλλά για το πως οι πυροσβέστες να κάθονται στα αυγά τους και να μην τους « ενοχλούν » με αναφορές και τα τοιαύτα.

Όπως δεν αμφιβάλω για το ποια ακριβώς συμφέροντα εκπροσωπούν αφού χρόνια τώρα μαζί με τους « κολλητούς » τους στην Ομοσπονδία, κάνουν τα « χατίρια » των κυβερνήσεων και ΟΧΙ των πυροσβεστών που αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα προβλήματα!

Φάνηκε ξεκάθαρα και με την στήριξή τους στο νέο νόμο 4662/2020 που επέβαλε τις επιφυλακές για προληπτικούς λόγους και το μαζικό « ξεσπίτωμα » των πυροσβεστών.

Και αφού άφησαν να γίνει η ζημιά, μετά « έτρεχαν » για την αναβάθμιση του Π.Κ. Νάξου σε Πυροσβεστική υπηρεσία, προκειμένου να αυξηθεί η δύναμη ώστε να μην εμφανίζονται ως υπεράριθμοι οι συνάδελφοι!

Ντροπή και μόνο ντροπή!

Μπορεί να μου πήρε κοντά δύο δεκαετίες να συνειδητοποιήσω τι σόι εκπροσώπους έχουμε, αλλά όπως λέει και ο σοφός Λαός μας « κάλιο αργά παρά ποτέ»!

Γιατί η αλήθεια, όσο και να προσπαθούν, δεν κρύβεται.

Και η αλήθεια είναι πως αν δεν υπήρχε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών για να βγάλει όλα αυτά τα προβλήματα στην επιφάνεια και μάλιστα σε πολλά να δοθεί λύση κάτω από την συνεχή πίεση της, θα θάβονταν κυριολεκτικά.

Όπως και το γεγονός ότι μας είχε ενημερώσει έγκαιρα για τις εξελίξεις και για τις αλλαγές που θα έφερνε αυτό το νομοθετικό εφεύρημα για την πολιτική προστασία.

Μήπως όμως υπερβάλω στην εκτίμηση μου αυτή;

Υπάρχει ένα γεγονός που είναι αδιάψευστος μάρτυρας!

Ποιος από τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας στο σωματείο ή στην Ομοσπονδία, μας ενημέρωσε για τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου;

Κανένας από όλους αυτούς! Μόνο οι συνάδελφοι της ΕΑΚΠ!!!

Ποιος πάλεψε για να μην ψηφιστεί και προσπάθησε να βάλει εμπόδια στην κυβέρνηση για την κατάργηση του κανονισμού μεταθέσεων και του σταθερού χρόνου εργασίας μέσω των επιφυλακών, με τις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησε στην Βουλή και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;

Μόνο οι συνάδελφοι της ΕΑΚΠ και όσοι από εμάς ένιωσαν την αναγκαιότητα αυτή. Εγώ δυστυχώς δεν ήμουν ένας από αυτούς και ντρέπομαι πραγματικά για την αφέλεια που έδειξα να πιστέψω όλους όσους μας καθησύχαζαν, συμπεριλαμβανομένου και του προεδρείου της Ένωσής μας.

Αν δεν ήταν οι άνθρωποι της ΕΑΚΠ να μας ενημερώνουν συνεχώς, ακόμη δεν θα είχαμε πάρει χαμπάρι ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου 4662/2020 οι περισσότεροι πυροσβέστες από πού μας ήρθε όλη αυτή η καταιγίδα, γιατί και εσείς κύριοι της Ένωσής μας, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, θέλατε να μας κρατήσετε στον ύπνο του δικαίου!

Έλα όμως που οι πυροσβέστες εδώ στην περιφέρεια μας δεν τρώνε πλέον το κουτόχορτο που τους σερβίρεται συνεχώς και για χρόνια τώρα ως κύριο πιάτο!

Κάποιοι μάλιστα άρχισαν να θυμούνται και να σχολιάζουν ότι κάποτε και εδώ στην περιφέρεια μας υπήρχαν εκλεγμένοι συνάδελφοι στο Δ.Σ. της Ε.Α.Κ.Π. και έμπαιναν για πρώτη φορά επί της ουσίας τα ζητήματα που μας απασχολούσαν, αλλά με ευθύνη δική μας χάθηκε αυτή η όαση που μόλις είχε αρχίσει να δημιουργείται!

Που θα πάει όμως, ρόδα είναι και γυρίζει, θα έρθει και η στιγμή που με αποφασιστικότητα οι συνάδελφοι της περιφέρειας θα σας δείξουν την έξοδο από το σωματείο!

Ένας πυροσβέστης από το Νότιο Αιγαίο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες