Ραγδαίες εξελίξεις με την άρση μέτρων: Τι φοβούνται οι ειδικοί και ανέβαλαν τις αποφάσεις - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Μαρτίου 17, 2021

Ραγδαίες εξελίξεις με την άρση μέτρων: Τι φοβούνται οι ειδικοί και ανέβαλαν τις αποφάσεις

Η έξαρση της πανδημίας πάει πίσω την συνεδρίαση των ειδικών ίσως και τις ημερομηνίες για το άνοιγμα. Όλες οι πληροφορίες και οι ραγδαίες εξελίξεις με την άρση μέτρων. Τι φοβούνται οι ειδικοί και ανέβαλαν τις αποφάσεις.


Η αναβολή για την Παρασκευή της έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αποφασίστηκε λόγω του φόβου που εξέφρασαν πολλά μέλη της για έξαρση της πανδημίας τα εικοσιτετράωρα που διανύουμε. Κατά τις ίδιες πηγές, υπάρχουν ενδείξεις περί μεγάλης αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων, αλλά κυρίως των θανάτων και των διασωληνώσεων, οι οποίες είναι πιθανό να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.


Η ανησυχία των επιστημόνων, η οποία εδράζεται στα μοντέλα που εφαρμόζονται για την πρόβλεψη της πορείας της πανδημίας, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς πλέον είναι διάχυτη όχι μόνο η κόπωση και η δυσθυμία των πολιτών για τα μέτρα, αλλά και η αδημονία για σταδιακή χαλάρωσή τους, η οποία καλλιεργήθηκε περαιτέρω μετά τις χθεσινές πληροφορίες περί επικείμενων αλλαγών.


«Δεν είναι δυνατόν να χτυπάμε ταβάνι στις διασωληνώσεις και την ίδια ώρα να ανακοινώνουμε χαλάρωση των μέτρων» σχολίαζε ένας εκ των ειδικών για να δικαιολογήσει την αλλαγή πλεύσης της Επιτροπής. Από την άλλη πλευρά, και παρά την αναμενόμενη, πάντως, κορύφωση πριν την αργή αποκλιμάκωση, κυβέρνηση και ειδικοί επιμένουν ότι με πολύ αργά και προσεκτικά βήματα, θα πρέπει να αρχίσει η χώρα να ξαναπαίρνει μπρος.


Μέχρι αυτή τη στιγμή, και σίγουρα μέχρι να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις για την πορεία της πανδημίας, τα σενάρια που εξετάζονται σε πρώτη φάση -χωρίς να αποκλείονται τροποποιήσεις- είναι τα εξής:


- Επαναφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στις 21:00, από 19:00 που ισχύει μέχρι τώρα. Και αυτό, διότι όπως έχουν παραδεχθεί και δημόσια αρκετοί επιδημιολόγοι, το μέτρο λειτούργησε μάλλον επιβαρυντικά σε ό,τι αφορά τον συνωστισμό σε σούπερ μάρκετ, φούρνους κα, ενώ επιβάρυνε περαιτέρω ψυχολογικά τους πολίτες. Σε ό,τι αφορά στις καθημερινές, θα παραμείνει ως έχει η απαγόρευση κυκλοφορίας, δηλαδή στις 21:00.


- Άρση της απαγόρευσης μετακίνησης με αυτοκίνητο από δήμο σε δήμο με τον κωδικό 6 στο 13033, όπως είχε προκύψει από την τελευταία αυστηροποίηση των μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, δεν εξετάζεται άρση της απαγόρευσης για μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών. Πάντως, ακόμη και με το άνοιγμα των πρώτων δραστηριοτήτων, η μετακίνηση εντός του δήμου ή σε απόσταση μέχρι 2 χλμ. από τον τόπο κατοικίας προς εκπλήρωση κάποιας ανάγκης που σχετίζονται με αυτές, πιθανόν θα παραμείνει ως έχει σήμερα.


- Άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου, με προκαθορισμένα ραντεβού και αυστηρά υγειονομικά μέτρα.


- Άνοιγμα του λιανεμπορίου, μία εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 29 Μαρτίου. Το πιθανότερο είναι τα μεγάλα τουλάχιστον καταστήματα να λειτουργούν με click away ή click in shop και τα συνοικιακά με φυσική παρουσία, κατόπιν ραντεβού. Και στις δύο περιπτώσεις, η μετάβαση θα γίνεται με SMS που θα έχει ισχύ δύο ωρών στον νέο πενταψήφιο αριθμό 13032, στον οποίον δεν θα υπάρχει η δυνατότητα αποστολής δεύτερου μηνύματος μέσα στο ίδιο 24ωρο.


- Επιστροφή στα σχολεία τον Απρίλιο, αρχής γενομένης αυτή τη φορά από την Γ Λυκείου.


Ολα τα παραπάνω, πάντως, θα επανεξεταστούν μεθαύριο, οπότε και θα ληφθούν αποφάσεις.






Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/ellada/item/84690-ragdaies-ekselikseis-me-tin-arsi-metron-ti-fovoyntai-oi-eidikoi-kai-anevalan-tis-apofaseis
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες