Ξεκλειδώνει η χώρα - Όπλα τα self tests και τα εμβόλια - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Μαρτίου 28, 2021

Ξεκλειδώνει η χώρα - Όπλα τα self tests και τα εμβόλια

Κυβέρνηση και επιστήμονες εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών, καθώς στόχος είναι η επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων να ξεκινήσει στις 5 Απριλίου με  «κλειδί» τα self test.


Κυβερνητκές πηγές επισημαίνουν πως η συμπληρωματική στρατηγική του self testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων, σε ένα διαφορετικό, πιο ασφαλές, περιβάλλον. Και προσθέτουν πως δημιουργεί νέες δυνατότητες και είναι ένα όπλο που δεν είχαμε στη διάθεσή μας.


Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι στοχευμένοι περιοδικοί έλεγχοι με αντιγονικό τεστ από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι κλειστές δομές αλλά και περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.


Η επόμενη εβδομάδα θεωρείται κρίσιμη, καθώς πιθανότατα την Τετάρτη, θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να αποφασίσει τον οδικό χάρτη για το ξεκλείδωμα της χώρας.



Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο, αλλά για πρώτη φορά αυτήν την εβδομάδα σημειώθηκε μια πρώτη εικόνα σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες συνεχούς ανοδικής πορείας της επιδημίας.


Παρατηρείται μία σταθεροποίηση σε κάποιες περιφερειακές ενότητες, ενώ αυξητικές τάσεις σε άλλες. Ο δείκτης θετικότητας την εβδομάδα που μας πέρασε για πρώτη φορά παρέμεινε σταθερός στο 6%. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα πιεστική, με το ρυθμό ωστόσο των νοσηλειών να παρουσιάζουν μείωση.


Η βασική στρατηγική της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν όχι μόνο το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων μέσα στο άμεσο μέλλον, αλλά και η αποφυγή επιστροφής σε περιοριστικά μέτρα σε μερικές εβδομάδες. Οι γενικές αρχές περιλαμβάνουν το σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων που θα σχεδιαστεί με βάση κυρίως την επικινδυνότητα της κάθε δραστηριότητας, συνυπολογίζοντας όμως τα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν.


Στόχος είναι να αξιοποιηθεί σε κάθε περίπτωση η χρήση των εξωτερικών χώρων. Σε δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους συνυπολογίζεται η επαφή με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους. Επίσης συζητείται η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους ή σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου.


Για το λιανεμπόριο, εφόσον υπάρξει σταθεροποίηση στα επιδημιολογικά δεδομένα, στο τραπέζι είναι στις 5 Απριλίου να ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα, με κυβερνητικά στελέχη πάντως να διαμηνύουν πως μπορεί το άνοιγμα να πάει μια εβδομάδα πίσω, προκειμένου να μην διακινδυνεύσουν νέα αναζωπύρωση της πανδημίας.


Η επιδημιολογική εικόνα θα κρίνει τις αποφάσεις των ειδικών σχετικά με τη μέθοδο λειτουργίας του λιανεμπορίου είτε με click away και του click in shop είτε απελευθέρωση της αγοράς με βάση τον αριθμό καταναλωτών. ανάλογα τα τετραγωνικά των καταστημάτων.


Αναφορικά με το ζήτημα των διαδημοτικών μετακινήσεων θεωρείται συζητείται η απελευθέρωσή τους στις 5 Απριλίου.


Εν τω μεταξύ την Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε σχέδιο στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων για άνοιγμα των σχολείων (γυμνασίων και λυκείων), με προτεινόμενη ημερομηνία την 5η Απριλίου με την προϋπόθεση πως θα εξισορροπηθεί η επιδημιολογική καμπύλη.


Πάντως οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν δύσκολο να υπάρξει ταυτόχρονο άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων και μένει να διαφανεί ποια από τις δραστηριότητες θα προηγηθεί.




 




Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες