Δόντι: Τι να κάνεις σε περίπτωση σου σπάσει; (Video) - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Μαρτίου 10, 2021

Δόντι: Τι να κάνεις σε περίπτωση σου σπάσει; (Video)

Είναι ένας από τους πιο συχνούς μικροτραυματισμούς, αλλά μεγάλος για την εικόνα μας.


Μαζί με τα γόνατα είναι ίσως από τα πολύπαθα σημεία του σώματός μας κατά την παιδική ηλικία. Μπορεί ως ενήλικας να μην πέφτεις κάτω με την ίδια συχνότητα, όμως το σπάσιμο των δοντιών παραμένει ένας σχετικά συχνός τραυματισμός. Τα δόντια αδυνατίζουν όσο μεγαλώνουμε και μπορεί κάποιο από αυτά να σπάσει από το μάσημα κάποιας σκληρής τροφής, ειδικά αν είναι δόντι που έχει υποστεί απονεύρωση ή κάποιο σφράγισμα. 


Στην περίπτωση που σπάσει κάποιο κομμάτι δοντιού και το βρείς, βάλτο σε ένα ποτήρι γάλα και πήγαινε όσο πιο γρήγορα μπορείς στον οδοντίατρο. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν το βρεις, μην ανησυχείς. Ο οδοντίατρος μπορεί να αναπλάσει το δόντι με βάση το κομμάτι που έχει μείνει. 


Αν όμως βγει τελείως το δόντι από κάποιο χτύπημα πρέπει να είσαι ακόμα πιο γρήγορος. Ξέπλυνέ το με λίγο γάλα και προσπάθησε να το ξαναβάλεις στη θέση του δαγκώνοντας πολύ ελαφρά. Αν δεν μπορείς να το βάλεις τότε κράτα το μέσα στο στόμα σου για να παραμείνει φυσιολογικά υγρό ή εναλλακτικά μέσα σε γάλα. Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλοί πηγαίνοντας στον οδοντίατρο είναι να διατηρούν το σπασμένο ή ολόκληρο δόντι τους μέσα σε νερό, κάτι που καταστρέφει το δόντι. 


Το σπασμένο δόντι καλό θα είναι να φροντιστεί από οδοντιάτρο σε διάστημα που να μην υπερβαίνει τις 4-5 μέρες γιατί εκτός από τη μόνιμη βλάβη στο δόντι μπορεί να προκληθούν ζημιές και στα διπλανά δόντια. Ακόμα πιο γρήγορος πρέπει είσαι στην περίπτωση που βγει το δόντι και ιδανικά να είσαι στον οδοντίατρο μέσα στην επόμενη ώρα. 






Πηγή: https://www.ratpack.gr/buzz/story/21043/ti-na-kaneis-se-periptosi-poy-spasei-to-donti-soy
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες