Aγγλικά: Γιατί είναι η κυρίαρχη γλώσσα του κόσμου; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Απριλίου 22, 2021

Aγγλικά: Γιατί είναι η κυρίαρχη γλώσσα του κόσμου;

Είναι φανερό τώρα και πολλές δεκαετίες πως τα αγγλικά είναι η γλώσσα που μιλάει όλος ο πλανήτης και αυτό είναι κάτι που έρχεται μέσα από την ιστορία του κόσμου και των γλωσσών. Είναι άρρηκτα συνδεμένο με κάτι πολύ πιο βαθύ από μία συγκυρία.


Από μικρά παιδιά μας προτρέπουν να μάθουμε Αγγλικά και μας τονίζουν την σημαντικότητα τους. Γιατί όμως είναι τα Αγγλικά τόσο σημαντικά;

 Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται είναι η πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 7,000 γλώσσες στον κόσμο. Τα ευχάριστα νέα όμως είναι ότι ελάχιστες από αυτές χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα και είναι αποδεκτές από πολλούς ανθρώπους.

Γιατί όμως τα αγγλικά είναι η πιο δυνατή γλώσσα του κόσμου?

Οι δάσκαλοι του 19ου αιώνα είχαν ήδη αντιληφθεί τη σχέση ανάμεσα στη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας και τη δημιουργία φιλοβρετανικών αισθημάτων στους μαθητές. Ωστόσο, μόλις μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε συνείδηση ότι η γλώσσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προπαγανδιστικούς λόγους, γεγονός που οδήγησε τη Βρετανία σε πρώτη φάση και αργότερα τις HΠA να εκπονήσουν σχέδιο που στόχο είχε να κάνει την αγγλική γλώσσα την κυρίαρχη του πλανήτη.


O οραματιστής αυτού του σχεδίου ήταν ο Pεξ Λίπερ, ένας ευφυής και γλωσσομαθής (μιλούσε πέντε γλώσσες) Αυστραλός που προσελήφθη το 1916 στην υπηρεσία προπαγάνδας του υπουργείου Πληροφοριών. Ήταν από αυτούς που διέκριναν πρώτοι τον κίνδυνο για την Ευρώπη από την άνοδο του Μουσολίνι και του Χίτλερ και τις βλέψεις του φασιστικού μηχανισμού πληροφόρησης.


Στο τέλος του πολέμου τα αγγλικά ήταν η γλώσσα των νικητών και εκατοντάδες χιλιάδες νέοι μαθητές είχαν έρθει σε επαφή με αυτή. “Σε μια γενιά τα αγγλικά μπορούν να γίνουν παγκόσμια γλώσσα, η δεύτερη γλώσσα σε όσες χώρες δεν είναι ήδη η πρώτη”, αναφέρεται στο έγγραφο που αποτέλεσε την αρχή του μεγαλύτερου προγράμματος εξάπλωσης μιας γλώσσας.

Αποτελεί μία από τις συνολικά έξι επίσημες γλώσσες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μία από τις 23 επίσημες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – όπου κατέχει τη δεύτερη θέση ως μητρική γλώσσα και την πρώτη ως ξένη γλώσσα με ποσοστό 51%, τη μοναδική επίσημη της Κοινοπολιτείας των Εθνών, ενώ χρησιμοποιείται και σε πολλούς ακόμη διεθνείς οργανισμούς.






Πηγή: https://www.ratpack.gr/buzz/story/20346/giati-ta-agglika-einai-i-kyriarxi-glossa-toy-kosmoy

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες