Airbnb : Ηλεκτρονικοί έλεγχοι της εφορίας για αδήλωτα εισοδήματα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Απριλίου 19, 2021

Airbnb : Ηλεκτρονικοί έλεγχοι της εφορίας για αδήλωτα εισοδήματα


Ηλεκτρονικό κλοιό γύρω από τους φορολογούμενους που ενοικιάζουν ακίνητα μέσα από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb στήνει η ΑΑΔΕ για να εντοπίσει και να επιβάλει πρόστιμα 5.000 ευρώ σε όσους κρύβουν από την εφορία τα εισοδήματα που εισπράττουν.
Το πρόστιμο διπλασιάζεται για όσους εντοπιστούν μέσα σε ένα έτος με τις ίδιες παραβάσεις και μπορεί να φθάσει μέχρι και τις 20.000 ευρώ.
Με νέα απόφασή του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή δίνεται εντολή για μπαράζ διασταυρώσεων στα ακίνητα που διατίθεται για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών Airbnb, ΗomeAway, Booking.com κ.ά., ενώ επιστρατεύονται και ελεγκτές του υπουργείου Τουρισμού και της Οικονομικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες Πιτσιλή:
Για τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις θα χρησιμοποιηθούν μικρά συνεργεία ελέγχου από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Τουρισμού, ενώ θα συνδράμει και η Οικονομική Αστυνομία.
Στις περιπτώσεις που εντοπίζονται ακίνητα, τα οποία είτε δεν εγγράφηκαν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) αποστέλλονται στις αρμόδιες ΔΟΥ τα στοιχεία των ακινήτων και «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής της.
Η διαπίστωση των παραβάσεων μπορεί να βεβαιώνεται και με ηλεκτρονική καταγραφή (σε μορφή αρχείου .avi ή .mp4), με τη χρήση λογισμικού καταγραφής οθόνης, της περιήγησης στην ανάρτηση ακινήτου σε ιστότοπο ψηφιακής πλατφόρμας. Ο φορολογούμενος καλείται εντός 10 ημέρων προς ακρόαση στην εφορία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.
Το αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:
Παράλειψη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.
Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.
Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται εις βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.
Από τη διαπίστωση της παράβασης, ο «Διαχειριστής» υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να συμμορφωθεί.
Σε περίπτωση που διαπιστώνεται εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης εντός ενός έτους επιβάλλεται διπλάσιο πρόστιμο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες