Συνταξιούχοι : Πώς θα φορολογηθούν τα περσινά αναδρομικά - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Απριλίου 19, 2021

Συνταξιούχοι : Πώς θα φορολογηθούν τα περσινά αναδρομικά


Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται το θέμα της φορολόγησης των αναδρομικών συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ που έλαβαν τον περασμένο Οκτώβριο πάνω από 1,1 εκατομύριο δικαιούχοι.
Στόχος είναι να περιοριστούν οι «φωτιές» που ανάβει φέτος η εφορία στους συνταξιούχους οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν τον φορολογικό «λογαριασμό» για τα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, στα ποσά που εισέπραξαν οι συνταξιούχοι θα επιβληθούν φορολογικοί συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φθάνουν έως 45%, ενώ στην περίπτωση που τα συνολικά εισοδήματα των συνταξιούχων υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ για τα έτη 2015 και 2016 θα επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης, «φουσκώνοντας» ακόμα περισσότερο το ραβασάκι της Εφορίας.
Για να μην προκύψουν μεγάλες επιβαρύνσεις για τους συνταξιούχους, η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει σύμφωνα με τα Νέα την αυτοτελή φορολόγηση των αναδρομικών με συντελεστή 20%, όπως φορολογήθηκαν και τα αναδρομικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων τον Δεκέμβριο του 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ για μετά το Πάσχα μεταφέρεται η εξέλιξη των αναδρομικών σε δύο μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων που υπερβαίνουν συνολικά το 1,5 εκατομμύριο.
Πρόκειται για τους συνταξιούχους οι οποίοι περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ για αναδρομικά στα «κομμένα» δώρα και στις επικουρικές συντάξεις, καθώς και καταβολή των αναδρομικών (μαζί με τις αυξήσεις) σε όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη.

Ειδικότερα αυτή την περίοδο σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο κύμα δικαστικών προσφυγών για τα αναδρομικά στα «κομμένα» δώρα και στις επικουρικές συντάξεις – τα οποία αφορούν 1,3 εκατομμύριο συνταξιούχους – εν όψει και της απόφασης του ΣτΕ η οποία αναμένεται να εκδοθεί το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου.

Οι προσφεύγοντες έχουν μεγάλες πιθανότητες να δικαιωθούν, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν κατέβαλε τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων τα οποία διεκδικούν τώρα οι συνταξιούχοι, και μάλιστα με το δεδικασμένο που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ του περασμένου Ιουλίου. Δηλαδή καταβλήθηκαν πρόσφατα τα αναδρομικά από τις παράνομες περικοπές των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις, αλλά δεν δόθηκαν οι επιστροφές από τις περικοπές στα δώρα, που αφορούν το σύνολο των χαμηλοσυνταξιούχων, και τις επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα για το ίδιο θέμα καταγράφονται δικαστικές αποφάσεις (πρωτοδικεία) υπέρ των συνταξιούχων.


Πηγή

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες