Ένας χαριτωμένος πτερόσαυρος: Ασυνήθιστη ανακάλυψη προϊστορικού πλάσματος στην Κίνα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Απριλίου 21, 2021

Ένας χαριτωμένος πτερόσαυρος: Ασυνήθιστη ανακάλυψη προϊστορικού πλάσματος στην Κίνα


Κάτι ανάμεσα σε βάτραχο και…δράκο θυμίζει ένα νέο είδος πτερόσαυρου (Sinomacrops bondei) που ανακαλύφθηκε στην Κίνα, το οποίο φαίνεται να αξίζει τον χαρακτηρισμό…«χαριτωμένο».
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Gizmodo, το πλάσμα αυτό απέχει πολύ από τους πιο…τρομακτικούς εξαδέλφους του που πετούσαν στους ουρανούς του Μεσοζωικού Αιώνα: Ο Sinomacrops είχε μέγεθος σπουργιτιού, ωστόσο ήταν κατά τα άλλα ένας κανονικός πτερόσαυρος- αν και ένα μάλλον διαφορετικό είδος.
Διεθνής ομάδα ερευνητών, κυρίως από την Κίνα και την Ιαπωνία, εξέτασε έναν απολιθωμένο σκελετό που βρέθηκε σε βράχο στην επαρχία Χεμπέι και ήταν σε θέση να διαπιστώσει την εμφάνισή του, εξακριβώνοντας πως πρόκειται για ένα νέο είδος και περιγράφοντάς το στο PeerJ.


Πολλοί μεταγενέστεροι πτερόσαυροι ήταν τρομακτικά πλάσματα, ακόμα και για τα δεδομένα των δεινοσαύρων, μα οι anurognathidae, όπως ο Sinomacrops, δεν ήταν σαν αυτούς. Το μικρό σώμα του εν λόγω δεινοσαύρου πετούσε χάρη σε πλατιά φτερά με μεμβράνες και τελείωνε σε μια λεπτή ουρά, ανάμεσα σε ένα ζευγάρι από λεπτά πόδια. Επίσης, το πλάσμα είχε μεγάλα μάτια και ένα στρογγυλό πρόσωπο. Ακόμη, πιθανότατα είχε γούνα ή χνούδι.



Θεωρείται πως οι anurognathidae ήταν οι «νυχτερίδες» της εποχής τους, και τρέφονταν κυρίως με έντομα, κυνηγώντας σε συνθήκες χαμηλούς φωτός.

Με πληροφορίες από Gizmodo



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες