Ποιο είναι το “γλυκό του διαβόλου” που κάνει κακό στο μυαλό; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Απριλίου 21, 2021

Ποιο είναι το “γλυκό του διαβόλου” που κάνει κακό στο μυαλό;

Είναι κάποιες ουσίες που κάνουν πολύ κακό στον εγκέφαλο κι εμείς ανακαλύψαμε αυτή που κάνει την χειρότερη δουλειά.

 

Συγκεκριμένα, η συστηματική κατανάλωση – για τουλάχιστον έξι εβδομάδες – τυποποιημένων γλυκών και αναψυκτικών μπορεί να οδηγήσει σε… “χαζομάρα”, δηλαδή να οδηγήσει στην επιβράδυνση σημαντικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει αντίδοτο: Όλα τα πλούσια σε ω-3 λιπαρά τρόφιμα.


Ποια είναι όμως αυτή η τόσο επικίνδυνη ουσία; Εσύ γνωρίζεις τι έχει μέσα αυτό που πίνεις ή τρως;

Αναψυκτικά, χυμοί, παγωτά, σάλτσες, παιδικές τροφές, αρτοπαρασκευάσματα και ένα σωρό άλλα τυποποιημένα τρόφιμα περιέχουν στη σύστασή τους φρουκτόζη από καλαμπόκι. Και λοιπόν; θα αναρωτηθείς.

Σύμφωνα με τον Fernando Gomez-Pinilla, καθηγητή νευροχειρουργικής και βιολογίας στην κορυφαία στον κόσμο ιατρική κλινική του UCLA: “Ό,τι τρώμε, επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Μια διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη καλαμποκιού μακροπρόθεσμα μεταβάλλει την ικανότητα του εγκεφάλου να μαθαίνει και να απομνημονεύει πληροφορίες. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των ζημιών είναι η προσθήκη ω-3 λιπαρών στα γεύματα”. Όπως εξήγησε, αυτό συμβαίνει γιατί τα ω-3 λιπαρά προστατεύουν τις νευρικές συνάψεις (συνδέσεις) των κυττάρων του εγκεφάλου από την φθορά.

Ο καθηγητής – Χιλιανός στην καταγωγή – συμβουλεύει μάλιστα όποιον αναζητά απλές, φυσικές λύσεις, να αντικαταστήσει τα ζαχαρούχα επιδόρπια με το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι (!) μαζί με λίγα φρέσκα μούρα, που μπορεί ο καθένας να φυλάξει στο ψυγείο του γραφείου του. Λίγη μαύρη σοκολάτα – όχι πολύ γλυκιά – μπορεί επίσης να καταναλωθεί περιστασιακά, προσθέτει.

Πηγές φρουκτόζης στη σύγχρονη διατροφή του δυτικού πολιτισμού, όπως επισημαίνει η έρευνα, είναι η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο (σακχαρόζη ή σουκρόζη) και μια φθηνή, ρευστή γλυκαντική ουσία που παράγεται από το καλαμπόκι (σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης – High Fructose Corn Syrup, HFCS) . Στην Ελλάδα τη συναντάμε στις ετικέτες των τροφίμων με τα εξής ονόματα: Σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, σιρόπι γλυκόζης, σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης, αμιλοσιρόπιο. Η χρήση της είναι ευρέως διαδεδομένη στις βιομηχανοποιημένες τροφές που βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ-μάρκετ και φυσικά προτιμάται από τους βιομήχανους επειδή κοστίζει λιγότερο από την κοινή ζάχαρη.






Πηγή: https://www.ratpack.gr/buzz/story/22359/poio-einai-to-glyko-toy-diavoloy-poy-xazeyei-ton-anthropo
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες