Τι λέει η επιστήμη για τις τηγανητές πατάτες - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Απριλίου 18, 2021

Τι λέει η επιστήμη για τις τηγανητές πατάτες

Τις λατρεύουν μικροί και μεγάλοι και αποτελούν μια νηστίσιμη και vegan επιλογή. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούμε να τις καταναλώνουμε όσο συχνά θα θέλαμε και η επιστήμη εξηγεί το γιατί.

 

Λίγοι μπορούν να αντισταθούν σε ένα πιάτο με τηγανητές πατάτες, το πιο comfort φαγητό από την παιδική ηλικία μέχρι τα γεράματα. Αν χάσουμε, όμως, το μέτρο, η απόλαυση που μας προσφέρουν θα έχει βλαβερές συνέπειες για την υγεία μας. Τουλάχιστον αυτό λένε οι έρευνες.


Σύμφωνα με μελέτη σε 4,5 χιλιάδες ενήλικες που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, η κατανάλωσή τους πάνω από δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το λάδι στο οποίο τηγανίζεται η πατάτα είναι η αιτία του αυξημένου κινδύνου κι όχι οι ίδιες οι πατάτες, ενώ δεν μπόρεσαν να συνδέσουν τις πατάτες που μαγειρεύονταν με άλλο τρόπο με μεγαλύτερο κίνδυνο πρώιμου θανάτου.


Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό για να σας πείσει, συνεχίστε να διαβάζετε.


 Μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στομάχι


Δεδομένου ότι τα λιπαρά περνούν το στάδιο της πέψης πιο αργά σε σχέση με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες, αποδίδοντας περισσότερες θερμίδες αναλόγως το πώς μαγειρεύονται, το πιθανότερο είναι να μείνουν στο στομάχι πολύ περισσότερο σε σχέση με ένα υγιεινό γεύμα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Ultrasound International Open, η κατανάλωσή τους αυξάνει την πιθανότητα στομαχόπονου, ενώ γενικότερα από την πέψη τηγανητών μπορεί να παρουσιάσουμε ναυτία, διάρροια, φούσκωμα, κράμπες.


Επηρεάζεται το ανοσοποιητικό


Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε υψηλά λιπαρά όπως οι τηγανητές πατάτες, μπορεί να βλάψει το μικροβίωμα του εντέρου, οδηγώντας σε αύξηση των κακών βακτηρίων και μείωση των καλών. Δεδομένου ότι το έντερο παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό μας, η συχνή κατανάλωση τηγανητών μπορεί να μας αφήσει εκτεθειμένους σε αρρώστιες.


Αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού


Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 150 χιλιάδες βετεράνους στρατιωτικούς από το Τμήμα Υποθέσεων και Επιδημιολογικής Έρευνας Βετεράνων Μασαχουσέτης και Κέντρου Πληροφοριών Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν τηγανητές τροφές τρεις φορές την εβδομάδα παρουσίαζαν 7% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Αν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν τηγανητές τροφές κάθε μέρα, διπλασίαζαν τον κίνδυνο φτάνοντας το 15%.


Αυξάνεται το βάρος


Όταν οι τροφές που καταναλώνουμε τηγανίζονται σε λίπος, μετατρέπονται σε θερμιδικές βόμβες, κάτι που υποστηρίζει και μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition. Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση τηγανητών τροφών παρουσίαζε άμεση συσχέτιση με παχυσαρκία.


Δεν είναι απορίας άξιο, λοιπόν, που οι τηγανητές πατάτες είναι ανάμεσα στις πιο ανθυγιεινές τροφές του πλανήτη.  






Πηγή: Clickatlife.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες