Αντίποινα Πούτιν σε Ερντογάν με διακοπή πτήσεων στην Τουρκία λόγω Ουκρανίας - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Απριλίου 13, 2021

Αντίποινα Πούτιν σε Ερντογάν με διακοπή πτήσεων στην Τουρκία λόγω Ουκρανίας

Προειδοποιήσεις προς πάσα κατεύθυνση -και για πρώτη φορά ανοιχτά προς την Τουρκία- εξαπολύει η Ρωσία ενόσω εντείνονται οι φόβοι ανάφλεξης στην ανατολική Ουκρανία. «Μην ενθαρρύνετε στρατιωτικά το Κίεβο» διαμηνύει η Μόσχα διά του Σεργκέι Λαβρόφ προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και εμπράκτως «χτυπά» την Άγκυρα στον τουρισμό με διακοπή των πτήσεων προς την Τουρκία για ενάμιση μήνα -χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την πανδημία του κορωνοϊού.


Με το ουκρανικό ζήτημα να έχει εισέλθει σε εξαιρετικά κρίσιμη φάση, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία και άλλες χώρες να μην τροφοδοτούν τον -κατά τη Μόσχα- «μιλιταρισμό» της Ουκρανίας.


«Θα το πω ευθέως: Καλούμε έντονα όλα τα υπεύθυνα έθνη με τα οποία διατηρούμε επαφές -μεταξύ αυτών και την Τουρκία- να αναλύσουν την κατάσταση και τις αδιάκοπες πολεμοχαρείς δηλώσεις του καθεστώτος του Κιέβου. Τους καλούμε να μην τροφοδοτούν αυτές τις μιλιταριστικές διαθέσεις» δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σχολιάζοντας την είδηση περί πώλησης τουρκικών drone στην Ουκρανία.


Ο ίδιος εξέφρασε, παράλληλα, τις «ανησυχίες» της ρωσικής πλευράς ότι πιθανώς το Κίεβο βρίσκεται σε προετοιμασίες για επίθεση στους φιλορώσους αυτονομιστές στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.


Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -κατόπιν συνάντησής του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Άγκυρα- ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης, είναι όμως έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε υποστήριξη χρειαστεί.


Η Ρωσία προχώρησε, δε, και εμπράκτως σε «αντίποινα» κατά του Ερντογάν ανακοινώνοντας σήμερα, Δευτέρα, το βράδυ πως διακόπτονται για ενάμιση μήνα όλες οι αεροπορικές συνδέσεις, κανονικές και τσάρτερ, με την Τουρκία -με πρόσχημα την πανδημία του κορωνοϊού.


«Αποφασίσαμε να περιορίσουμε την τακτική και έκτακτη αεροπορική σύνδεση, που πραγματοποιείται από τα ρωσικά διεθνή αεροδρόμια προς και από αεροδρόμια της Τουρκικής Δημοκρατίας» ανακοίνωσε η αρμόδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Τ.Γκόλικοβα.


Η ίδια ανέφερε πως εξαιρούνται μόνο οι απαιτούμενες ειδικές πτήσεις για τη λειτουργία της εταιρείας «Holding Titan-2», η οποία κατασκευάζει τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκουγιου, και οι πτήσεις για την απομάκρυνση των Ρώσων τουριστών που ήδη κάνουν τις διακοπές τους στην Τουρκία.


Η διακοπή των πτήσεων συνιστά κλιμάκωση από ρωσικής πλευράς και ισχυρή προειδοποίηση προς την τουρκική κυβέρνηση ότι εάν δεν σταματήσει το «στρατιωτικό φλερτ» με το Κίεβο θα κινδυνεύσει να χάσει όλη την τουριστική κίνηση εκ μέρους της Ρωσίας, στην οποία βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό.


Αρνείται επικοινωνία με Ζελένσκι ο Πούτιν

Την ίδια στιγμή, στο Κίεβο γίνεται γνωστό ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει ζητήσει κατ' επανάληψη να έλθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.


Η Ιούλια Μέντελ, η εκπρόσωπος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πως ο Ουκρανός ηγέτης προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε μέχρι τώρα, να μιλήσει με τον Πούτιν.


«Το γραφείο του προέδρου, βεβαίως, υπέβαλε αίτημα να μιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Δεν έχουμε λάβει ακόμη απάντηση και ελπίζουμε πραγματικά ότι αυτό δεν είναι μια άρνηση του διαλόγου» είπε η Μέντελ.


Από ρωσικής πλευράς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως δεν έχει δει κάποιο αίτημα για συνομιλίες «τις τελευταίες ημέρες» και πως δεν γνωρίζει εάν έχει υποβληθεί πρόσφατα ένα τέτοιο αίτημα.


Απαντώντας σε ερώτηση εάν ο Πούτιν έχει να πει κάτι στον Ζελένσκι, ο Πεσκόφ ανέφερε πως ελπίζει να υπερισχύσει στο Κίεβο «πολιτική σοφία» σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση και την αποτροπή ενός ενδεχόμενου πολέμου.


Στο Παρίσι ο Ουκρανός πρόεδρος - Σε εγρήγορση το ΝΑΤΟ

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 40.000 στρατιώτες στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και περισσότερους από 40.000 στρατιώτες στην Κριμαία.


Υπό το φως της κατάστασης ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι -ο οποίος ζητά την άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ- αναμένεται να μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, έως τα τέλη της εβδομάδας.


Η Ουκρανία φοβάται πως το Κρεμλίνο σχεδιάζει μια κρίση για να συσπειρώσει τους Ρώσους απέναντι σε έναν εξωτερικό εχθρό εν όψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο και για να αλλάξει αφήγημα από εσωτερικά θέματα που προκαλούν οργή όπως η φυλάκιση του σφοδρού πολέμιου του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε ο επικεφαλής ασφαλείας της χώρας την περασμένη εβδομάδα στο Reuters.


Ο Πούτιν έχει κατηγορήσει αντίθετα την Ουκρανία για «επικίνδυνες προκλητικές ενέργειες» στην περιοχή του Ντονμπάς, με το Κρεμλίνο να διατείνεται πως η Ρωσία μπορεί να μετακινεί δυνάμεις στο έδαφός της, όπως θεωρεί ότι χρειάζεται για αμυντικούς σκοπούς, και ότι οι κινήσεις αυτές δεν συνιστούν απειλή.


Η αντιπαράθεση έχει οδηγήσει στο «κόκκινο» την ανησυχία στη Δύση. Η Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ κατηγορούν τη Ρωσία για «προκλητική» συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων, με την διακυβέρνηση Μπάιντεν να προειδοποιεί διά του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, πως αν η Μόσχα επιχειρήσει επίθεση θα υπάρξουν συνέπειες.


Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συζήτησε τηλεφωνικώς εκ νέου σήμερα, Δευτέρα, την κατάσταση στην Ουκρανία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ εν όψει της επίθεσης Μπλίνκεν στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες εντός της εβδομάδας.


Αμφότεροι υπογράμμισαν την «άμεση ανάγκη η Ρωσία να σταματήσει την επιθετική στρατιωτική συσσώρευση δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία και στην κατεχόμενη Κριμαία», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ






Πηγή: https://www.cnn.gr/kosmos/story/261862/rosika-antipoina-ston-erntogan-me-diakopi-ptiseon-stin-toyrkia-logo-oykranias
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες