Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πώς θα λειτουργεί – Πού θα εφαρμοστεί πιλοτικά - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Απριλίου 19, 2021

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πώς θα λειτουργεί – Πού θα εφαρμοστεί πιλοτικά


Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Θα καταγράφει και θα αθροίζει τις ώρες εργασίας και τηλεργασίας όλων των μισθωτών
H ψηφιακή κάρτα θα εφαρμοστεί πιλοτικά στις μεγάλες επιχειρήσεις με πάνω από 50 άτομα (βιομηχανία, τράπεζες, σούπερ μάρκετ) και στη συνέχεια σταδιακά στο σύνολο της οικονομίας.
Μέσα από αυτή την ηλεκτρονική διαδικασία θα προκύπτει η συμπλήρωση του νόμιμου ωραρίου ώστε να εφαρμόζεται:
το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία,η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή το ελαστικό 8ωρο (40ώρο την εβδομάδα) και η εξίσωση των υπερωριών σε βιομηχανία και υπηρεσίες

Η ψηφιακή κάρτα σε συνδυασμό με το ψηφιακό ωράριο στο αναβαθμισμένο σύστημα “Εργάνη ΙΙ” στην πράξη θα λειτουργεί ως εξής:
ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του.

Η κάρτα θα συνδέεται online με το σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και, με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί ο εργαζόμενος να απαιτήσει την πληρωμή των υπερωριών.

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα είναι διαθέσιμη και μέσω του κινητού τηλεφώνου, ώστε να μπορεί να ελέγχει και ο εργαζόμενος την καταγραφή των υπερωριών του.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η ψηφιακή κάρτα θα παίξει σημαντικό ρόλο στην τήρηση του ωραρίου του τηλεργαζόμενου αλλά και στη λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καθώς θα μπορούν να καταγράφονται online οι «κλειδωμένες» υπερωρίες τις οποίες ο εργοδότης οφείλει ή να πληρώσει ή να συμψηφίσει.

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, πρόκειται για ένα μέτρο δικαιοσύνης, που “θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις που προωθεί αυτό το νομοσχέδιο. Όπως είναι το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η εξίσωση των υπερωριών σε βιομηχανία και υπηρεσίες».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες