Νηστεία : Τρεις Μοναστηριακές εύκολες υγιεινές επιλογές - ΕΙΔΗΣΕΙΣ-NEWS

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021

Νηστεία : Τρεις Μοναστηριακές εύκολες υγιεινές επιλογές

Νηστεία Διατροφή: Συνταγές από μοναστήρια της Κρήτης και της Πάτμου. Όσοι έχουν επισκεφτεί και ζήσει για λίγες μέρες σε μοναστήρι ξέρουν καλά πόσο μεγάλη αξία αλλά και εξαίσια γεύση έχει η μοναστηριακή κουζίνα.

Γιουβέτσι νηστίσιμο


Υλικά

1/2 κιλό πράσα

1/2 κιλό πατάτες

Ελαιόλαδο

1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο

4 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια



Ζεσταίνεις το λάδι σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζεις τα πράσα σε σιγανή φωτιά, μέχρι να μαραθούν.

Βγάζεις τα πράσα και τα τοποθετείς σε ένα πήλινο σκεύος.

Στο ίδιο λάδι τσιγαρίζεις τις πατάτες, κομμένες σε μικρά κυβάκια. Τις βάζεις και αυτές στο πήλινο σκεύος.

Προσθέτεις τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και ρίχνεις περίπου ένα λίτρο νερό αλατισμένο, το θυμάρι ή το δεντρολίβανο και το πιπέρι.

Ψήνεις στους 180°C, περίπου για 30-45 λεπτά.

Φακοσαλάτα με πλιγούρι

Υλικά

2 φλιτζάνια βρασμένες φακές

1 φλιτζάνι μουσκεμένο πλιγούρι

Φρέσκο κόλιανδρο

Ντομάτα σε κυβάκια

Κολοκυθάκια σε κυβάκια

Άνηθος

Λίγη γλιστρίδα (αν είναι η εποχή) ή ρόκα ή σπανάκι

Χυμός λεμόνι


Λίγο αρωματικό ξίδι ή μπαλσάμικο

Βάζεις τα υλικά σε ένα μπολ και αλατίζουμε ανάλογα.

Προσθέτεις τα ψιλοκομμένα αρωματικά και λαχανικά, στη συνέχεια ελαιόλαδο, λεμόνι και ξίδι και ανακατεύεις πάρα πολύ καλά.

Το φακόρυζο του πατέρα Ευγένιου

(Συνταγή από την Πάτμο)

Υλικά

250 γραμμ. φακές

1-2 σκελίδες σκόρδο

1 ολόκληρο κρεμμύδι

2-3 δαφνόφυλλα

1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο

1-2 φέτες λεμόνι

Αλάτι και πιπέρι

2 κουταλιές ξίδι

120 γραμμ. ρύζι για πιλάφι

1 φλιτζάνι νερό



Ελαιόλαδο (ή όχι, αν είναι μέρα αυστηρής νηστείας)

Εύκολο φαγητό αν έχεις περίσσευμα από φακές της προηγούμενης μέρας. Αλλιώς, πάμε τη συνταγή:

Πλένεις και βάζεις τις φακές για βράσιμο. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτεις όλα τα υλικά εκτός από το ρύζι και αφήνεις μέχρι να ψηθούν τελείως.

Σε αυτή τη φάση ρίχνεις το λάδι και ένα φλιτζάνι νερό, αν η φακή δεν είναι ήδη σούπα.

Τώρα είναι η ώρα για το ρύζι: το προσθέτεις στην κατσαρόλα και ψήνεις, μέχρι να το θεωρήσεις έτοιμο για τα γούστα σου. Άλλος το θέλει λαπά και άλλος να κρατάει λίγο. Περί ορέξεως…

Το φαγητό τις «καλές μέρες», τις μη νηστίσιμες δηλαδή, συνοδεύεται από τυρί φέτα. Αλλιώς με ελιές ή τουρσί. Τρώγεται και κρύο, αντί σαλάτας.






Πηγή: https://www.healthweb.gr/nea-ygeias/diatrofi/syntages/nisteia-diatrofi-treis-monastiriakes-eykoles-ygieines-epiloges
 

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here