Τα δυο καράβια που τα μέλη των πληρωμάτων έφαγε ο ένας τον άλλο - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Απριλίου 03, 2021

Τα δυο καράβια που τα μέλη των πληρωμάτων έφαγε ο ένας τον άλλο

Η θάλασσα είναι γεμάτη με απίστευτες ιστορίες. Καμία όμως δεν ξεπερνά σε φρίκη τα όσα έζησαν τα μέλη δυο πλοίων του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού.


«Τρόμος» και «Έρεβος». Δυο ονόματα που το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, ακόμη και σήμερα, αποφεύγει να μιλά για αυτά. Η ιστορία που εκτυλίχθηκε πάνω στα καταστρώματα των δυο αυτών πλοίων ξεπερνά κάθε φαντασία. Και μπορεί η μυθοπλασία να δίνει ένα τόνο υπερβολής στην ιστορία, αλλά η φρίκη της πραγματικής ζωής έχει την τάση, κάποιες φορές, ξεπερνά τη φαντασία.

Τα δυο πλοία απομονώθηκαν στη Βόρεια Θάλασσα, οι προμήθειες έγιναν δηλητήριο και τα πληρώματα έφαγαν το ένα το άλλο. Σας φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά; Διαβάστε την ιστορία και θα καταλάβετε...

Το ξεκίνημα της φρίκης

Ο σερ Τζον Φράνκλιν εντάχθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό στα 14 του και είχε σαν όραμα να γράψει και εκείνος ένδοξες σελίδες ιστορίας. Ο βαρύς τραυματισμός του το 1812 τον ανάγκασε να στραφεί στις εξερευνήσεις. «Όργωσε» τον Αρκτικό Κύκλο ψάχνοντας το μυθικό «βορειοδυτικό πέρασμα».

Πρόκειται για το σημείο εκείνο που γινόταν η βόρεια ένωση του Ατλαντικού με τον Ειρηνικό ωκεανό.


Λίγο πριν από τα 60 χρόνια ζωής, αποφάσισε να πάρει μέρος σε μια τελευταία αποστολή ολοκλήρωσης του χάρτη του Βορειοδυτικού Περάσματος της Αρκτικής, καθώς έμεναν ανεξερεύνητα και αχαρτογράφητα αρκετά μίλια από τα βόρεια του Καναδά ως την Αρκτική, μια περιοχή που κανείς δεν ήξερε σαν τον Φράνκλιν.

Στις 19 Μαΐου του 1845 η αποστολή του «Τρόμου» και του «Έρεβου» ξεκίνησε μετρώντας 127 άνδρες, πλήρωμα και αξιωματικούς, τον σερ Τζον Φράνκλιν πλοίαρχο του «Έρεβου» και τον Φράνσις Κρόζιερ πλοίαρχου του «Τρόμου».

Κυνηγώντας... θαλάσσιους ανεμόμυλους

Ο Φράνκλιν κυνηγούσε κάτι που δεν υπήρχε. Μια σειρά λάθος αποφάσεων έβαλε τα πληρώματα και των δυο πλοίων σε έναν απίστευτο εφιάλτη. Η απόφαση του Φράνκλιν και του υποπλοιάρχου του, Τζέιμς Φιτζέιμς, να συνεχίσουν παρόλο που ο πάγος το χειμώνα του 1845 άρχισε να κλείνει επικίνδυνα τα πλοία, έμελλε να «θάψει» 129 άτομα, βασανισμένα, κάτω από το χιόνι σε ένα ακατοίκητο νησί.

Όλα όσα ακολούθησαν έφτασαν αποσπασματικά σε γνώση των ιστορικών και των επιστημόνων από τις αποστολές διάσωσης και τα ευρήματά τους και τις προφορικές διηγήσεις των Ινουίτ, των νομάδων Εσκιμώων.
Γκραβούρα του «Έρεβος»

Στις προμήθειες του καραβιού ωστόσο κρυβόταν ένας ακόμα πιο ύπουλος εχθρός από το πολικό ψύχος. Στην αποστολή είχαν μαζί τους, μεταξύ άλλων, περίπου 16.550 κιλά μπισκότα, 61.980 κιλά αλεύρι και 44.000 κιλά κρέας σε κονσέρβα.


Αφού τα καράβια είχαν κολλήσει στον πάγο, τα 129 άτομα έμειναν εκεί για 2 χειμώνες. Αυτό που δεν μπορούσαν να φανταστούν ωστόσο ήταν ότι οι προμήθειές τους θα τους σκότωναν σιγά σιγά καθώς δηλητηριάζονταν από τις κονσέρβες.

Μόλις το 1980 ανασύρθηκαν τρία πτώματα της αποστολής, τα οποία περιείχαν εντός τους υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου, απ’ όπου συμπέραναν οι αναλυτές ότι πρέπει να πέθαναν από δηλητηρίαση που προκλήθηκε από τις κονσέρβες των τροφίμων. Μαζί με την διάβρωση του πόσιμου νερού που είχαν γίνεται αντιληπτό ότι οι προμήθειες που είχαν για να κρατηθούν στη ζωή, τους την στερούσαν κάθε μέρα και περισσότερο.

Ο κανιβαλισμός στο κατάστρωμα

Ο σερ Τζον Φράνκλιν πέθανε τον Ιούνιο του 1847 και ανέλαβε ως επικεφαλής ο Κρόζιερ. Εκείνος ήταν έτσι και αλλιώς αντίθετος με το γεγονός ότι συνέχιζαν αν και οι πιθανότητες ήταν εναντίον τους.

Τον Απρίλιο του 1848 οι εναπομείναντες άνδρες στα δύο πλοία ξεκίνησαν το μεγάλο ταξίδι προς το Νότο και την ενδεχόμενη σωτηρία. Η προσπάθειά τους δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς δεν επιβίωσε κανείς. Δεν έχει επιβεβαιωθεί πόσοι ήταν οι άνδρες που ξεκίνησαν την απέλπιδα προσπάθεια.

Ο 
«Έρεβος» και ο «Τρόμος»

Ερευνητικές αποστολές αποστολές τη δεκαετία του ’80 εντόπισα κάποια από τα απομεινάρια της θρυλικής αποστολής του «Έρεβου» και του «Τρόμου». Και μαζί με αυτά τα απομεινάρια ήρθαν και στο φως της δημοσιότητας και οι φρικτές λεπτομέρειες της κατάστασης που είχαν περιέλθει στο τέλος της ζωής τους.

Κάποια από τα πτώματα που εντοπίστηκαν είχαν σημάδια κανιβαλισμού ενώ βρέθηκαν κάποια οστά τα οποία είχαν βράσει. Αυτή η τακτική έχει εντοπιστεί στα τελευταία στάδια προσπάθειας επιβίωσης, σημάδι της απελπισίας των τελευταίων επιζώντων.
Η γιγάντια επιχείρηση

Η καναδική κυβέρνηση εξουσιοδότησε γιγαντιαία επιχείρηση το 2014, από την οποία εντοπίστηκε το ένα από δύο πλοία στα ανοιχτά καναδικού νησιού. Ο «Έρεβος» ήταν το πρώτο από τα δύο πλοία που εντοπίστηκε.

Ένα από τα πτώματα που εντοπίστηκε

Δύο χρόνια μετά ωστόσο βρέθηκε και το κουφάρι του «Τρόμου», σε πολύ καλή κατάσταση δεδομένου των συνθηκών και των ετών που αγνοείται.

«Βρήκαμε το “Terror” σε βάθος 24 μέτρων, άριστα διατηρημένο από τα παγωμένα νερά του Βορειοδυτικού Περάσματος», δήλωσε ο Άντριαν Σιμνόφσκι, εκπρόσωπος της αποστολής, σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε από τη δημόσια καναδική τηλεόραση CBC.

Ο «Τρόμος» βρέθηκε σε κόλπο του νησιού του Βασιλιά Γουλιέλμου, στο σημείο όπου ένας Ινούιτ, μέλος μιας επιστημονικής ομάδας, είχε δηλώσει πριν από μερικά χρόνια ότι είχε δει ένα κατάρτι να υψώνεται από την επιφάνεια της θάλασσας.






Πηγή: https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1182556/o-tromos-kai-o-erevos-ta-dyo-karavia-poy-ta-meli-ton-pliromaton-efage-o-enas-ton-allo
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες