Ο λόγος που η βασίλισσα Ελισάβετ δεν επισκέπτεται την Ελλάδα - ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Δευτέρα, Απριλίου 05, 2021

Ο λόγος που η βασίλισσα Ελισάβετ δεν επισκέπτεται την Ελλάδα

Ένα ερώτημα πλανάται πάνω από την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία. Γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ, που έχει ταξιδέψει στη μακρά βασιλική της θητεία σε 196 χώρες, δεν έχει επισκεφθεί ποτέ τη χώρα μας, πατρίδα του συζύγου της Φίλιππου;Σχετικά άρθρα


Την απάντηση είχε δώσει παλιότερα ο ιστορικός, ειδικευμένος στη βασιλεία, Hugo Vickers, ο οποίος πιστεύει ότι ο «σνομπισμός» της Ελισάβετ προς την Ελλάδα έχει να κάνει με την κακή μοίρα και κατάληξη του βασιλικού θεσμού στη χώρα μας -μια κατάληξη που επηρέασε και τον Φίλιππο.


«Το 1922, όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν μωρό, η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η οικογένεια εξορίστηκε και κατέφυγε στη Γαλλία, όπου άλλαξαν το επώνυμό τους σε Mountbatten», είχε πει ο ιστορικός.


Την ίδια περίπου απάντηση στο ερώτημα έρχεται να δώσει σήμερα ο ιστορικός Hugo Vickers, ο οποίος δήλωσε στο BBC ότι η ταραχώδης ιστορία της μοναρχίας στην Ελλάδα είχε άμεση επίδραση στην οικογένεια του Φιλίππου.


"Στον πρίγκιπα Φίλιππο δεν αρέσει η Ελλάδα, γιατί [η στρατιωτική κυβέρνηση που ακολούθησε τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο] δίκασε τον πατέρα του [πρίγκιπα Ανδρέα] και πιθανόν θα είχε εκτελεστεί. Το 1922 όλοι χρειάστηκε να φύγουν από τη χώρα".


Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν μόλις ενός έτους όταν έφυγε από την Ελλάδα, μέσα σε ένα κουτί για φρούτα. Από τότε έχει επιστρέψει πολύ λίγες φορές, ενώ λέει ότι δεν θυμάται παρά τα υποτυπώδη Ελληνικά. Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του Δανό.


Επιπλέον, ο Φίλιππος είναι ανιψιός του Βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος έχει εξοριστεί από το 1973 αλλά ακόμη θεωρεί τον εαυτό του Βασιλιά. Όλα αυτά συντελούν στο ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ πιθανόν δεν έχει δεχτεί ποτέ πρόσκληση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.


Η επίσκεψη της πριγκίπισσας Ελισάβετ


Πάντως η Ελισάβετ πριν γίνει βασίλισσα έφτασε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου 1950 με τον σύζυγό της. Από τη Μάλτα, όπου ο Φίλιππος υπηρετούσε στο ναυτικό, έφθασαν στο Φάληρο. Εκεί τους υποδέχτηκε ο βασιλιάς Παύλος και η βασίλισσα Φρειδερίκη μαζί με εκατοντάδες πολίτες που περίμεναν να δουν από κοντά το πριγκιπικό ζευγάρι της Αγγλίας.


Πηγή: https://www.parapolitika.gr/stories/article/1104195/o-pragmatikos-logos-pou-i-vasilissa-elisavet-den-episkeptetai-tin-ellada/?utm_source=rss
 

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here