Βιβλιάριο υγείας στο κινητό μας – Συνταγές και εξετάσεις μέσω ενός mobile app - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Απριλίου 06, 2021

Βιβλιάριο υγείας στο κινητό μας – Συνταγές και εξετάσεις μέσω ενός mobile app

Με δυναμικό βηματισμό προωθείται η ψηφιακή Υγεία στη χώρα μας, δημιουργώντας πολύτιμα «εργαλεία» που ακολουθούν τις τάσεις του μέλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας δημιουργεί μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα (mobile app) που θα επιτρέπει στον πολίτη να χειρίζεται τις άυλες φαρμακευτικές συνταγές και τα άυλα παραπεμπτικά για εξετάσεις εύκολα και γρήγορα από το κινητό του.


Μεταξύ άλλων, μέσω του νέου app, οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν υπενθυμίσεις αλλά και ειδοποιήσεις στο κινητό τους (για παράδειγμα, αναφορικά με τη λήξη της συνταγής τους ή το προγραμματισμένο ραντεβού για εξέταση), να έχουν άμεση πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες (όπως είναι οι πληροφορίες για φάρμακα που λαμβάνουν ή έχουν λάβει, όπως και σημειώσεις του γιατρού) καθώς και γονεϊκή επίβλεψη των άυλων συνταγών και παραπεμπτικών των έμμεσων ασφαλισμένων μελών της οικογένειας, όπως τα ανήλικα παιδιά.


Μάλιστα, η σχετική εφαρμογή, που βρίσκεται ήδη στο στάδιο της δημιουργίας και αναμένεται να βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών πριν από το καλοκαίρι, έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ιδιαίτερα εύκολη στη χρήση, προσφέροντας παράλληλα δυνατότητες που επιταχύνουν την επαφή με το Σύστημα Υγείας. Αλλωστε, τόσο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης όσο και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχουν επενδύσει – και συνεχίζουν – σε τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών για τη βελτίωση της πρόληψης, της διάγνωσης, της θεραπείας, της παρακολούθησης και της διαχείρισης θεμάτων Υγείας, προσθέτοντας σταδιακά στη νευραλγική αυτή… εργαλειοθήκη νέες υπηρεσίες που, σημειωτέον, έχουν αποδειχθεί πολύτιμες εν μέσω πανδημίας.


Υπηρεσίες υγείας

Συνεπώς, σταδιακά αλλάζει η φιλοσοφία στην παροχή υπηρεσιών Υγείας, με τη νέα αυτή εφαρμογή που δρομολογείται και αποτελεί μια απεικόνιση των δεδομένων της συνταγογράφησης – η οποία ομοιάζει με ένα e-ιατρικό ημερολόγιο – να αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα. Και αυτό διότι στο επίκεντρο βρίσκεται ο πολίτης και όχι ο γιατρός.


Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συνταγογράφηση έχει εξελιχθεί σε «θεμέλιο» πάνω στο οποίο χτίζεται όλος ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, η αρχή έγινε με την άυλη συνταγογράφηση, που πραγματοποιήθηκε με μια μικρή αλλαγή στη συνταγογράφηση, ενώ σε δεύτερο χρόνο προστέθηκε και η υπηρεσία έκδοσης άυλων παραπεμπτικών. Επόμενος στόχος, που αναμένεται να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι στο σύστημα να προστεθεί και μία ακόμη υπηρεσία, αυτή των ιατρικών βεβαιώσεων, που θα αποτελέσει ακόμη μία σημαντική διευκόλυνση για τους πολίτες. 


Υπό τις εξελίξεις αυτές, τα δύο υπουργεία αξιολογούν ότι η συνταγογράφηση και τα δεδομένα της – όπως, άλλωστε, διαπιστώθηκε εμπράκτως στην καμπάνια του εμβολιασμού και ειδικά στην προτεραιοποίηση των πληθυσμιακών ομάδων – συνιστούν πρόπλασμα ενός ψηφιακού ιατρικού φακέλου. Γι’ αυτό και η δημιουργία της νέας εφαρμογής γίνεται με εντατικούς ρυθμούς, επιδιώκοντας να αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό βήμα προς τα εμπρός, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να πάρει τα δεδομένα του στα χέρια του, διευκολύνοντάς τον σημαντικά στην αλληλεπίδρασή του με δομές και ειδικούς Υγείας.


Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στα «ΝΕΑ», ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Υγείας στήνεται προσθέτοντας διαρκώς έργα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης (εμπλουτίζοντας τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού), ενώ εστιάζοντας στη νέα εφαρμογή προσθέτουν πως πρόκειται για «μία ακόμη γρήγορη νίκη (quick win) ενόψει των πολύ μεγάλων έργων που έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης».


Η «ταυτότητα»

Η εφαρμογή, που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης από την ΗΔΙΚΑ και θα είναι διαθέσιμη δωρεάν για Αndroid και ΙΟS κινητές συσκευές, θα προσφέρει ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα στους πολίτες να αντλούν πολύτιμες πληροφορίες από τον e-ιατρικό τους φάκελο.


Αναλυτικότερα κύρια χαρακτηριστικά της εφαρμογής είναι τα εξής:


1. Εύκολη διαδικασία εισόδου εγγραφής


– Οι πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται στην εφαρμογή χρησιμοποιώντας και ενισχύοντας τα ήδη υπάρχοντα διαπιστευτήρια που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην εφαρμογή του gov.gr.


– Θα παρέχεται δυνατότητα εύκολης σύνδεσης χρησιμοποιώντας τις πιο πρόσφατες δυνατότητες ασφάλειας της συσκευής (π.χ. βιομετρικά χαρακτηριστικά κ.ο.κ.).


2.Εύκολη διαχείριση συνταγών και παραπεμπτικών


– Ιστορικό με όλες τις άυλες συνταγές και άυλα παραπεμπτικά.


– Γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε όλες τις άυλες ενεργές ακόμη και μη ενεργές συνταγές και παραπεμπτικά.


– Πληροφορίες σχετικές με το όνομα φαρμάκου, δραστικές ουσίες, λεπτομέρειες θεραπείας, σημειώσεις γιατρού κ.ά.


– Γραμμικός κώδικας συνταγών και παραπεμπτικών, καθώς και προβολή σε πλήρη οθόνη.


– Ονομα και λεπτομέρειες εξέτασης στα παραπεμπτικά.


3.Πληροφορίες και επεξεργασία προφίλ χρήστη


4.Παροχή για επιλογή επίβλεψης των άυλων συνταγών και παραπεμπτικών έμμεσων ασφαλισμένων μελών της οικογένειας


– Δίνεται η δυνατότητα σε έναν γονιό να διαχειρίζεται και να παρακολουθεί τις συνταγές και τα παραπεμπτικά των έμμεσα προστατευόμενων μελών μέσα από την εφαρμογή.


5. Παροχή ενημερωτικών ειδοποιήσεων και υπενθυμίσεων


6. Δυνατότητα επιλογής του τύπου των ειδοποιήσεων που λαμβάνει ο χρήστης (ειδοποιήσεις συνταγής / παραπεμπτικού, ειδοποιήσεις ενεργής κατάστασης, ειδοποιήσεις λήξης συνταγής κ.ο.κ.).






Πηγή: https://www.in.gr/2021/04/06/health/health-news/vivliario-ygeias-sto-kinito-mas-syntages-kai-eksetaseis-meso-enos-mobile-app/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες