Η Pfizer «αύξησε κατά 60%» την τιμή του εμβολίου της - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021

Η Pfizer «αύξησε κατά 60%» την τιμή του εμβολίου της

Η τιμή που χρεώνει η Pfizer στην ΕΕ για κάθε δόση του εμβολίου της κατά της Covid-19 ήταν αρχικά 12 ευρώ και τώρα εκτοξεύεται στα 19,5, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, αποκαλύπτοντας νούμερα που η Κομισιόν αρνείται να δημοσιοποιήσει.


Ο Μπορίσοφ προειδοποίησε μάλιστα πως η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει τους προϋπολογισμούς για εμβόλια Covid-19 δεδομένου ότι οι παραλλαγές του κοροναϊού θα δημιουργήσουν ανάγκη για «τρίτη και τέταρτη δόση».


«Η Pfizer ήταν στα 12 ευρώ, μετά πήγε στα 15,50. Τώρα υπογράφονται συμβόλαια για 900 εκατομμύρια εμβόλια στην τιμή των 19,5 ευρώ» δήλωσε ο βούλγαρος πρωθυπουργός σύμφωνα με το Euractiv.


Είχε προηγηθεί την Παρασκευή δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να παραγγείλει 900 εκατ. δόσεις του εμβολίου mRNA της Pfizer για τη διετία 2022-23 με οψιόν για ακόμα τόσες.


«Τώρα αυτό που φοβόμαστε είναι η γαλλική παραλλαγή [του κοροναϊού]. Θα εμφανιστούν πολλές ακόμα […] Στην τιμή του 1,5 ευρώ οι 900 εκατομμύρια δόσεις θα κοστίσουν σχεδόν 18 δισ. ευρώ. Πρώτα μια ένεση, μετά μια δεύτερη, τρίτη και τέταρτη» είπε, για να προσθέσει ότι ο επόμενος προϋπολογισμός πρέπει να προβλέπει μεγαλύτερο κονδύλι για εμβόλια.


Ο Μπορίσοφ προχώρησε στις δηλώσεις καμαρώνοντας για τις διπλωματικές προσπάθειές του που εξασφάλισαν στη χώρα του επιπλέον 2,7 εκατ. δόσεις της Pfizer για το επόμενο δίμηνο. Σύμφωνα με το Euractiv, η Βουλγαρία είχε αρχικά βασίσει τις ελπίδες της στο εμβόλιο της AstraZeneca και δεν παράγγειλε τα εμβόλια της Pfizer που δικαιούταν. Τελικά όμως άλλαξε γνώμη και ζήτησε «δικαιότερη κατανομή» των εμβολίων στην ΕΕ,.


Ο Μπορίσοφ είναι γνωστός για την τάση του να αποκαλύπτει εσωτερικές πληροφορίες για την ΕΕ που κανονικά θεωρούνται εμπιστευτικές.


Βάσει των συμφωνιών τις με τους παρασκευαστές, η ΕΕ δεν αποκαλύπτει τις τιμές που πληρώνει για τα εμβόλια. Τον Δεκέμβριο, πάντως, η βελγίδα υπουργός Εσωτερικών Έβα Ντε Μπλίκερ ανάρτησε στο Twitter τις τιμές που διαπραγματεύονταν οι Βρυξέλλεςμ, μαζί με τον αριθμό των δόσεων που εξασφάλισε η κυβέρνησή της.


Είχε γίνει έτσι γνωστό ότι κάθε δόση του εμβολίου της Pfizer κόστιζε 12 ευρώ, συγκριτικά με 1,78 ευρώ για το εμβόλιο της AstraZeneca.


Σε αντίθεση με την AstraZeneca και την Johnson & Johnson, οι οποίες έχουν διαβεβαιώσει ότι θα πωλούν τα εμβόλιά τους στην τιμή του κόστους όσο διαρκεί η πανδημία, η Pfizer και η Moderna έχουν ανακοινώσει ότι περιμένουν έσοδα άνω των 15 δισ. δολαρίων η καθεμία το τρέχον έτος.







Πηγή: http://www.press-gr.com/2021/04/pfizer-60.html
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες