Κορονοϊός: Η υπεραισιοδοξία για τα self test και τα ερωτηματικά - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Απριλίου 01, 2021

Κορονοϊός: Η υπεραισιοδοξία για τα self test και τα ερωτηματικά


Η Κυβέρνηση θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη διενέργεια των self test για τον έλεγχο της επιδημίας, όμως ακόμη δεν έχει δημοσιοποιήσει το σχέδιο με βάση το οποίο αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

Παραμένουν τα ερωτηματικά για το κατά πόσο τα τεστ αυτοδιάγνωσης (self test) θα αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο στη διαδικασία ελέγχου της πανδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς πέρα από κάποιες αδρές γραμμές δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί το πλήρες σχέδιο που θα λειτουργήσει.
Μάλιστα χθες κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς σε ερώτηση του news247.gr σχετικά με τη διαδικασία των τεστ, αρκέστηκε να αναφέρει μόνο ότι "Αναμένουμε τις σχετικές οδηγίες. Αν μη τι άλλο, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η στρατηγική μας στο self-test είναι συμπληρωματική, το τονίζω, συμπληρωματική στην ήδη υπάρχουσα στρατηγική μας που αφορά στα rapid και στα μοριακά. Μέρα με τη μέρα αυξάνουμε το ποσοστό των συγκεκριμένων τεστ. Θεωρούμε και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, είναι εισήγηση της Επιτροπής μας, ότι θα συμβάλλουν τα μάλα στο να μπορέσουμε να εκτονώσουμε ακόμη περισσότερο, να κλείσουμε τον κύκλο της διασποράς του ιού. Μέχρι όλο αυτό να εξελιχθεί, θα το δείτε τα επόμενα 24ωρα να εξελίσσεται με συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις και ερμηνευτικές εγκυκλίους, νομίζω θα απαντηθούν όλα αυτά τα ερωτήματα".

Από την τοποθέτηση αυτή διαπιστώνεται ένα βασικό ερώτημα ενώ παραθέτουμε και μια σειρά άλλων σημαντικών αποριών:

1. Με ποιο τρόπο διασφαλίζεται ότι τα self-test δεν θα μεταβιβάσουν την ευθύνη για τον έλεγχο της πανδημίας στους πολίτες που είναι αναρμόδιοι; Υπάρχει παράδειγμα αντίστοιχης διαχείρισης στην Ευρώπη; Ειδικά για το δεύτερο οι μόνες σχετικές αναφορές έγινα την προηγούμενη Παρασκευή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη ο οποίος σημείωσε ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Yale των ΗΠΑ η εβδομαδιαία διάθεση τεστ στο σύνολο του πληθυσμού θα απέτρεπε 2,8 εκατομμύρια μολύνσεις και 15.700 θανάτους (σσ στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί πάνω από 31 εκατομμύρια κρούσματα και 565 χιλ. θάνατοι). Επίσης ανέφερε μόνο το παράδειγμα της Σλοβακίας όπου η μαζική διάθεση τεστ αντιγόνου σε δύο δόσεις μείωσε τον επιπολασμό της νόσου κατά 50% και βοήθησε σημαντικά στην ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

2. Σχετικά με τα σχολεία επίσης δεν έχει διευκρινιστεί πως θα γίνεται ο έλεγχος. Θα πρέπει να έχουν προηγηθεί;

3. Πότε θα είναι διαθέσιμα αυτά τα τεστ. Εκτιμάται ότι το άνοιγμα των σχολείων στις 12/4, αν υπάρχει αυτή η θετική εισήγηση γίνεται λόγω της έναρξης διάθεσης των σελφ τεστ μερικές μέρες νωρίτερα.

4. Τα φαρμακεία είναι σε θέση να αντέξουν το όγκο των επισκέψεων, ειδικά τις πρώτες μέρες και μάλιστα από τα χιλιάδες άτομα, όπως μαθητές και εκπαιδευτικούς που θα είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να τα προμηθευτούν;

5. Η διαδικασία θεωρείται απλή αλλά σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα μοιάζει πολύ με αυτή των rapid test που διενεργούν ο ΕΟΔΥ και τα ιδιωτικά εργαστήρια. Θα υπάρχει ανταπόκριση του πληθυσμού;


6. Μεγάλο ερωτηματικό προκαλεί επίσης το γεγονός κατά πόσο ο πολίτης που θα βγει θετικός θα πράξει τα δέοντα, δηλαδή τη δήλωση ότι έχει νοσήσει και το να απευθυνθεί σε δομή για επανέλεγχο.

7. Οι υγειονομικές αρχές από τη στιγμή που θα έχουμε πολλαπλασιασμό των καθημερινών τεστ αναμένουν και έκρηξη κρουσμάτων. Αυτό από τη μια σημαίνει ότι θα υπάρξει περιορισμός των μετακινήσεων αυτών ώστε να σταματήσει η διασπορά όμως υπάρχει η δυνατότητα για την εξασφάλιση των δωρεάν επανελέγχων; Θεωρείται βέβαια δε ότι η θετικότητα θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα.

8. Επίσης μήπως η εφαρμογή της διαδικασίας γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση και ήδη έχουμε περάσει σε οριακά σημεία όσον αφορά στην έξαρση της πανδημίας και την πίεση στο ΕΣΥ; Είναι γνωστό πως εδώ και αρκετές εβδομάδες όταν η χώρα ήταν στα καλύτερα επίπεδα σε σχέση με την Ευρώπη, ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας είχε επισημάνει ότι θα έπρεπε να έχουν πολλαπλασιαστεί ήδη τα τεστ που γίνονται.

Γιώργος Σακκάς-news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες