ΣτΕ: Μέχρι το τέλος του δικαστικού έτους η απόφαση για τα αναδρομικά 11μηνου επικουρικών και συντάξεων - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021

ΣτΕ: Μέχρι το τέλος του δικαστικού έτους η απόφαση για τα αναδρομικά 11μηνου επικουρικών και συντάξεων

Τα αναδρομικά χιλιαδων συνταξιούχων για τις επικουρικές και τα δώρα τους αποφασίζει εντός του επόμενου διαστήματος η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, σε μια δικαστική απόφαση απο την οποία ουσιαστικά διακυβεύεται ένα υψηλό δημοσιονομικό κόστος, δεδομένου ότι μπορεί, δυνητικά, να αγγίξει τα 2,5 δισ. ευρώ.


Πρόκειται για τα νέα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, η οποία γεννήθηκε απο τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε η προηγούμενη δικαστική απόφαση του εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2020, η οποία απέκλεισε δώρα και επικουρικές.


Οι διεκδικήσεις αφορούν:

-723 εκατομμυρίων για τα αναδρομικά των επικουρικών και

-1,875 δισ. ευρώ για τα Δώρα Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα


Η απόφαση του δικαστηρίου, δεδομένου ότι η υπόθεση εκδικάστηκε τον Ιανουάριο του 2021 στην Ολομέλεια με διαδικασία πιλοτικής δίκης εκτιμάται ιότι μπορεί να εκδοθεί μέχρι τέλος Ιουνίου, οπότε και λήγει το δικαστικό έτος.


Πόσους αφορά

Η εν λόγω απόφαση θα κρίνει αν η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλλει νέο γύρο αναδρομικών, σε ποιο ύψος και σε ποιους συνταξιούχους. Το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει αν και κατά πόσο ήταν νόμιμη και συνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι, να πληρώσει τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και να "σβήσει" τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων. Αν δηλαδή "εφαρμόστηκε” σωστά η προηγούμενη απόφαση του!


Οι συνταξιουχικές οργανώσεις ζητούν να ακυρωθεί η κυβερνητική φόρμουλα του 2020 και να καταβληθούν τα χαμένα αναδρομικά από την κατάργηση των δώρων και τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων του 2012.


Η απόφαση μπορεί να αφορά από 200-300.000 συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που είχαν ήδη προσφύγει δικαστικά πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου και δυνητικά το σύνολο των συνταξιούχων, δηλαδή τα 2,5 εκατομμύρια, ακόμη και αυτούς που δεν έχουν προσφύγει δικαστικά, τουλάχιστον για το 5μηνο του 2016 (Ιανουάριος – Μάιος 2016) που δεν έχει ακόμη υποπέσει στην παραγραφή της 5ετίας.


Αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων

Την ίδια ώρα συνεχίζουν να εκδίδονται με αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων που επικυρώνουν την αναδρομική καταβολή των επικουρικών συντάξεων.


Ειδικότερα, πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου ορίζει πως οι κρατικές αρχές θα πρέπει να καταβάλλουν τις περικοπές επικουρικών συντάξεων, που έγιναν σε διάστημα 11μηνου μεταξύ 2015 και 2016 και επιδικάζει την επιστροφή τους έντοκα με ποσοστό 6%.


Το Εφετείο παραπέμπει στην "απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας (που δημοσιεύτηκε στις 4.10.2019) και με τις εκεί αναφερόμενες σκέψεις κρίθηκε ότι δεν κωλυόταν ο νομοθέτης από τις 2287-2288/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές και αντίθετες προς το άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α. οι επίμαχες περικοπές των νόμων 4051/2012 και 4093/2012, να προβεί σε νέες ρυθμίσεις ως προς το ύψος των συντάξεων ή ακόμη και να επαναθεσπίσει τις κριθείσες ως παράνομες, κατά τα ανωτέρω, περικοπές (υποκείμενος πάντως στους περιορισμούς που απορρέουν από ειδικές συνταγματικές διατάξεις και στις εγγυήσεις που αυτές καθιερώνουν, βλ. 1-4/2018 αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος), εφόσον λάμβανε υπόψη τα κριτήρια και ικανοποιούσε τις απαιτήσεις που έθεσε με τις ανωτέρω αποφάσεις του το Δικαστήριο κατόπιν ερμηνείας των μνημονευθεισών συνταγματικών διατάξεων, είτε, ακόμη, διατηρώντας τη σχετική προς τούτο ευχέρειά του, να προβεί στη θέσπιση νέου ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο του οποίου, εφόσον επέλεγε να υιοθετήσει εκ νέου τις ανωτέρω κριθείσες ως αντισυνταγματικές περικοπές των συντάξεων κατά τον επανυπολογισμό των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων, όπως και έπραξε, υποχρεούνταν να αιτιολογήσει ειδικώς τον λόγο, για τον οποίο ήταν τούτο αναγκαίο ενόψει της επιχειρούμενης συνολικής μεταρρυθμίσεως του συστήματος κοινωνικής ασφαλίσεως".


Με βάση το ΣτΕ

Το οξύμωρο είναι πως η δικαστική απόφαση στηρίζει την κρίση της στην απόφαση του ΣτΕ που έχει κριθεί σε νέα δικαστική κρίση, όσον αφορά την εφαρμογή της και τη θεωρεί ξεκάθαρη. Όπως αναφέρεται, οι μειώσεις αυτές μαζί με τις περικοπές του νόμου 4093 πάνω από τα 1.000 ευρώ αθροίσματος κύριων και επικουρικών συντάξεων κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με τις 2287-2288/2015 αποφάσεις του, αλλά η κυβέρνηση κατόπιν ερμηνείας της νέας απόφασης που έβγαλε το ΣτΕ στην πιλοτική δίκη του 2020 για το τι οφείλει να επιστρέψει το κράτος, ερμήνευσε μερικώς την κρίση του δικαστηρίου και επέστρεψε τα αναδρομικά από περικοπές 11 μηνών μόνο στις κύριες συντάξεις.






Πηγή: https://www.capital.gr/epikairotita/3546630/ste-mexri-to-telos-tou-dikastikou-etous-i-apofasi-gia-ta-anadromika-11minou-epikourikon-kai-suntaxeon
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες