Ενεργοποιείται αύριο ο μηχανισμός ρύθμισης οφειλών σε 240 δόσεις - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021

Ενεργοποιείται αύριο ο μηχανισμός ρύθμισης οφειλών σε 240 δόσεις


Η πανδημία έχει ασκήσει μεγάλη πίεση στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων αυξάνοντας την ανάγκη ειδικών χειρισμών για την επίλυση των δυσχερειών που αφορούν στα συσσωρευμένα χρέη του ιδιωτικού τομέα.  Υπό αυτό το πρίσμα, ο νέος πτωχευτικός έρχεται να βοηθήσει τόσο στη διευκόλυνση των αναδιαρθρώσεων χρεών, όσο και στην ελαχιστοποίηση του ηθικού κινδύνου. Αυτό θα γίνει αισθητό από αύριο Τρίτη 1η Ιουνίου 2021, καθώς ενεργοποιείται ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών.

Με τον νέο μηχανισμό, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, θα δηλώνουν πού και σε ποιον χρωστούν, θα αποκαλύπτουν τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν, αλλά και όλα τα οικονομικά τους μεγέθη και, με βάση έναν αλγόριθμο, θα προκύπτει το ύψος του «κουρέματος» επί του συνολικού τους χρέους. Εν συνεχεία, για τη συνολική οφειλή που θα απομείνει θα προσδιορίζονται οι δόσεις αποπληρωμής.

Στη διαδικασία θα μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που δεν είναι ακόμη σε καθυστέρηση, εφόσον οι οφειλέτες δυσκολεύονται αποδεδειγμένα να τις εξοφλήσουν και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους κατά 20% τουλάχιστον. Προϋπόθεση είναι οι οφειλές αυτές να υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ και να μην οφείλονται σε έναν και μόνο φορέα κατά 90%.

Μέσω της εξωδικαστικής ρύθμισης τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες μπορούν να διευθετήσουν συνολικά τα χρέη που έχουν σε εφορία, ΕΦΚΑ, ΟΤΑ, τράπεζες και τρίτους ιδιώτες μέχρι και σε 240 δόσεις.

Στην εξωδικαστική διαδικασία προβλέπεται διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων εφόσον πληρούνται συγκεκριμένοι κανόνες (π.χ. αρχή μη χειροτέρευσης πιστωτών).

Η διαγραφή γίνεται υπό την προϋπόθεση της πλήρους αποπληρωμής του ποσού που θα προκύψει από τη ρύθμιση οφειλών. Όσον αφορά στη διαγραφή οφειλών του Δημοσίου, αυτή γίνεται κατά σειρά παλαιότητας, δηλαδή από την παλαιότερη οφειλή προς τη νεότερη, με κριτήριο τον χρόνο καταχώρισης της οφειλής στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων.

Πρέπει να σημειωθεί πως από το νόμο, απαγορεύεται η διαγραφή της βασικής οφειλής, δηλαδή του κεφαλαίου, των παρακρατούμενων φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.









Πηγή: https://www.newsbomb.gr/oikonomia/story/1200916/energopoieitai-ayrio-o-exodikastikos-mixanismos-rythmisis-ofeilon-se-240-doseis

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες