Σχίνο Κορινθίας: Σε ύφεση η πυρκαγιά - Καμένα πάνω από 55.000 στρέμματα δάσους - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Μαΐου 22, 2021

Σχίνο Κορινθίας: Σε ύφεση η πυρκαγιά - Καμένα πάνω από 55.000 στρέμματα δάσους

Εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης (19/5) στoν Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας. Πλέον δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο και οι πυροσβεστικές δυνάμεις από νωρίς το πρωί προσπαθούν να κατασβήσουν τα διάσπαρτα σημεία που συνεχίζει να καίει η πυρκαγιά. Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανος Κολοκούρης μίλησε στο Τώρα ό,τι συμβαίνει για τις μεγάλες καταστροφές από την επέλαση της πυρκαγιάς και τόνισε ότι στο Αλεποχώρι η πυρκαγιά είναι σε ύφεση. «Έχει άπνοια πια, ο καιρός μας βοηθάει να προσεγγίσουμε τις εστίες που δυσκολευόμασταν λόγω του ανέμου και του ανάγλυφου της περιοχής», σημείωσε, ενώ στόχος είναι να οριοθετηθεί μέσα στην ημέρα.


«Ξέρουμε ότι ήταν καύση ξυλείας αλλά επειδή είμαστε ακόμη στη μάχη οι έρευνες συνεχίζονται. Κάποιοι είπαν για μαρτυρίες και πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο. Αλλιώς μιλάμε για απλές ενδείξεις και όχι αποδέιξεις», είπε. Σύμφωνα με τον κ. Κολοκούρη υπάρχουν σε κάποια σημεία ζημιές και καταστροφές σπιτιών. «Έγινε ένας μεγάλος, άνισος αγώνας από τους πυροσβέστες. Το πιο μεγάλο γεγονός είναι ότι δεν κινδύνευσε η ανθρώπινη ζωή», υπογράμμισε.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εικόνα της φωτιάς που μέχρι στιγμής έχει κάψει πάνω από 55.000 στρέμματα δασικής έκτασης, αλλά και σπίτια και αγροικίες είναι καλύτερη, αφού οι θυελλώδεις άνεμοι των προηγούμενων ημερών έχουν εξασθενήσει αλλά υπάρχουν ακόμη μικρές εστίες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε συναγερμό και αναμένουν τα εναέρια μέσα για να μπορέσουν να σβήσουν τη φωτιά, καθώς η πρόσβαση στο σημείο που βρίσκεται ο οικισμός Πευκανέα είναι δύσκολη.


Οι δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο

Συνολικά στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 278 πυροσβέστες, 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», οκτώ Α/Φ, οκτώ PZL, δύο Ε/Π και ακόμη δύο Ε/Π του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. ως συντονιστικά. Συνδρομή παρέχουν: δύο Ε/Π του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Πρόεδρος κοινότητας Πισίων: Ζήσαμε τον απόλυτο εφιάλτη

Ο Πρόεδρος της κοινότητας Πισίων, μίλησε στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη και περιέγραψε πώς ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά. «Μπορεί να είναι από τις ελιές, μπορεί να είναι από κάτι άλλο. Κανείς δεν έχει μαρτυρήσει τίποτα. Για μένα προσωπικά παραμένει ανοιχτό» σημείωσε. Όσον αφορά τις ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά, ανέφερε ότι έχουν καεί τουλάχιστον 17 σπίτια, ενώ υπάρχει και πρόβλημα με το νερό. Στην περιοχή έχει σβήσει η φωτιά, αλλά δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στο σημείο.



Meteo: Τι οδήγησε στην καταστροφική πυρκαγιά


Την ίδια ώρα, μια πρώτη ανάλυση στην καταστροφική πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας έκανε το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το meteo παραθέτει τα μετεωρολογικά στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στον Σχίνο και εξακολουθεί να καίει με διαρκείς αναζωπυρώσεις στα Γεράνεια Ορη, πλήττοντας τους νομούς Κορινθίας και Αττικής.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo είχαμε, μεταξύ άλλων:


Μηδενικές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή επί 26 ημέρες

Μέσα σε διάστημα 95 ημερών είχαμε μόλις 6 ημέρες βροχοπτώσεων, με ύψος βροχόπτωσης μικρότερο των 30 χιλιοστών

Επνεαν πολύ ενισχυμένοι άνεμοι με ριπές ταχύτητας μεταξύ 50 χλμ./ω-66 χλμ./ώρα.

Η πυρκαγιά ανέπτυξε την Πέμπτη, τον δικό της καιρό

Η ακραία συμπεριφορά της πυροδοτήθηκε από τις επικρατούσες πυρομετεωρολογικές συνθήκες






Πηγή: https://www.ethnos.gr/ellada/158039_fotia-ston-shino-korinthias-se-yfesi-i-pyrkagia-kamena-pano-apo-55000-stremmata
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες