Μέτρα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Μαΐου 06, 2021

Μέτρα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία


Τη διεύρυνση των προστατευόμενων μελών ώστε να καλύπτει όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τους αιτούντες εργασία όπως και τη διεξαγωγή της έρευνας από επιθεωρητή ανώτερης βαθμίδας και εχέγγυα προστασίας της ιδιωτικότητας των εμπλεκομένων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση.

Στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου που πρόκειται να δοθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, όπως προκύπτει από ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Διευρύνεται το πεδίο των απαγορευμένων συμπεριφορών, προσθέτοντας και τη βία στους χώρους εργασίας, το λεγόμενο mobbing. Παράλληλα εισάγεται αυτοτελή απαγόρευση (για τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία), αποσυνδεδεμένη από την έννοια των διακρίσεων στην αγορά εργασίας (π.χ. λόγω φύλου).
Η άμεση προστασία των θιγομένων, με την πρόβλεψη απομάκρυνσης ή μετακίνησης από την εργασία ενός εκ των δυο μερών με την υποβολή της καταγγελίας, με την απαγόρευση αντιποίνων και με την αντιστροφή του βάρους της απόδειξης, πλην του ποινικού μέρους.
Ειδικές προβλέψεις στη διαδικασία ενώπιον του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την κατά προτεραιότητα διερεύνηση καταγγελιών για βία και σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, με διεξαγωγή της έρευνας από επιθεωρητή ανώτερης βαθμίδας και εχέγγυα προστασίας της ιδιωτικότητας των εμπλεκομένων. Συστήνεται επίσης αυτοτελές τμήμα υπό τον γενικό επιθεωρητή για την παρακολούθηση των σχετικών καταγγελιών και την παροχή συμβουλών στους επιθεωρητές.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες