«Λογαριασμοί φωτιά» από τις εταιρείες ρεύματος – Ποιοι τους παρέλαβαν και γιατί - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Μαΐου 17, 2021

«Λογαριασμοί φωτιά» από τις εταιρείες ρεύματος – Ποιοι τους παρέλαβαν και γιατί

Αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη έρχονται πολλοί καταναλωτές ανοίγοντας τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος που φτάνει αυτή την περίοδο. Τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν, ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες ευρώ και δημιουργούν μεγάλο «πονοκέφαλο».


Δύο συν δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους πέφτει τόσο βαρύς ο πέλεκυς:


Πρώτον οι αυξημένες καταναλώσεις που προκάλεσε το lockdown. Όσο περισσότερες οι ώρες που περνάμε στο σπίτι, τόσο μεγαλύτερη και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο δεύτερος ουσιαστικός λόγος, έχει να κάνει με το γεγονός ότι -λόγω της πανδημίας- δεν έγιναν οι προγραμματισμένες μετρήσεις με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έκδοση των εκκαθαριστικών λογαριασμών. Υπάρχουν νοικοκυριά στα οποία δεν είχε εκδοθεί εκκαθαριστικός λογαριασμός για περισσότερο από έναν χρόνο. Και τώρα, με τον λογαριασμό που εκδόθηκε καλούνται να πληρώσουν ακόμη και 600-700 ευρώ.

Υπάρχει δύο ακόμη λόγοι για τους οποίους ο λογαριασμός ηλεκτροδότησης θα μας απασχολήσει τις επόμενες ημέρες.


Ο πρώτος έχει να κάνει με την ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα. Στην διεθνή αγορά, η τιμή των ρύπων έχει πάρει την ανηφόρα και αυτό θα αποτυπωθεί με αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος. Η πρώτη αποτύπωση, αναμένεται να γίνει στους λογαριασμούς που θα εκδοθούν στο τέλος Μάιου ενώ πρόσθετη επιβάρυνση θα μας «συνοδέψει» για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν ακριβές οι τιμές των ρύπων.

Ο δεύτερος λόγος, δεν αφορά τις εταιρείες ηλεκτροδότησης αλλά τους δήμους. Αργά αλλά σταθερά, οι δήμοι προχωρούν με την εκκαθάριση των δηλώσεων που έκαναν οι πολίτες για να τακτοποιήσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά χωρίς να πληρώσουν πρόστιμα. Τώρα όμως που αποτυπώνεται η σωστή επιφάνεια του ακινήτου, αυξάνεται και το κονδύλι για τα δημοτικά τέλη. Επίσης, θα πρέπει να πληρωθούν και τα αναδρομικά τέλη καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι επιβάλλονται τέλη αναδρομικά από την 1/1/2020. Εννοείται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ξεχασμένη επιφάνεια, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιβάρυνση.


Η εκκαθάριση του λογαριασμού


Οι λογαριασμοί «έναντι» που εκδίδουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζονται βάσει των προηγούμενων καταναλώσεων. Αυτό γίνεται ώστε οι εκκαθαριστικοί να μην έχουν μεγάλη «απόσταση». Όταν όμως καθυστερεί να γίνει η μέτρηση -υπάρχουν παραδείγματα νοικοκυριών που λόγω πανδημίας δεν έγινε μέτρηση για πάνω από έναν χρόνο- τότε… χάνεται η συνέχεια. Έτσι, με το που θα βγει ο εκκαθαριστικός λογαριασμός, ο καταναλωτής βλέπει… σπίθες.


Σε έναν χρόνο, η κατανάλωση του νοικοκυριού μπορεί να φτάσει και στις 6000-7000 κιλοβατώρες. Λόγω καραντίνας, υπάρχουν χιλιάδες νοικοκυριά που ξεπέρασαν αυτό το όριο. Έτσι, έχοντας πληρώσει μικρά ποσά ως έναντι, ήρθε η «σφαλιάρα». Είναι ενδεικτικό ότι για ετήσια κατανάλωση 6000 κιλοβατωρών, το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρώσει ο καταναλωτής φτάνει στα 1423 ευρώ (ανάλογα και με την εταιρεία) ενώ στην 7000 κιλοβατώρες, ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στα 1680 ευρώ. Αν μέσα στο 12μηνο λοιπόν ο καταναλωτής έχει πληρώσει έναντι τα 1000 ευρώ, τότε θα του έρθει ο εκκαθαριστικός στα 423 έως τα 680 ευρώ ανάλογα με την κατανάλωση.





Πηγή: https://www.fpress.gr/katanalotis/story/72140/logariasmoi-fotia-apo-tis-etaireies-reymatos-poioi-toys-parelavan-kai-giati
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες