Εμβολιασμένοι: Διλήμματα και προκλήσεις για τα προνόμια - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Μαΐου 08, 2021

Εμβολιασμένοι: Διλήμματα και προκλήσεις για τα προνόμια

Η αντίστροφη για τον πλήρη απεγκλωβισμό από τους περιορισμούς του lockdown ξεκινά και συμβολικά σήμερα με την πρόσβαση των πολιτών στις οργανωμένες παραλίες, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το καλοκαίρι και φυσικά με τον τουρισμό. Είναι άλλωστε σαφές ότι η έλευση των πρώτων τουριστών στη χώρα στις 14 Μαΐου, στην πραγματικότητα σηματοδοτεί και την ανεπίστρεπτη μετάβαση σε μία νέα πραγματικότητα, αφού οτιδήποτε άλλο, εκτός από κοινωνικά ζητήματα, πιθανόν θα ήταν και νομικά ευάλωτο, όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές.


Στο τραπέζι των ειδικών τέθηκε υπό συζήτηση η πιθανότητα να δοθούν κάποια προνόμια σε όσους έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, για δύο λόγους: Γιατί είναι θωρακισμένοι έναντι του ενδεχομένου να νοσήσουν βαριά και να χρειαστούν νοσηλεία ή και διασωλήνωση, αλλά και για να δοθεί ένα πρόσθετο ερέθισμα, προκειμένου να υπάρξει ακόμα πιο μαζική συμμετοχή στους εμβολιασμούς. Σε αυτή τη λογική εξετάστηκε η πιθανότητα να δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα των γυμναστηρίων μόνο στους πλήρως εμβολιασμένους, αλλά και για μία σειρά δραστηριότητες, όπως το θερινό σινεμά ή το θέατρο.


Το πρώτο παραμένει στο τραπέζι. Το δεύτερο, ωστόσο, απορρίπτεται επί του παρόντος, επίσης για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η πλατφόρμα για τους 30 και άνω άνοιξε πολύ πρόσφατα και μόνο για το εμβόλιο της AstraZeneca, που σημαίνει ότι θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι μέσα στον Ιούλιο, ενώ στα τέλη Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους άνω των 20 ετών. Ο δεύτερος, επίσης σοβαρός λόγος, είναι γιατί η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο, όπου μέχρι στιγμής η κάθε χώρα αποφασίζει για τα του οίκου της, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ενιαία γραμμή σε ζητήματα όπως το πιστοποιητικό εμβολιασμού, για το οποίο επίσης εγείρονται νομικές ενστάσεις.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων του κυβερνητικού επιτελείου μελετώνται οι «καλές πρακτικές» που ήδη ακολουθούν κάποιες χώρες όπως η Γερμανία και η Κύπρος, οι οποίες ήδη υιοθέτησαν την λογική των αυστηρών προϋποθέσεων για μια σειρά από δυνατότητες.


Η μεν Λευκωσία, αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορά της από μεθαύριο, 10 Μαΐου για όλους όσοι έχουν κάνει και τα δύο εμβόλια, στους οποίους θα δίνεται η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης παντού. Το ίδιο θα ισχύει και για τους Κύπριους πολίτες, οι οποίοι, από τη στιγμή που θα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κέντρο, θα μπορούν να διαβιούν χωρίς περιορισμούς. Eιδικότερα, οι πολίτες στην Κύπρο θα πρέπει να διαθέτουν το coronapass, οι προϋποθέσεις του οποίου είναι όμοιες με το πράσινο πιστοποιητικό που ετοιμάζει η Ευρώπη. Συγκεκριμένα: Αρνητικό test (pcr /rapid) ισχύς εντός 72 ωρών, εμβολιασμό τουλάχιστον με μια δόση και ολοκλήρωση διαστήματος τουλάχιστον 3 εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό και να έχει νοσήσει από την ασθένεια τους τελευταίους 6 μήνες.


Από την πλευρά της, η Γερμανία δίνει, αρχής γενομένης από αυτό το Σαββατοκύριακο, στους πολίτες τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ως «διαβατήριο» για την επιστροφή στην καθημερινότητα. 'Ηδη, πάντως, σειρά δημοσιευμάτων, μιλάει για πλαστά πιστοποιητικά, εκτιμώντας ότι το ισχύον σύστημα είναι διάτρητο.


Εν αναμονή των κεντρικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, η Αθήνα προσανατολίζεται να υιοθετήσει τη λογική της προνομιακής θέσης των πλήρως εμβολιασμένων έναντι των υπολοίπων, αλλά με μέτρο και προσοχή.






Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/politiki/item/91970-emvoliasmenoi-dilimmata-kai-prokliseis-gia-ta-pithana-pronomia
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες