ΗΠΑ: Εκατομμύρια αχρησιμοποίητες δόσεις ενώ αυξάνεται η ζήτηση για εμβόλια παγκοσμίως - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Μαΐου 30, 2021

ΗΠΑ: Εκατομμύρια αχρησιμοποίητες δόσεις ενώ αυξάνεται η ζήτηση για εμβόλια παγκοσμίως


Παρά τα προνόμια που προσφέρει η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε λαχειοφόρους, λούνα παρκ, ακόμη και μετρητά για όσους εμβολιάζονται, οι μη εμβολιασμένοι Αμερικανοί έχουν αφήσει δεκάδες εκατομμύρια αχρησιμοποίητες δόσεις, ακόμα, στα ράφια.
Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι λένε ότι αυτήν την εβδομάδα μέχρι και 53 εκατομμύρια δόσεις περιμένουν αδιάθετες - ένα συγκλονιστικό ποσό που, ανάλογα με τον τύπο του εμβολίου, θα προσέφερε προστασία από τον ιό σε περίπου 25 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με δημοσίευμα του ABC News.
Αυτό το ομοσπονδιακό πλεόνασμα προστίθεται σε έναν άγνωστο αριθμό δόσεων εμβολίων που περιμένουν αδιάθετες σε χώρους εμβολιασμού και φαρμακεία σε πολιτείες όπως το Ουαϊόμινγκ, το Αϊντάχο, το Μισισιπή, η Λουιζιάνα και η Αλαμπάμα που έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.
«Αυτήν τη στιγμή έχουμε στην κατοχή μας μια προμήθεια που θα μπορούσε να διατεθεί, καθώς ανησυχούμε και για τη λήξη», δήλωσε ο κυβερνήτης του Αρκάνσας, Άσα Χάτσινσον, στον Λευκό Οίκο σε τηλεφωνική κλήση την Τρίτη με άλλους κυβερνήτες.

Η διοίκηση του Μπάιντεν επιμένει ότι ο αριθμός των χαμένων δόσεων στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά χαμηλός και ότι η συντριπτική πλειονότητα των δόσεων δεν κινδυνεύει να λήξει. Όμως, η ιδέα του αυξανόμενου πλεονάσματος εμβολίων είναι ένα νέο δίλημμα για τον Λευκό Οίκο, το οποίο έγινε αντιληπτό όταν η προσφορά ήταν σπάνια και η κυβέρνηση δεν είχε αγοράσει ακόμα αρκετά εμβόλια για όλους τους Αμερικάνους. Τώρα, με σχεδόν το 60% των επιλέξιμων Αμερικανών να έχουν κάνει μια δόση, ο αριθμός αυτών των δόσεων μειώθηκε στο μισό τις τελευταίες έξι εβδομάδες, σε 1,7 εκατομμύρια την ημέρα.

Εν τω μεταξύ, τα παγκόσμια κρούσματα έχουν προκαλέσει ανησυχίες για νέες μεταλλάξεις του ιού που θα μπορούσαν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και να αφήσουν τους εμβολιασμένους Αμερικανούς εκτεθειμένους.

Η διοίκηση του Μπάιντεν έχει δεσμεύσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην Covax, την παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού, και υποσχέθηκε να δωρίσει 20 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων που διατίθενται επί του παρόντος στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη Ιουνίου - 800 εκατομμύρια εκ των οποίων έχουν αγοραστεί από την Pfizer, την Moderna και την Johnson & Johnson. Η διοίκηση σκοπεύει επίσης να εξάγει 60 εκατομμύρια δόσεις AstraZeneca, ένα εμβόλιο που χρησιμοποιείται στο εξωτερικό, αλλά δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ θα χρειαστούν επίσης μεγάλο μέρος των δόσεων που σκοπεύουν να αγοράσουν για τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν για την ανοσοποίηση των παιδιών ηλικίας 11 ετών και κάτω μόλις «ανοίξει» αυτή η ηλικιακή ομάδα.

Πολύ περίπλοκο είναι επίσης το γεγονός ότι το διεθνές πρόγραμμα εμβολίων Covax έχει καθυστερήσει επειδή βασίζεται πολύ στην Ινδία - ένα έθνος που μαστίζεται από μια βαριά κρίση της πανδημίας λόγω των δικών του κρουσμάτων - για να παράξει εμβόλια για τον υπόλοιπο κόσμο.

Από την πλευρά τους, οι κυβερνήτες εξακολουθούν να προσπαθούν να δελεάσουν τους κατοίκους τους να κάνουν ένα εμβόλιο με τρόπους σχεδόν μοναδικά Αμερικανικούς: κληρώσεις λαχείων, υποτροφίες κολλεγίων, εισιτήρια παιχνιδιών και άλλα ευφάνταστα δώρα.


huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες