COVID-19: Πρέπει να εμβολιαστούν και τα παιδιά; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Μαΐου 22, 2021

COVID-19: Πρέπει να εμβολιαστούν και τα παιδιά;

Την ώρα που το πρόγραμμα ανοσοποίησης ενηλίκων «τρέχει» σε πολλά μέρη του κόσμου, ανοίγει ο «φάκελος» για τον εμβολιασμό παιδιών. Ειδικοί εξηγούν στο BBC πού βρισκόμαστε στο θέμα ανοσοποίησης ανηλίκω, τι συμβαίνει σε χώρες οπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία και τι να περιμένουμε για την συνέχεια.


Ο εμβολιασμός παιδιών είναι ρουτίνα και είναι ευρέως αποδεκτός - ιλαρά, παρωτίτιδα, πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα, ροταϊός, πολλαπλά στελέχη μηνιγγίτιδας, κοκκύτης… και ο κατάλογος συνεχίζεται. Όλα αυτά τα εμβόλια γίνονται σε βρέφη μόλις μερικών εβδομάδων.


Τι συμβαίνει όμως με την Covid-19;

Ορισμένες χώρες πρωτοστατούν - οι ΗΠΑ έχουν ήδη εμβολιάσει περίπου 600.000 παιδιά, ηλικίας μεταξύ 12 και 15 ετών. Αναμένουν νέα δεδομένα ασφαλείας για να κατεβάσουν ακόμη περισσότερο το ηλικιακό όριο από τον επόμενο χρόνο.


Το Ηνωμένο Βασίλειο προχωράει δυναμικά στους ενήλικες – όλος ο ενήλικος πληθυσμός θα πρέπει να έχει λάβει την πρώτη δόση μέχρι το τέλος Ιουλίου - αλλά δεν έχει ακόμη αποφασίσει σχετικά με τα παιδιά.


Η επιστημονική ερώτηση που τίθεται - ο εμβολιασμός των παιδιών θα σώσει ζωές; - είναι περίπλοκη, καθώς η απάντηση μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα. Υπάρχει επίσης μία ηθική διάσταση, εάν οι δόσεις δηλαδή που προορίζονται για παιδιά θα έσωζαν περισσότερες ζωές εάν είχαν διατεθεί σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σε ευάλωτους ενήλικες σε άλλες χώρες.


Ο κίνδυνος του κορονοϊού στα παιδιά είναι πολύ μικρός

Ένα επιχείρημα κατά του εμβολιασμού παιδιών είναι ότι έχουν σχετικά μικρό όφελος από αυτό. «Ευτυχώς, ένα από τα λίγα καλά πράγματα σε σχέση με αυτήν την πανδημία είναι ότι τα παιδιά σπάνια επηρεάζονται σοβαρά από αυτή τη μόλυνση», λέει ο καθηγητής Ανταμ Φιν, μέλος της Μικτής Επιτροπής του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Εμβολιασμό και την Ανοσοποίηση.


Οι λοιμώξεις στα παιδιά είναι σχεδόν πάντα ήπιες ή ασυμπτωματικές, κάτι που έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις ηλικιωμένες ομάδες που έχουν προτεραιότητα στις εκστρατείες εμβολιασμού. Μελέτη που διενεργήθηκε σε επτά χώρες και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet, εκτιμά ότι λιγότερα από δύο σε σύνολο ενός εκατομμυρίου παιδιών πέθαναν από κορονοϊό, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ακόμα και παιδιά με ιατρικές παθήσεις που αυξάνουν κανονικά τον κινδύνο μόλυνσης από Covid-19 σε ενήλικες δεν εμβολιάζονται αυτήν τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Συνίσταται να εμβολιάζονται μόνο τα παιδιά «με πολύ υψηλό κίνδυνο έκθεσης σε μόλυνση και σοβαράές επιπτώσεις» - λίστα που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μεγαλύτερα παιδιά με σοβαρές αναπηρίες . Τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή, αλλά ο κίνδυνος και το όφελος πρέπει να σταθμιστούν προσεκτικά.






Πηγή: https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1198369/covid-19-paidia-kai-emvoliasmos-hthika-dilimmata-kai-xrisimes-apantiseis?utm_source=Notification&utm_medium=Web-Push&utm_campaign=Breaking-News
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες