Έλπω-family: Ένας «φύλακας άγγελος» για τις μονογονεϊκές οικογένειες - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Μαΐου 31, 2021

Έλπω-family: Ένας «φύλακας άγγελος» για τις μονογονεϊκές οικογένειες

 


Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

H «έλπω, elpo-family» είναι ένας νεοσύστατος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί ως φύλακας άγγελος των μονογονεϊκών οικογενειών που χρειάζονται στήριξη, αγάπη και φροντίδα.

Η «έλπω, elpo-family» συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2020 και απαρτίζεται από ανθρώπους οι οποίοι μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες αλλά και τα βιώματα κοντινών τους προσώπων αποφάσισαν να στηρίξουν και να βελτιώσουν την καθημερινότητα της μονογονεϊκής οικογένειας, που στις ήδη δύσκολες συνθήκες καλούνται να σηκώσουν διπλό βάρος.

Πότε συστάθηκε και από ποιους;

Οι άνθρωποι της «έλπω-family» από τον Νοέμβριο του 2020 δουλεύουν σκληρά για να στηρίξουν τις μονογονεϊκές οικογένειες και να τους εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση και τις παροχές που έχουν ανάγκη. Συστάθηκε από τους Ελπινίκη Σπαθαράκη, Νάσια Σοροβίγκα, Νίκο Ζαφειρόπουλο, Άννα Γρηγοροπούλου και Αλεξία Τριχιά.
Σε ποιους ανθρώπους απευθύνεται;

Απευθύνεται στους μονογονείς. Έχει σκοπό να είναι δίπλα τους, βελτιώνοντας την οικονομική αλλά και την κοινωνική κατάστασή τους και προσπαθώντας να αναβαθμίσει το βιοτικό τους επίπεδο. Μέχρι σήμερα ο οργανισμός έχει στηρίξει περισσότερες από 500 μονογονεϊκές οικογένειες. Λόγω της πολύπλευρης δράσης της «έλπω-family» δεν έχουν λάβει «αγκαλιά» μόνο οι μονογονεϊκές οικογένειες που είναι μέλη. Μέσω των δράσεων και των συνεργασιών με άλλους συλλόγους και φορείς έχει βοηθήσει εκατοντάδες μονογονεϊκές οικογένειες που δεν ανήκουν στα μέλη του.
Πώς μπορεί να γίνει κάποιος μέλος;

Μέσα από την ιστοσελίδα της «έλπω-family», συμπληρώνοντας μια αίτηση και συγκεντρώνοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, οι μονογονείς μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη. Αποκτώντας με αυτό τον τρόπο την κάρτα μέλους, έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τα οφέλη και τα προνόμια που τους έχουν εξασφαλίσει. Μέλη του οργανισμού μπορούν να γίνουν ανύπαντρες μητέρες με ανήλικα ή ενήλικα παιδιά αλλά και άντρες μονογονείς με ανήλικα ή ενήλικα παιδιά.


Ποια είναι τα επίσημα έγγραφα που κατοχυρώνουν ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη;

Τα έγγραφα τα οποία χρειάζονται για να γίνει κάποιος μέλος είναι:
εκκαθαριστικό εφορίας (για να αποδεικνύεται ότι το καθαρό μηνιαίο εισόδημά του είναι μέχρι 1.200 ευρώ τον μήνα)
πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί ότι είναι μονογονέας (διαζευκτήριο ή απόφαση δικαστηρίου ή συμβ/κη πράξη λύσης γάμου ή
ληξιαρχική πράξη θανάτου σε περίπτωση απώλειας γονέα).
Τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα;

Η «έλπω-family» ως ένας νεοσύστατος οργανισμός που μάχεται καθημερινά για τις μονογονεϊκές οικογένειες και την αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου έχει σημειώσει αρκετές επιτυχίες.
Μείωση μηνιαίου κόστους της μονογονεϊκής οικογένειας με συνδυασμό παροχών.
Με την κάρτα μέλους μπορούν να επωφελούνται από τις προσφορές και τις δωροεπιταγές που περιέχει εξαργυρώνοντάς τες σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Εξασφάλιση αποκλειστικών προσφορών και εκπτώσεις σε προϊόντα βασικής ανάγκης, σε είδη διατροφής, προσωπικής περιποίησης τόσο των γονιών όσο και των παιδιών, μόρφωσης και άθλησης, παροχή ρεύματος.

Μέχρι σήμερα ο αριθμός των αιτήσεων προσεγγίζει τις 16.000, από τις οποίες μεγάλο μέρος βρίσκονται σε επεξεργασία για την ταυτοποίηση των δικαιολογητικών τους. Καθημερινά λαμβάνονται δεκάδες αιτήσεις, emails και προσωπικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας πληροφορίες για τις δράσεις του οργανισμού αλλά και για το πώς μπορούν να βοηθηθούν.
Υπάρχουν χορηγοί; Από πού λαμβάνετε βοήθεια;

Οι χορηγοί –μέχρι στιγμής– προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Ο οργανισμός συνεργάζεται με εταιρείες, καταστήματα και επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν εκπτώσεις στα μέλη του. Με τη βοήθεια των χορηγιών οι άνθρωποι της «έλπω-family» πραγματοποιούν επισκέψεις σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και ιδρύματα, προσφέροντας δωρεές και είδη πρώτης ανάγκης σε οικογένειες που μάχονται για μια καλύτερη διαβίωση. Αξίζει να σημειωθεί πως η «έλπω-family» παρέχει στα μέλη της έκπτωση και σε νομικές υπηρεσίες. Συνεργάζεται με νομικούς συμβούλους οι οποίοι είναι διαθέσιμοι να ενημερώσουν τις μονογονεϊκές οικογένειες για τα δικαιώματά τους και τα επιδόματα που μπορούν να διεκδικήσουν. Επίσης, λαμβάνει βοήθεια από ιδιώτες, που με τις δωρεές τους βοηθούν να εξασφαλιστούν δωροεπιταγές για όλα τα μέλη.

«Από την πλευρά μας, αντιλαμβανόμενοι πλέον στην πράξη τις αυξανόμενες ανάγκες των μονογονεϊκών οικογενειών, ο οργανισμός μας προχωράει σε αιτήσεις χορήγησης χρηματοδότησης από τους δήμους, γνωρίζοντας ότι έχουν τη δυνατότητα, βάσει των προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής που διαθέτουν, να χρηματοδοτούν φιλανθρωπικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται προς όφελος των πολιτών» αναφέρουν στο health4u.gr οι ιδρυτές του μη κερδοσκοπικού οργανισμού.


Ποιες είναι οι δράσεις που γίνονται;

Συνεχώς οι άνθρωποι του οργανισμού διοργανώνουν δράσεις προκειμένου να βοηθήσουν όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούν, προσφέροντάς τους ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Συνεχίζουν να παλεύουν προκειμένου να εξασφαλίσουν στα παιδιά που βρίσκονται σε δεινή θέση ίσες ευκαιρίες μάθησης αλλά και άθλησης. Καταφέρνει συνεχώς να συνεργάζεται με εταιρείες που είναι διαθέσιμες να βοηθήσουν στην υλοποίηση του οράματός της: να αναβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων αυτών.
Ποια είναι τα μεγαλύτερα κωλύματα που αντιμετωπίσατε;

Οι άνθρωποι της «έλπω-family» πιστεύουν πολύ στις συνεργασίες με άλλους συλλόγους και οργανισμούς με απώτερο σκοπό να ωφελούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι. «Όπως είναι φυσικό και συμβαίνει σε όλους τους χώρους, δεν ήταν όλες οι οργανώσεις δεκτικές σε μια συνεργασία. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάει τη συνεχή προσπάθειά της να συνεργαστεί με ανθρώπους – οργανισμούς οι οποίοι βλέπουν και πιστεύουν στο όραμά της και μπορούν μαζί να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να εκπληρώσουν το κοινό τους στόχο. Κάθε οργανισμός στα αρχικά του βήματα έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες που αφορούν γραφειοκρατικά κωλύματα κυρίως, καθώς κανείς δεν γνωρίζει από την αρχή τις διαδικασίες της σύστασής του. Έτσι και εμείς βρίσκουμε γραφειοκρατικά εμπόδια, τα οποία με επιμονή, υπομονή και σκληρή δουλειά ελπίζουμε να τα ξεπεράσουμε για να φτάσουμε σύντομα στον στόχο μας» συμπληρώνουν.
Η «έλπω-family» στην επόμενη 5ετία;

Το όνομα του οργανισμού προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα «έλπω», που σημαίνει ελπίζω. Η «έλπω-family» είναι ο φάρος ελπίδας για τις μονογονεϊκές οικογένειες, η πηγή αισιοδοξίας και κουράγιου που τους βοηθά να συνεχίσουν να μάχονται για τα παιδιά τους. Στόχος της «έλπω-family» είναι η βελτίωση κυρίως της οικονομικής αλλά και κοινωνικής κατάστασης των μονογονέων και η προσπάθεια αναβάθμισης του βιοτικού επιπέδου τους. «Όραμά μας είναι, πέρα από όλες τις δράσεις που θα συνεχίσουμε με χαρά να κάνουμε, να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε μέσω των δωροεπιταγών και των υπόλοιπων παροχών (εκπτώσεις κ.λπ.) να μειώσουμε το βάρος των εξόδων των μονογονεϊκών οικογενειών. Τέλος, ένας από τους στόχους της “έλπω” είναι να προσπαθήσουμε να εντάξουμε στα μέλη μας τις οικογένειες που έχουν αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών των φυλακισμένων γυναικών» καταλήγουν.
Η Κέλλυ είναι δημοσιογράφος, πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας με μεταπτυχιακό στη Βιοηθική. Είναι πιστοποιημένη σε σεμινάρια πάνω στον τομέα της εγκληματολογίας και των πρώτων βοηθειών. Αγαπά το μάχιμο ρεπορτάζ με ιδιαίτερη προτίμηση στο «Αστυνομικό» και το «Ιατρικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες