Άρση lockdown: Ποιοι περιορισμοί παύουν από αύριο - Τι φοβούνται οι ειδικοί - «Πάτησαν γκάζι» οι εμβολιασμοί - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Μαΐου 27, 2021

Άρση lockdown: Ποιοι περιορισμοί παύουν από αύριο - Τι φοβούνται οι ειδικοί - «Πάτησαν γκάζι» οι εμβολιασμοί


Μετά από το πολύμηνο lockdown και τους αυστηρούς περιορισμούς η χώρα επιστρέφει σταδιακά στην επανεκκίνηση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων της, με τα περισσότερα μετρα να έχουν αρθεί και από τις επόμενες ημέρες να αναμένεται και νέα χαλάρωση όσων έχουν απομείνει.
Με τους εμβολιασμούς να τρέχουν σε υψηλές ταχύτητες και τα οφέλη τους να έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται στους επιδημιολογικούς δείκτες, η κυβέρνηση προχωρά στο άνοιγμα επιπλέον δραστηριοτήτων, σύμφωνα πάντα με τον οδικό άξονα.

Μετά από το πολύμηνο lockdown και τους αυστηρούς περιορισμούς η χώρα επιστρέφει σταδιακά στην επανεκκίνηση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων της, με τα περισσότερα μετρα να έχουν αρθεί και από τις επόμενες ημέρες να αναμένεται και νέα χαλάρωση όσων έχουν απομείνει. Ωστόσο φρένο βάζουν οι ειδικοί οι οποίοι διατυπώνουν ανοικτά τους φόβους τους για 4ο κύμα πανδημίας από το Φθινόπωρο, ενώ αναφέρονται ακόμη και σε τοπικά lockdown εν μέσω της τουριστικής περιόδου, εάν οι πολίτες πάψουν να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.
Συγκεκριμένα, αύριο Παρασκευή επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους.

Την επόμενη Δευτέρα, 31 Μαΐου, θα ανοίξουν ξανά και τα γυμναστήρια, το πλαίσιο λειτουργίας των οποίων αναμένεται να καθοριστεί τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, εάν κριθεί πως οι αθλούμενοι πρέπει να υποβάλλονται σε self test, «δεν θα πούμε όχι εμείς». Ο ίδιος, επιβεβαίωσε πως ο αριθμός των ατόμων στα γυμναστήρια, όπως και στους λοιπούς κλειστούς χώρους θα είναι περιορισμένος.

Την ίδια ημέρα θα ανοίξουν και οι υπηρεσίες ευεξίας, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των Κέντρων Αισθητικής, αλλά και άλλες δραστηριότητες όπως χώροι δεξιώσεων, σε εξωτερικούς χώρους σύμφωνα με τους κανόνες της εστίασης.

Όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κύριο μέλημα της κυβέρνησης στη φάση αυτή είναι η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να λειτουργεί ως ασφαλής τουριστικός προορισμός και αναπτύσσονται στοχευμένες δράσεις για τη μέγιστη δυνατή προσέλκυση επισκεπτών.
Με εντατικούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί

Στην επανεκκίνηση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων έχει συμβάλλει σημαντικά ο εμβολιασμός των πολιτών ο οποίος προχωρά με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς. Έγιναν ήδη πάνω από 5.206.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 3.416.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ενώ πάνω από 1.880.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Εξάλλου από χθες Τετάρτη άνοιξε και η πλατφόρμα στην οποία μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 35-39 ετών για εμβολιασμό με τα 4 διαθέσιμα εμβόλια, ενώ από το Σάββατο 29 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να κλείνουν ραντεβού με όλα τα εμβόλια και οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 30-34 και ανάλογα με την ανταπόκριση θα ανοίξει και σε άλλες ομάδες.

Παράλληλα όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μέχρι τον Ιούλιο θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε τείχος ανοσίας. Για τον εμβολιασμό των εφήβων ανέφερε ότι αναμένεται αύριο Παρασκευή να έχουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού (ΕΜΑ) για εμβολιασμό των παιδιών από 12 ετών και άνω με το εμβόλιο της Pfizer. Όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ομάδων αυτών θα μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε θα εμβολιαστούν οι ηλικίες 12-18, είπε.
Συνεδριάζει την Παρασκευή η επιτροπή λοιμωξιολόγων

Τα κρίσιμα ζητήματα όπως η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και η μουσική στην εστίαση, μέτρο που η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δείχνει να επιθυμεί να αρθεί αλλά περιμένει το πράσινο φως από την επιτροπή, αναμένεται να συζητηθούν αύριο στην σύσκεψη των λοιμωξιολόγων.

Όπως όλα δείχνουν η απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως ισχύει σήμερα από τις 00:30 - 05:00 θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιουνίου, και έπειτα θα συζητηθεί ξανά.

Σχετικά με τη μουσική στην εστίαση, είναι πολύ πιθανό άμεσα να επιτραπεί τα καταστήματα να παίζουν μουσική. Πάντως, το διήμερο 28 και 29 Μαΐου τα μαγαζιά εστίασης, σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, αποφάσισαν να ανοίξουν τα ηχεία και να παίξουν δυνατά μουσική.

Ενα ακόμη ζήτημα που θα τεθεί στη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων είναι να αυξηθεί ο αριθμός των καλεσμένων στους γάμους και τα βαφτίσια, κάτι που έχει ζητήσει ήδη και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης. «Sτα catering και στις δεξιώσεις θέλουμε να δουλεύουν οι άνθρωποι με τους όρους της εστίασης. Αν υπάρχουν μεγάλοι χώροι, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει περιορισμός στα άτομα», είχε αναφέρει ο ίδιος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Οι φόβοι των ειδικών

Πάντως τα επιδημιολογικά δεδομένα αν και δείχνουν σαφώς μια καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, δεν καθησυχάζουν τους ειδικούς οι οποίοι εκφράζουν ανοικτά τον φόβο τους για 4ο κύμα της πανδημίας το Φθινόπωρο.

Συγκεκριμένα, η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων αυτή την περίοδο, οφείλεται στον καιρό, στο προσεκτικό άνοιγμα δραστηριοτήτων που γίνεται παράλληλα με τη συνέχιση της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας.

Ωστόσο οι επιστήμονες εστιάζουν στα νησιά με το φόβο μην αυξηθεί το ιικό φορτίο και υποχρεωθούν σε αυστηρά μέτρα όπως τοπικά lockdownεν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι μεταλλάξεις μπορεί να μην καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια και ένα πιθανό σενάριο σε μια τέτοια περίπτωση είναι ένα 4ο κύμα από το Φθινόπωρο, Μάλιστα στην περίπτωση που οι δείκτες δείξουν ότι οδηγούμαστε σε ένα νέο κύμα της πανδημίας, τότε δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown από Σεπτέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες