ΟΑΕΔ: 20 μέρες για ανανέωση δελτίων ανεργίας – Τι πρέπει να ξέρετε - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2021

ΟΑΕΔ: 20 μέρες για ανανέωση δελτίων ανεργίας – Τι πρέπει να ξέρετε


Προθεσμία 20 ημερών για να ανανεώνουν την ισχύ των δελτίων ανεργίας τους έχουν από 1ης Ιουνίου του 2021 και εφεξής οι 1 και πλέον εκατ. εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ, αλλιώς θα χάνονται οι παροχές που δικαιούνται μέχρι να επανεγγραφούν.

Με απόφαση του ΟΑΕΔ η ανανέωση γίνεται από 1/6/2021 και μετά μέσα σε διάστημα 20 ημερών πριν από την ημερομηνία λήξης των δελτίων ανεργίας, ενώ μέχρι τώρα οι άνεργοι (επιδοτούμενοι και μη) ανανέωναν την ισχύ των δελτίων τους μέσα σε 5 μέρες πριν ή μετά την προβλεπόμενη λήξη ισχύος του δελτίου τους.

Οφέλη

Η ανανέωση του δελτίου ανεργίας αποτελεί προϋπόθεση για την επέκταση της ισχύος του, ώστε οι άνεργοι να δικαιούνται είτε το μηνιαίο επίδομα είτε τις άλλες παροχές και απαλλαγές που προβλέπει η νομοθεσία, όπως δωρεάν εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εκπτώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρινού ρεύματος, αλλά και φοροαπαλλαγές ΕΝΦΙΑ κ.λπ.

Για παράδειγμα, με το μέχρι τώρα καθεστώς, ένας άνεργος με δελτίο που έληξε στις 31 Μαΐου 2021 θα μπορούσε να το ανανεώσει είτε στο διάστημα από 27 ως και 31 Μαΐου (5 μέρες πριν από τη λήξη) είτε από 1ης ως 5 Ιουνίου (5 μέρες μετά τη λήξη) ώστε να εξακολουθήσει να έχει την ιδιότητα του ανέργου και τις παροχές που απορρέουν από αυτήν. Με τη νέα απόφαση που ισχύει από 1/6/2021 αν το δελτίο λήγει στις 30 Ιουνίου θα πρέπει να το ανανεώσει από τις 10 ως και τις 30 του μήνα για να συνεχίσει να θεωρείται άνεργος και να έχει τις παροχές και τις εκπτώσεις-φοροαπαλλαγές. Δίδεται δηλαδή μεγαλύτερο διάστημα για ανανέωση δελτίων ανεργίας πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης τους (20 αντί 5 μέρες) και καταργείται η δυνατότητα ανανέωσης εντός 5 ημερών μετά τη λήξη τους.

Από τους 1.055.454 εκατ. ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, επιδοτούνται οι 217.604 (δηλαδή το 20,6% με βάση τις εγγραφές Απριλίου) ενώ η πλειονότητα (79,4%) δεν παίρνει επίδομα, αλλά κρατάει την κάρτα ανεργίας σε ισχύ για να δικαιούται τις κοινωνικές παροχές και τις οικονομικές απαλλαγές που προβλέπει η νομοθεσία.

Δύο τρόποι

Για τις απαλλαγές, όπως και για τα επιδόματα, τα δελτία ανεργίας στο εξής θα πρέπει να ανανεώνονται 20 μέρες πριν από τη λήξη τους, όπως λέει η νέα απόφαση του ΟΑΕΔ. Οι τρόποι ανανέωσης παραμένουν ίδιοι και είναι οι εξής δύο:

1 Μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ και με τη χρήση κωδικών πρόσβασης που διαθέτουν οι άνεργοι.

2 Μέσω των ΚΕΠ και της πρόσβασης σε αντίστοιχη ηλεκτρονική εφαρμογή.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς για τους μη επιδοτούμενους εγγεγραμμένους ανέργους, το δελτίο ανεργίας ισχύει επί ένα τρίμηνο από την αρχική εγγραφή ή την τελευταία ανανέωσή του.

Το δελτίο ανεργίας των εγγεγραμμένων μη επιδοτούμενων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) παραμένει σε ισχύ όσο διάστημα ισχύει και το πιστοποιητικό αναπηρίας και για ένα επιπλέον τρίμηνο μετά τη λήξη του.

Η ιδιότητα του ανέργου παύει να ισχύει αν δεν γίνει η ανανέωση του δελτίου ανεργίας στις 20 μέρες πριν από τη λήξη του.

Ο εγγεγραμμένος άνεργος που δεν παίρνει επίδομα αν διαγραφεί από τα μητρώα πρέπει να το δηλώσει τον εντός 8 εργάσιμων ημερών στον ΟΑΕΔ (ΚΠΑ) και να κάνει επανεγγραφή εφόσον ο λόγος είναι η μη ανανέωση του δελτίου ανεργίας.

Οι επιδοτούμενοι άνεργοι διατηρούν σε ισχύει το δελτίο ανεργίας για ένα τρίμηνο μετά τη λήξη της επιδότησης, οπότε η ανανέωσή του θα πρέπει να γίνει 20 μέρες πριν λήξει το τρίμηνο αυτό.










Πηγή: https://eleftherostypos.gr/oikonomia/768875-20-meres-gia-ananeosi-deltion-anergias-ti-prepei-na-xerete/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες