Ομόνοια: Μπήκαν μηχανήματα καθαρισμού αέρα που Ισοδυναμούν με 30 δέντρα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2021

Ομόνοια: Μπήκαν μηχανήματα καθαρισμού αέρα που Ισοδυναμούν με 30 δέντρα


Τέσσερα ειδικά φίλτρα "Pamares" που καθαρίζουν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους τοποθετήθηκαν στην Ομόνοια. Πώς λειτουργούν και γιατί φέρονται να ισοδυναμούν με... 30 δέντρα.


Τέσσερα νέα μηχανήματα περιμετρικά της πλατείας Ομονοίας τοποθετήθηκαν την περασμένη Παρασκευή από τον Δήμο Αθηναίων, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία εντός των προσεχών ημερών και θα λειτουργούν ολόκληρο το 24ωρο.


Πρόκειται για ειδικά Ολλανδικά φίλτρα "Pamares", τα οποία τοποθετούνται πάνω σε στύλους και έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύουν αιωρούμενα μικροσωματίδια, φιλτράροντας δηλαδή τον αέρα, άρα και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, με στόχο φυσικά τη μείωσή τους.

Η τοποθέτηση των "Pamares" αποτελεί προϊόν ιδιωτικής πρωτοβουλίας και δωρεάς του Ομίλου Πολίτη, συνεργάτη της Ολλανδικής εταιρείας Mark Climate Technology, ο οποίος μέσω του προγράμματος "Υιοθέτησε την πόλη σου" μαζί με τον Δήμο Αθηναίων προχώρησε στην παραχώρηση των τεσσάρων αυτών συστημάτων μείωσης ρύπων.





Ισοδυναμούν με... 30 δέντρα;

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες από τον Δήμο αλλά και τον ίδιο τον όμιλο, τα τέσσερα αυτά μηχανήματα φέρονται να ισοδυναμούν -σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους- με 30 δέντρα. Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι άνθρωποι που έχουν επιμεληθεί τέτοιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης, κάθε φίλτρο ισοδυναμεί με 7,5 δέντρα ως προς την αντιμετώπιση της ρύπανσης.




Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, "σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, δέντρα με διάμετρο 300-450χιλ. δεσμεύουν περίπου 140 γραμμάρια αιωρούμενων μικροσωματιδίων μικρότερων των 10 χιλιοστών σε ένα χρόνο. Δηλαδή 0,4 γραμμάρια ημερησίως. Η συσκευή Pamares, έχει τη δυνατότητα να δεσμεύει 3 γραμμάρια αντίστοιχων ρύπων την ημέρα. Επομένως, κάθε μία συσκευή αντιστοιχεί σε 7,5 ώριμα δέντρα".

Φυσικά, πρόκειται για εκτιμήσεις, καθώς η αποτελεσματικότητα των φίλτρων δεν μπορεί να αξιολογηθεί με ακρίβεια, από τη στιγμή που αυτά δεν έχουν ακόμη λειτουργήσει. Τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά λίγες ημέρες μετά την εφαρμογή τους.


Γιατί η Ομόνοια;

Η επιλογή φυσικά της πλατείας Ομονοίας δεν ήταν τυχαία. Όπως αναφέρεται σχετικά, η επιλογή του συγκεκριμένου σημείου έγινε διότι παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων, συνεχή ροή οχημάτων και μεγάλο ύψος κτιρίων περιμετρικά, που εγκλωβίζουν τη ρύπανση (συνθήκη Street Canyon). Ως συνέπεια η ποιότητα της ατμόσφαιρας είναι κακή για τους οδηγούς, τους πεζούς, τους εργαζομένους και τους επισκέπτες της περιοχής.




Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν θα δούμε τέτοια και σε άλλες πολυσύχναστες περιοχές της πόλης. Άλλωστε, πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έγινε ως δωρεά και εφαρμόστηκε πιλοτικά. Δεν αποκλείεται πάντως, τέτοια φίλτρα, να επεκταθούν σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, όπως σχολίασε η Managing Director του "Athens Partnership", Άννα Ζηλάκου.








Πηγή: https://www.news247.gr/koinonia/omonoia-mpikan-michanimata-katharismoy-aera-isodynamoyn-me-30-dentra.9251373.html

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες