ΕΝΦΙΑ: Πότε θα ξεκινήσουν οι δόσεις - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Ιουνίου 04, 2021

ΕΝΦΙΑ: Πότε θα ξεκινήσουν οι δόσεις


Πριν καλά καλά οι φορολογούμενοι εξοφλήσουν τις δόσεις του εφετινού ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ξεκινήσουν να καταβάλουν τις δόσεις του 2022.

Στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται πως οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν μια σημαντική μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ για το 2022 με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Αυτή η μεταρρύθμιση θα πρέπει να γίνει έως το Νοέμβριο του 2021.

«Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα ακολουθήσει στις αρχές του 2022 με τις πρώτες πληρωμές τον Μάρτιο του 2022. Έτσι, οι πληρωμές του φόρου θα κατανέμονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αντί να επικεντρώνονται παράλληλα με τις πληρωμές φόρου εισοδήματος κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους», σημειώνεται στην έκθεση.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν έως το Φεβρουάριο 2022 τα 2,6 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ του 2021 και πως από το Μάρτιο του επομένου έτους θα πρέπει να πληρώνουν τα 2,6 δισ. ευρώ του επομένου έτους.

Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η διαδικασία ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές και η ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα έχει οδηγήσει σε διεύρυνση της βάσης υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ από το 85% των ακινήτων στο 95%, ενώ οι νέες αντικειμενικές είναι πλέον απολύτως ψηφιοποιημένες.

Τέλος, σημειώνεται πως οι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον ΕΝΦΙΑ και όλους τους άλλους φόρους, συμπεριλαμβανομένου του φόρου μεταβίβασης ιδιοκτησίας και του φόρου κληρονομιάς.

Οι περιοχές που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα

Περίπου 3.500 περιοχές και οικισμoί που ενώ είναι εντός σχεδίου δόμησης παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, με αποτέλεσμα ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας να γίνεται από τις κατά τόπους Εφορίες, βάσει των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων και οι ιδιοκτήτες να καταβάλουν πολύ χαμηλούς φόρους.

Eνδεικτικά, εντάσσονται στο νέο σύστημα:

Αττική
Οι περιοχές από τη Βάρκιζα έως τα Λεγρενά, η Αγία Μαρίνα, ο Αγιος Νικόλαος, ο Χάρακας, το Δασκαλειό, καθώς και περιοχές από το Πόρτο Ράφτη έως την περιοχή του Θορικού.

Νέες εντάξεις υπάρχουν και στην παραλιακή ζώνη του Ασπροπύργου.

Στη Σαλαμίνα, όλες οι περιοχές του νησιού εντάσσονται πλέον στο αντικειμενικό σύστημα.

Το ίδιο θα συμβεί και με τα Κύθηρα.

Στην Αίγινα θα έχουν πλέον τιμές ζώνης περιοχές όπως είναι η Πέρδικα, ο Μεσαγρός, η Σουβάλα και άλλες.

Μακεδονία
Στον Νομό Θεσσαλονίκης έγιναν συγκεκριμένες παρεμβάσεις ένταξης στο αντικειμενικό σύστημα περιοχών που βρίσκονται προς τον Λαγκαδά και άλλα κεντρικά σημεία της πόλης.

Στον Νομό Φλώρινας θα ενταχθούν το Αμύνταιο, ο Αγιος Παντελεήμονας, οι Πρέσπες, ο Φιλώτας, η Δροσοπηγή, το Πισοδέρι, η Κρυσταλλοπηγή, η Μελίτη κ.ά.

Στον Νομό Ημαθίας θα αποκτήσουν τιμές ζώνης περιοχές όπως είναι το Σέλι, το Πλατύ, η Βεργίνα, η Νέα Νικομήδεια, ο Αγ. Γεώργιος κ.λπ.

Στον Νομό Κιλκίς θα αποκτήσουν τιμές ζώνης η Ειδομένη, οι Εύζωνοι, η Αξιούπολη, οι Καστανιές, η Γουμένισσα κ.λπ.

Στον Νομό Σερρών, θα ενταχθούν περιοχές όπως η Πρώτη Σερρών, η Αμφίπολη, η Χρυσοπηγή, ο Προμαχώνας, η Κερκίνη, η Ηράκλεια, τα Λουτρά, το Στρυμονικό και η Αλιστράτη.

Στον Νομό Χαλκιδικής θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας, στο ύψος των οικισμών Σκάλα Φούρκας, Ποσείδι, και τα παραλιακά μέρη από Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου.

Στον Νομό Εβρου αντικειμενικές θα εφαρμοστούν σε οικισμούς που βρίσκονται κοντά στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο και στο Σουφλί, ενώ υπό ένταξη είναι και παραθαλάσσιες περιοχές του Νομού Ροδόπης.

Δυτική Ελλάδα
Στην Αιτωλοακαρνανία όλες οι περιοχές που γειτνιάζουν με τη Λίμνη Τριχωνίδα αλλά και άλλες θα αποκτήσουν και αυτές τιμές ζώνης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το Θέρμο, το Καινούργιο, το Αγγελόκαστρο και ο Αστακός.

Στον Νομό Αρτας, θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες περιοχές, όπως τα Τζουμέρκα, ο Γ. Καραϊσκάκης, το Κομμένο, το Κομπότι κ.ά.

Στον Νομό Θεσπρωτίας θα ενταχθούν όλα τα ορεινά χωριά του Σουλίου, ενώ στον Νομό Πρεβέζης η Λούτσα, ο Βράχος, το Κανάλι, ο Λούρος, το Καναλάκι, το Μαργαρίτι, το Γαρδίκι κ.λπ.

Πελοπόννησος
Στον Νομό Αχαΐας, με εξαίρεση την Κάτω Αχαΐα, το Αίγιο και την Ακράτα, όλες οι υπόλοιπες παραθαλάσσιες περιοχές θα ενταχθούν και αυτές στο αντικειμενικό σύστημα. Πρόκειται μεταξύ άλλων για το Διακοπτό, την Αιγείρα, τον Πλάτανο, την Τράπεζα, τα Σελιανίτικα, τον Ψαθόπυργο, τα Βραχναίικα κ.ά.

Στον Νομό Κορινθίας, θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως το Λέχαιο και νοτιοανατολικά των Ισθμίων.

Στον Νομό Ηλείας θα ενταχθούν η Κυλλήνη, η Ανδραβίδα και η Αρχαία Ολυμπία, ενώ στον Νομό Μεσσηνίας ορισμένες παραλιακές περιοχές που έως σήμερα ήταν εκτός, όπως για παράδειγμα το Καλό Νερό, θα αποκτήσουν και αυτές τιμές ζώνης.

Θεσσαλία
Στον Νομό Καρδίτσας εντάσσονται περιοχές όπως είναι τα Λουτρά Σμοκόβου, η Λουτροπηγή, το Μαυρομάτι, το Βλάσι κ.ά.

Στον Νομό Τρικάλων αντικειμενικές θα ισχύσουν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη, στο Καστράκι, στη Φαρκαδώνα, στην Τρυγώνα, στο Μεγαλοχώρι κ.λπ.

Κρήτη
Στην Κρήτη, και οι τέσσερις νομοί της βρίσκονται από το 2010 εντός αντικειμενικού συστήματος με απειροελάχιστες εξαιρέσεις.

Ιόνιο
Στο Ιόνιο, στη Ζάκυνθο πλην της χώρας, όλες οι υπόλοιπες περιοχές είναι εκτός. Θα ενταχθούν περιοχές όπως ο Παντοκράτορας, το Καταστάρι, οι Βολίμες, το Βανάτο, το Κερί, το Καλαμάκι, ο Βασιλικός κ.ά.

Στη Κεφαλλονιά, είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού πλην του Αργοστολίου. Θα αποκτήσουν τιμές το Ληξούρι, η Πάστρα, η Σάμη, το Φισκάρδο, οι Κεραμειές, οι Βασιλικιάδες κ.ά. Αντικειμενικές αξίες θα εφαρμοστούν και στο Βαθύ της Ιθάκης αλλά και σε άλλες περιοχές του νησιού.

Στην Κέρκυρα εντός αντικειμενικού συστήματος θα βρεθούν η Λευκίμμη, το Περιβόλι, τα Μωραΐτικα, ο Πέλεκας, η Γλυφάδα, η Παλαιοκαστρίτσα, η Κασσιόπη, η Στρογγύλη κ.ά.

Στη Λευκάδα στις νέες εντάξεις περιλαμβάνονται το Πόρτο Κατσίκι, το Καλαμίτσι, ο Αγ. Νικήτας, η Καρυά, το Πινακοχώρι, οι Τσουκαλάδες κ.ά.

Αιγαίο
Στα νησιά του Αιγαίου, εντάξεις περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα γίνουν στη Χίο και στη Σάμο, ενώ θα αποκτήσουν τιμές ζώνης η Ικαρία και οι Φούρνοι κ.λπ.

Στην Κάλυμνο θα μπουν όλοι οι οικισμοί που είναι εντός σχεδίου πόλεως. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με την Κω, όπου μόνο η πρωτεύουσά της διαθέτει τιμές ζώνης.

Στη Ρόδο εντός σχεδίου και εντός αντικειμενικού συστήματος είναι η πρωτεύουσα, η Ιαλυσός και η περιοχή της Αφάντου. Όλες οι υπόλοιπες περιοχές που είναι εντός σχεδίου θα ενταχθούν και αυτές στον αντικειμενικό.










Πηγή: Με πληροφορίες από "Ημερησία"


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες