Οι εμβολιασμοί υψώνουν «τείχος» και απέναντι στις μεταλλάξεις - Πόσες παραλλαγές έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Ιουνίου 04, 2021

Οι εμβολιασμοί υψώνουν «τείχος» και απέναντι στις μεταλλάξεις - Πόσες παραλλαγές έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα

Καθώς η χώρα βαίνει προς τον έλεγχο του τρίτου επιδημικού κύματος, που πυροδοτήθηκε κατά κύριο λόγο από τη λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού (στέλεχος Β.1.1.7), οι επιστήμονες συνεχίζουν να καταγράφουν νέες παραλλαγές του ιού.

Προς το παρόν οι νέες μεταλλάξεις δεν φαίνονται «απειλητικές» για την καλή επιδημιολογική πορεία στην επικράτεια, κάτι που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο τείχος των εμβολιασμών που υψώνεται με σταθερό ρυθμό.

Στην χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοινώθηκαν εκτός από τα ημερήσια κρούσματα – ήταν 1.239- και δύο ακόμη μεταλλαγμένα στελέχη. Συνολικά στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί 19 στελέχη παραλλαγές του κορωνοϊού, ενώ στην Ευρώπη οι μεταλλάξεις που έχουν εντοπιστεί είναι 32, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Οι δύο παραλλαγές που προστέθηκαν την τελευταία εβδομάδα στον κατάλογο των παραλλαγών του κορωνοϊού, έχουν τις κωδικές ονομασίες «Β.1.1.523» και «AD.2».

Η πρώτη βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών καθώς φέρει τη μετάλλαξη Ε484Κ στην πρωτεΐνη – ακίδα του ιού που συναντάται, μεταξύ άλλων, στο «ινδικό» στέλεχος όπως και στο «νιγηριανό» (B.1.1.318) και ενδέχεται να διαφεύγει της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια. Το στέλεχος «B.1.1.523» προέρχεται από τη Νορβηγία και τη Ρωσία και εντοπίστηκε σε τρία κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη.

Τι έδειξε η εβδομαδιαία έκθεση

Την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας απομονώθηκαν επιπλέον 924 θετικά σε μεταλλαγμένα στελέχη δείγματα, με το σύνολο των θετικών δειγμάτων στις μεταλλάξεις να ανέρχονται σε 11.553.

Το συχνότερο στέλεχος παραμένει το «βρετανικό» που αντιπροσωπεύει το 68,97% του συνόλου των ελεγχθέντων για μεταλλάξεις δειγμάτων.

Παράλληλα, έχει αυξηθεί η διασπορά της λεγόμενης «νιγηριανής» μετάλλαξης (στέλεχος B.1.1.318) που πλέον ανέρχεται στο 12,74% για την επικράτεια και στο 14,96% για την Αττική. Ενώ στην αρχή εντοπιζόταν στο κέντρο της Αθήνας, η μεγαλύτερη συγκέντρωση τώρα καταγράφεται στη Στερεά Ελλάδα.

Συνολικά, τα αποτελέσματα της γονιδιωματικής ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού για την περίοδο 29 Μαρτίου έως 20 Μαΐου 2021 955 δειγμάτων, ανέδειξαν 664 νέα δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC) και 251 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation – VUI):

-663 για το βρετανικό στέλεχος

-1 για το ινδικό στέλεχος B.1.617.2

-251 για το στέλεχος υπό διερεύνηση B.1.1.318.

Οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας είναι σε επιφυλακή παρακολουθώντας μέσω του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης τα μεταλλαγμένα στελέχη κορωνοϊού που κυκλοφορούν. Και υπενθυμίζουν πως η διαδικασία των παραλλαγών ενός ιού, εν προκειμένω του κορωνοϊού, είναι συνήθης και φυσιολογική. Τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να είναι και χιλιάδες. Ωστόσο, οι ερευνητές εστιάζουν σε όσες μεταλλάξεις έχουν αντίκτυπο στη μεταδοτικότητα του ιού και στη βαρύτητα της λοίμωξης Covid-19. Μάλιστα, επιστήμονες που αναλύουν το γονιδίωμα του ιού έχουν αναφέρει πως ο ρυθμός μεταλλάξεων των ιών της γρίπης είναι τέσσερις φορές πιο γρήγορος και του ιού HIV δύο φορές ταχύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο ρυθμό μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Το «αποτύπωμα» των μεταλλάξεων του κορωνοϊού που προβληματίζει είναι η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα αλλά και η μετάδοση από ασυμπτωματικούς φορείς.

Η επιδημιολογική εικόνα

Η επιδημία παρουσιάζει σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις σε όλη τη χώρα, κάτι που επιβεβαιώνουν και τα 1.239 νέα κρούσματα, λιγότερα από προχθες επί περισσότερων όμως τεστ - 46.251 έναντι 45.184-, με τα 590 μόλις στην Αττική.

Πέρα από τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων του κέντρου της Αθήνας (185) και της Θεσσαλονίκης (148), σε όλη τη χώρα σημειώνονται χαμηλά διψήφια, με την αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού κάτω από 20 για όλες τις περιφερειακές ενότητες πλην της Τήνου (23,16) και της Νάξου (43,19).

Επιπλέον, μειωμένοι είναι οι «σκληροί» δείκτες διασωληνωμένων και θανάτων. Χθες καταγράφηκαν επιπλέον 39 θάνατοι και οι ασθενείς που νοσηλεύονται με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους ανέρχονται σε 476.

Ακόμη και σε περιφέρειες όπου η επιδημία επιμένει, όπως το λεκανοπέδιο, το σύστημα υγείας αποσυμπιέζεται έστω και αργά. Το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν 165 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, με τις μισές στα νοσοκομεία της Αττικής. Συνολικά πλέον στα νοσοκομεία οι ασθενείς με λοίμωξη covid-19 είναι 2.200, με το 1/3 αυτών να νοσηλεύονται σε Μονάδες.










Πηγή: https://www.protothema.gr/greece/article/1130582/koronoios-oi-emvoliasmoi-upsonoun-teihos-kai-apenadi-stis-metallaxeis-poses-parallages-ehoun-edopistei-stin-ellada/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες