Δώροεπιταγές, άδειες & κληρώσεις αλλά …Λόττο για εμβολιασμένους - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Ιουνίου 17, 2021

Δώροεπιταγές, άδειες & κληρώσεις αλλά …Λόττο για εμβολιασμένους


Τρόπους για να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων αναζητά η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης. Η συζήτηση για τα «προνόμια» και τις «ελευθερίες» των εμβολιασμένων έχει ήδη ξεκινήσει εντός του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ στο συρτάρι υπάρχει πάντα και το σχέδιο του υπουχρεωτικού εμβολιασμού.

Όμως στην παρούσα φάση υπάρχουν και άλλες σκέψεις προκειμένου να δελεαστούν οι πολίτες. Η κυβέρνηση σκοπεύει με νομοθετική ρύθμιση να θεσπίσει «προνόμια» για τον εμβολιασμό των πολιτών. Και όσοι κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα μπορούν να απολαμβάνουν ελευθερίες που οι μη εμβολιασμένοι δεν θα δικαιούνται.

Παράλληλα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν δώρα στους πολίτες. Συγκεκριμένα να μπουν χρηματικά ποσά που θα δίνονται μετά από κλήρωση με βάσει τον αριθμό του ΑΜΚΑ κάτι σαν το αντίστοιχο της φορολοταρίας. Επίσης σκέψεις υπάρχουν και την χορήγηση δωροεπιταγών προς τους πολίτες προκειμένου να αποκτήσουν κίνητρο για να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Ταυτόχρονα στις σκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου είναι να υπάρξουν και ημέρες αδειών για όσους κάνουν το εμβόλιο.

Η συγκεκριμένη πρακτική έχει εφαρμοστεί ήδη στις ΗΠΑ. Μάλιστα υπάρχουν πολλά και διαφορετικά κίνητρα. Από 100 δολάρια για αποταμίευση ή δωροκάρτες στη Δυτική Βιρτζίνια, σε δωρεάν αφεψήματα στο New Jersey και στο Connecticut. Τα υψηλότερα αντίτιμα δίνονται στη Νέα Υόρκη, όπου έχει οργανωθεί λοταρία με δώρο 5 εκατομμύρια ευρώ και στο Οχάιο όπου υπάρχουν 5 λοταρίες του 1 εκατομμυρίου ευρώ για πλήρως εμβολιασμένους ενήλικες και μία πλήρης υποτροφία σε εμβολιασμένο παιδί.


Επίσης στη Γερμανία και τη Δανία προσφέρονται ήδη δωροεπιταγές στους πολίτες.

Η λογική των οικονομικών κινήτρων απευθύνεται στο να μειώσει τα έμμεσα έξοδα από τον εμβολιασμό όπως οι μετακίνηση για τον εμβολιασμό, οι χαμένες εργατοώρες κλπ, καθιστώντας έτσι τον εμβολιασμό ίσο για όλους ακόμα και τους οικονομικά ευπαθείς. Τα κίνητρα αυτά είναι επίσης ωφέλιμα καθώς οι συμπεριφορικές αλλαγές των πολιτών μπορούν να μειώσουν το μελλοντικό κόστος της υγείας.

Ωστόσο στην κυβέρνηση εξετάζουν προσεκτικά τις κινήσεις γιατί μπορεί να τεθεί θέμα αδικίας για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί χωρίς να λάβουν προηγουμένως επιπλέον κίνητρο και …δώρα. Μια δημοσιονομικά ανεκτή προσέγγιση θα ήταν η στοχευμένη απόδοση κινήτρων σε περιοχές που εμφανίζουν ιδιαίτερα χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής μείωσης των ανισοτήτων.


Τέλος στην κυβέρνηση εξετάζουν παράλληλα μαζί με τα «δώρα» να προσφέρουν και περισσότερες «ελευθερίες». Δηλαδή σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν άμεση επαφή πρόσωπο με πρόσωπο, όπως συναυλίες, θέατρα, κινηματογραφοι καθώς και σε γυμναστήρια θα μπορούσαν να επιτραπούν μόνο σε εμβολιασμένους. Αυτή η προσέγγιση θα αποτελέσει ένα κοινωνικό παρά οικονομικό κίνητρο, καθώς η ανάγκη του πληθυσμού για επιστροφή στην κανονικότητα είναι ένα ισχυρό κίνητρο.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι ο συνδυασμός των κινήτρων, με τα δώρα και σε κάποιους τομείς την υποχρεωτικότητα θα αποτελέσει το «κράμα» για να πετύχει η κυβέρνηση την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης μέχρι το Φθινόπωρο.

aftodioikisi.gr

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες