Γιαννάκος: Δεκάδες εμβολιαστικά κέντρα «φαντάσματα» - Στηλιτεύει τις δωροεπιταγές εμβολιασμών - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2021

Γιαννάκος: Δεκάδες εμβολιαστικά κέντρα «φαντάσματα» - Στηλιτεύει τις δωροεπιταγές εμβολιασμών

INTIME/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για δεκάδες εμβολιαστικά κέντρα «φαντάσματα», καθώς πραγματοποιούν εμβολιασμούς μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο δεν χαίρει της προτίμησης των πολιτών, κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Παράλληλα, στηλιτεύει τις δωροεπιταγές των εμβολιασμών για τους νέους που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, ο ρυθμός ένταξης νέων πολιτών για εμβολιασμό είναι αρκετά μειωμένος, σημειώνοντας πως τα όπλα μας απέναντι στις αναμενόμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού είναι η αύξηση του ρυθμού νέων εμβολιασμών, η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και η υπευθυνότητα στις αποφάσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αρκούν οι παραινέσεις, τα υποτιμητικά σχόλια, τα εκβιαστικά διλήμματα και οι δωροεπιταγές. Χρειάζεται σωστός σχεδιασμός από την εθνική επιτροπή εμβολιασμών.
«Τα κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές λειτουργούν ως εμβολιαστικά κέντρα στη πλειονότητά τους μόνο για εμβόλια Astrazeneca. Το εμβόλιο αυτό δυστυχώς δεν προτιμάται από τους πολίτες λόγω των γνωστών αντικρουόμενων αποφάσεων για τις ηλικιακές ομάδες χορήγησής του. Έτσι τώρα τα περισσότερα των μισών κέντρων υγείας αγροτικού τύπου που κακώς συνεχίζουν να κάνουν μόνο εμβόλια ΑstraΖeneca έχουν καταντήσει φαντάσματα. Δεν κλείνεται κανένα νέο ραντεβού για εμβολιασμό παρά μόνο γίνονται οι δεύτερες δόσεις. Αν και οι μισοί και πλέον κάτοικοι των περιοχών είναι ανεμβολίαστοι», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.


Όπως λέει, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών που θέλουν να κάνουν άλλο τύπο εμβολίου πρέπει να διανύσουν 90 χιλιόμετρα για να προσεγγίσουν εμβολιαστικό κέντρο. «Δηλαδή να κάνουν συνολικά 400 και πλέον χιλιόμετρα για να εμβολιαστούν», σημειώνει και προσθέτει: «Αυτό είναι αντικίνητρο. Δεν είναι λύση οι δωροεπιταγές. Δεν μπορεί σήμερα οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών να έχουν επιλογή ή AstraZeneca ή τίποτα!».

Ο ίδιος ζητά άμεσα όλα τα κέντρα υγείας αγροτικού τύπου να αναπτύξουν εμβολιαστικές γραμμές και των άλλων τύπων εμβολίων, εάν θέλουμε να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

Ο κ. Γιαννάκος παραθέτει τα εξής παραδείγματα:

Στο νομό Λάρισας από τα πέντε κέντρα υγείας που αποτελούν εμβολιαστικά κέντρα τα 4 κάνουν μόνο AstraZeneca και είναι ανενεργά αυτή τη στιγμή. Ένας πολίτης από τα Φάρσαλα που θέλει να εμβολιαστεί θα πρέπει να κάνει ή AstraZeneca στο κέντρο υγείας Φαρσάλων ή να διανύσει 400 χιλιόμετρα συνολικά να εμβολιαστεί με άλλο εμβόλιο.

Στην Άρτα τα τρία κέντρα υγείας αγροτικού τύπου που είναι εμβολιαστικά κέντρα κάνουν μόνο AstraZeneca. Δεν έχουν σχεδόν κανένα νέο ραντεβού. Οι μισοί και πλέον κάτοικοι είναι ανεμβολίαστοι. Εάν θέλουν να εμβολιαστούν με άλλο τύπο εμβολίου πρέπει να διανύσουν πάνω από 300 χιλιόμετρα συνολικά.

Στα Ιωάννινα, από τα έξι κέντρα υγείας αγροτικού τύπου, τα τέσσερα κάνουν μόνο AstraZeneca. Μεγάλη ταλαιπωρία και εδώ για όποιον επιθυμεί να εμβολιαστεί με άλλο τύπο εμβολίου. Λόγω έλλειψης ραντεβού επιστρέφουν τα εμβόλια AstraZeneca.

Στα Τρίκαλα, από τα τρία κέντρα υγείας αγροτικού τύπου τα δύο κάνουν μόνο AstraZeneca. Και εδώ αντικίνητρο.
«Γενικότερα πολλά κέντρα υγείας αγροτικού τύπου δεν έχουν νέους εμβολιασμούς και επιστρέφουν τα φιαλίδια της AstraZeneca για να μην καταστραφούν. Να μη σχολιάσουμε τις δωροεπιταγές που θα δημιουργήσουν θόρυβο “γιατί εσύ και όχι εγώ” και τελικά θα εξελιχθεί σε αντικίνητρο» καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες