Τι πρέπει να τρώτε καθημερινά για υγιή καρδιά - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021

Τι πρέπει να τρώτε καθημερινά για υγιή καρδιά


Τι έδειξε μελέτη σε περισσότερους από 53.000 εθελοντές. Τι οφέλη παρέχουν τα νιτρικά άλατα από λαχανικά. Ποιοι φάνηκε να αποκομίζουν τα περισσότερα οφέλη. Ποιος παράγοντας της καθημερινής διατροφής μπορεί να ακυρώσει τα οφέλη.
Αν θέλετε να έχετε υγιή καρδιά, φροντίστε να βάλετε τα νιτρικά άλατα στο καθημερινό διαιτολόγιό σας, συνιστούν επιστήμονες από τη Δανία και την Αυστραλία.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν πως η κατανάλωσή τους σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως πολλών και σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων. Προσέξτε, όμως, την πηγή προέλευσης των αλάτων αυτών.
Τα νιτρικά άλατα είναι μία ουσία που μετατρέπεται στον οργανισμό σε νιτρικό οξύ. Το οξύ αυτό είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και έτσι την τροφοδοσία με αίμα ολόκληρου του οργανισμού.

Πόσα νιτρικά άλατα χρειαζόμαστε την ημέρα;

Περίπου 60 mg, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Αλλά όχι απ’ όποια να ‘ναι, αλλά από τα νιτρικά άλατα που περιέχονται στα πράσινα λαχανικά.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα 60 mg νιτρικά άλατα από λαχανικά αντιστοιχούν σε περίπου 1 φλιτζάνι ωμά πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και τα φύλλα του παντζαριού.

Η νέα μελέτη διεξήχθη σε περισσότερους από 53.000 εθελοντές, οι οποίοι κατά την έναρξή της ήσαν υγιείς. Οι εθελοντές παρείχαν λεπτομερείς πληροφορίες για τη διατροφή τους, συμπληρώνοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα αναλυτικά ερωτηματολόγια.

Έπειτα από 23 χρόνια παρακολούθησης, οι 14.088 από αυτούς είχαν εκδηλώσει καρδιαγγειακά προβλήματα. Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονταν εγκεφαλικά επεισόδια, περιφερειακή αρτηριοπάθεια και προβλήματα με την καρδιά (π.χ. ισχαιμική καρδιοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια).
Τα ευρήματα

Οι ερευνητές εξέτασαν την πιθανή συσχέτιση που έχουν τα νιτρικά άλατα από λαχανικά με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών προβλημάτων. Όπως διαπίστωσαν, όσοι εθελοντές προσλάμβαναν τα περισσότερα, καταναλώνοντας καθημερινά πράσινα λαχανικά, είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.


Επιπλέον, ακόμα και η μέτρια πρόσληψη νιτρικών αλάτων (περίπου 60 mg την ημέρα) συσχετίσθηκε με μειωμένη συχνότητα προβλημάτων στην καρδιά. Συνολικά, οι εθελοντές που κατανάλωναν από λαχανικά τουλάχιστον 60 mg νιτρικών αλάτων ημερησίως είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα στην καρδιά και τα αγγεία. Πιο αναλυτικά, είχαν:

-12% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ισχαιμική καρδιοπάθεια

-15% λιγότερες πιθανότητες καρδιακής ανεπάρκειας

-17% λιγότερες πιθανότητες ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (οφείλεται σε παρεμπόδιση της παροχής αίματος στον εγκέφαλο)

-26% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν για περιφερειακή αρτηριοπάθεια (στενώσεις ή απόφραξη σε αρτηρίες όπως αυτές των ποδιών, η κοιλιακή αορτή κ.λπ.)

Απροσδόκητος «εχθρός»

Ωστόσο, η μελέτη έδειξε ακόμα όσοι εθελοντές έπιναν καθημερινά περισσότερα από 2 οινοπνευματώδη ποτά (μερίδες μπαρ), αποκόμιζαν λιγότερα οφέλη από τα νιτρικά άλατα στα λαχανικά.

«Τα ευρήματα αυτά είναι ενθαρρυντικά. Υποδηλώνουν ότι με κάτι απλό, όπως η κατανάλωση μίας σαλάτας με ωμά πράσινα λαχανικά ημερησίως, μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά η καρδιαγγειακή υγεία», σχολίασε η διαιτολόγος-διατροφολόγος Dr. Elisabeth Shaw. «Αρκεί να περιορίζεται η κατανάλωση αλκοόλ, η οποία φαίνεται ότι εξουδετερώνει τα οφέλη τους».

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην ιατρική επιθεώρηση European Journal of Epidemiology.

Πηγή: iatropedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες