Euro : Στοιχειωμένα ρεκόρ και στιγμές που έχουν μείνει στην ιστορία της διοργάνωσης - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Ιουνίου 07, 2021

Euro : Στοιχειωμένα ρεκόρ και στιγμές που έχουν μείνει στην ιστορία της διοργάνωσης


Τα ρεκόρ που «σημάδεψαν» το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα – Ποια είναι… απλησίαστα και ποια μπορούν καταρριφθούν σε αυτήν τη διοργάνωση


Τέσσερις ημέρες έμειναν για την έναρξη της μεγαλύτερης γιορτής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (σε εθνικό επίπεδο). Μετά από ένα χρόνο αναβολής λόγω κορονοϊού, το Euro 2020 ξεκινά την Παρασκευή 11 Ιουνίου στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, με το εναρκτήριο λάκτισμα να δίνεται στις 22:00 στον αγώνα της Ιταλίας με την Τουρκία.

Ο επίλογος θα γραφτεί στις 11 Ιουλίου στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου, όπου θα πραγματοποιηθεί ο τελικός με ώρα έναρξης στις 22:00, ενώ η τηλεοπτική μετάδοση της διοργάνωσης θα γίνει από τον ΑΝΤ1 και το Μακεδονία TV, με τις ώρες των αγώνων να είναι 16:00, για τις πρώτες αγωνιστικές των ομίλων, 19:00 και 22:00.


Στο Euro 2020 θα δούμε 24 ομάδες να συμμετέχουν σε ένα νέο format, με 11 διαφορετικές πόλεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες να αναλαμβάνουν τη διεξαγωγή του.

Σαφώς και όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι περιμένουν να παρακολουθήσουν γκολ και θέαμα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και ίσως δούμε κάποια ρεκόρ να «σπάνε», ενώ άλλα φαντάζουν απλησίαστα.


Ας δούμε τις καλύτερες στιγμές στην ιστορία των Euro...

Εννέα γκολ σε έναν αγώνα!

Στις 6 Ιουλίου του 1960 στο «Παρκ ντε Πρενς» στο Παρίσι, Γαλλία και Γιουγκοσλαβία βρέθηκαν αντιμέτωπες στα ημιτελικά. Τελικό σκορ 4-5 για τους μετέπειτα φιναλίστ Γιουγκοσλάβους που έχασαν 2-1 στον τελικό από την τότε Σοβιετική Ένωση στο πρώτο Euro στην ιστορία.
CB 1960 semi finals France 4 5 Yugoslavia

Το ρεκόρ του Euro 2016

Το τελευταίο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Γαλλία, ήταν το πιο παραγωγικό σε γκολ. Στο Euro 2016 οι ομάδες έγιναν 24 από 16, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μπουν τα περισσότερα γκολ στη διοργάνωση. Σε 50 αγώνες μετρήσαμε 108 γκολ στο πιο παραγωγικό τουρνουά στην ιστορία.

Ωστόσο, τον καλύτερο μέσο όρο επίτευξης γκολ ανά αγώνα κατέχει ακόμα το Euro 2000, όπου βλέπαμε 2,74 γκολ ανά παιχνίδι!

Οι Γερμανοί των Euro και η Γαλλία του 1984

Τα «πάντσερ» είναι η ομάδα με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία των Euro. Η Γερμανία έχει πετύχει 72 γκολ σε 49 παιχνίδια, ενώ έχει και τις περισσότερες νίκες. Παράλληλα έχουν και την χειρότερη άμυνα, καθώς έχουν δεχθεί 48 γκολ!

Από την άλλη, η Γαλλία μπορεί να περηφανεύεται για τα περισσότερα γκολ σε μία διοργάνωση. Το 1984, οι «τρικολόρ» πέτυχαν 14 γκολ έχοντας την καλύτερη επίδοση.

Κριστιάνο εναντίον Πλατινί

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί μόνος επικεφαλής στον πίνακα των σκόρερ στην ιστορία του θεσμού. Αυτό θα συμβεί, εάν ο Πορτογάλος επιθετικός «βρει δίχτυα» μία φορά, καθώς θα αφήσει στη δεύτερη θέση τον Μισέλ Πλατινί, ο οποίος έχει σκοράρει εννέα φορές σε τελική φάση (1984).

Κριστιάνο Ρονάλντο και Μισέλ Πλατινί είναι οι πρώτοι σκόρερ στην ιστορία των Euro με 9 γκολ.

Ο θρύλος του γαλλικού ποδοσφαίρου «κουβαλάει» από εκείνη τη χρονιά και το ρεκόρ με τα περισσότερα γκολ σε μία διοργάνωση. Ένα από τα πιο δύσκολα ρεκόρ που δύσκολα θα «σπάσουν».
Ο «CR7» κόντρα στον... εαυτό του

Η Πορτογαλία είναι η τελευταία Πρωταθλήτρια Ευρώπης και θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον τίτλο της έχοντας μαζί της τον απόλυτο ηγέτη. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο με μία συμμετοχή του στο Euro 2020, θα γίνει ο πρώτος παίκτης που θα έχει συμμετάσχει σε 5 διοργανώσεις, ενώ με ένα γκολ, πέρα από το ρεκόρ κόντρα στον Πλατινή, θα γίνει και ο μόνος που θα έχει σκοράρει σε πέντε τουρνουά. Ο Πορτογάλος σταρ είναι ήδη και πρώτος σε συμμετοχές σε Euro (21).

Με μία συμμετοχή και ένα γκολ, ο «CR7» θα «σπάσει» δύο ρεκόρ.

Το «2 στα 2» της Ισπανίας

Η «Roja» είναι η μοναδική ομάδα, που κατάφερε να διατηρήσει τον τίτλο της στην ιστορία των Euro. Διαθέτοντας πλειάδα «αστέρων» και στηριζόμενοι κυρίως στους Κασίγιας, Ινιέστα και Τσάβι, η εθνική Ισπανίας κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο, τόσο το 2008, όσο και το 2012. Η εθνική ομάδα της Δυτικής Γερμανίας, είχε φθάσει κοντά στο να διατηρήσει το τρόπαιο του 1972, αλλά στον τελικό του 1976 ηττήθηκε από την Τσεχοσλοβακία στα πέναλτι με 5-3 (κ.α. 2-2). Οσον αφορά σε επίδοξους... μιμητές, η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο, θα επιχειρήσει να διπλασιάσει τις επιτυχίες της, μετά την κατάκτηση του 2016.

Οι πανηγυρισμοί των Ισπανών μετά την κατάκτηση του Euro 2012

Το μεγαλύτερο -σε εύρος- σκορ σε τελικό

Η Ισπανία συνέτριψε με 4-0 την Ιταλία στον τελικό του 2012, χάρη στα τέρματα των Σίλβα (14'), Αλμπα (41'), Τόρες (84') και Μάτα (85'). Είναι ένα σκορ, που δεδομένης της στροφής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, προς την κατοχή μπάλας και της έμφασης στην αμυντική λειτουργία, δύσκολα θα... ξαναεμφανισθεί σε τελικό.

Ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής

Ο Ούγγρος τερματοφύλακας, Γκάμπορ Κίραλι με τη διάσημη ανά την υφήλιο, γκρι φόρμα του, είναι ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που έχει αγωνισθεί σε τελική φάση EURO. Ο Κίραλι ήταν 40 ετών και 86 ημερών, όταν η Ουγγαρία γνώρισε «βαριά» ήττα με 4-0 από το Βέλγιο και αποκλείσθηκε από την συνέχεια του EURO 2016.

Ο Γκάμπορ Κίραλι στο Euro 2016

Ο νεότερος παίκτης και ο νεότερος σκόρερ

Ο Ολλανδός, Τζέθρο Βίλεμς αγωνίσθηκε σε τελική φάση (σ.σ. εναντίον της Δανίας το 2012) σε ηλικία 18 ετών και 71 ημερών. Οσον αφορά στον νεότερο σκόρερ, είναι ο Ελβετός, Γιόχαν Φονλάντεν, ο οποίος το 2004, σκόραρε εναντίον της Γαλλίας, σε ηλικία 18 ετών και 141 ημερών.

Αυτό το καλοκαίρι, δύο υποψήφιοι παίκτες για να πάρουν το ρεκόρ του Φονλάντεν, είναι οι Τζουντ Μπέλιγχαμ της Μπορούσια Ντόρτμουντ που αγωνίζεται στην εθνική Αγγλίας και ο Πολωνός Κάσπερ Κοζλόφσκι.

Ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του θεσμού είναι ο Αυστριακός Βάστιτς, που στο Euro 2008 κόντρα στου Πολωνούς, σκόραρε σε ηλικία 38 χρονών και 257 ημερών.


Οι ευρύτερες νίκες

Τρεις αγώνες έχουν λήξει με διαφορά πέντε γκολ στην ιστορία του θεσμού. Πρόκειται για τα ματς Γαλλία-Βέλγιο 5-0 (1984), Δανία-Γιουγκοσλαβία 5-0 (1984), Σουηδία-Βουλγαρία 5-0 (2004) και την αναμέτρηση Ολλανδία-Γιουγκοσλαβία 6-1 (2000).

Το ταχύτερο γκολ σε Euro

Εκτός από την ιστορική κατάκτηση του EURO 2004, η εθνική Ελλάδας κατέχει κι ένα αρνητικό ρεκόρ στον θεσμό. Παρά το γεγονός ότι ο Οτο Ρεχάγκελ βασίσθηκε στην εξαιρετική αμυντική λειτουργία και στην διαρκή πίεση στον αντίπαλο, οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2004, δέχθηκαν το πιό γρήγορο γκολ σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

«Δράστης», ο Ρώσος, Ντιμίτρι Κιριτσένκο, ο οποίος σκόραρε μόλις ένα λεπτό και επτά δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του αγώνα, στην μοναδική ήττα (2-1), που γνώρισε η «γαλανόλευκη» στην διοργάνωση της Πορτογαλίας.











Πηγή: https://www.newsbomb.gr/sports/podosfairo/story/1203200/euro-2020-oi-stigmes-poy-exoyn-meinei-stin-istoria-ta-stoixeiomena-rekor-tis-diorganosis

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες