Άγχος Καρδιά: Εγκεφαλική δραστηριότητα που προκαλείται από το άγχος συνδέεται με πόνο στο στήθος από καρδιακή πάθηση [video] - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2021

Άγχος Καρδιά: Εγκεφαλική δραστηριότητα που προκαλείται από το άγχος συνδέεται με πόνο στο στήθος από καρδιακή πάθηση [video]


Οι γιατροί και επιστήμονες γνωρίζουν από καιρό ότι ψυχικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα το ψυχολογικό στρες ή το άγχος μπορούν να οδηγήσουν σε στηθάγχη. Πρόκειται για τον πόνο που είναι αισθητός στο στήθος ή τη δυσφορία που προκαλείται όταν υπάρχει ανεπαρκής ροή αίματος στην καρδιά μας. Τώρα, νέα έρευνα αποκαλύπτει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ της στηθάγχης και της δραστηριότητας στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου που σχετίζεται με το στρες.



Η έρευνα

Ειδικότερα, στη μελέτη συμμετείχαν 148 άτομα που είχαν στεφανιαία νόσο και έναν μέσο όρο ηλικίας τα 62 έτη. Όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα υποβλήθηκαν σε τεστ για την απεικόνιση του εγκεφάλου και της καρδιάς σε συνδυασμό με ψυχικές μετρήσεις των επιπέδων του στρες, όταν -μεταξύ άλλων- οι συμμετέχοντες έπαιρναν μέρος σε δημόσια ομιλία. Οι δοκιμές απεικόνισης έγιναν επίσης υπό συνθήκες «ελέγχου», οι οποίες περιελάμβαναν απλή μέτρηση και ανάκληση ενός ουδέτερου συμβάντος. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για να δουν εάν θα εμφάνιζαν στηθάγχη κατά τη διάρκεια των δοκιμών και αξιολόγησαν επίσης τα ποσοστά στηθάγχης ξανά μετά από δύο χρόνια.


Τα επιστημονικά ευρήματα και η σημασία τους

Η δραστηριότητα στην κάτω περιοχή του μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ψυχικού στρες συνδέθηκε με τη σοβαρότητα της αυτοαναφερόμενης στηθάγχης, τόσο κατά τη διάρκεια της απεικόνισης του εγκεφάλου όσο και κατά τη διετή παρακολούθηση. Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά, καθώς η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιδρά στο στρες μπορεί να είναι προσφέρει μια καλύτερη εκτίμηση στους γιατρούς που αντιμετωπίζουν ζητήματα στηθάγχης, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης. Σημειώνουμε ότι η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο στις 10 Αυγούστου του περασμένου έτους και μπορείτε να την βρείτε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation: Cardiovascular Imaging.


Πώς να αναγνωρίσετε τα προειδοποιητικά συμπτώματα της στηθάγχης;

Η στηθάγχη μπορεί να είναι προειδοποιητικό σύμπτωμα ενός βαρύτερου καρδιακού επεισοδίου (έμφραγμα). Μπορεί να παρουσιάζεται ως:

Θωρακικός πόνος στο κέντρο του στήθους αλλά και ως συμπίεση-κάψιμο-δυσφορία. Με ή χωρίς τα ακόλουθα συνοδευτικά συμπτώματα:
Κρύος ιδρώτας, ζάλη, ναυτία, τάση προς έμετο.
Πόνος στο λαιμό, σαγόνι, πλάτη.
Πόνος ή μούδιασμα στο άνω άκρο ή και στα δυο- στους ώμους.
Πόνος στο στομάχι- δυσκολία στην αναπνοή
Έντονη κόπωση. 

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες