11χρονος Έλληνας ο μικρότερος σε ηλικία Ολυμπιονίκης όλων των εποχών - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Ιουλίου 21, 2021

11χρονος Έλληνας ο μικρότερος σε ηλικία Ολυμπιονίκης όλων των εποχών


Τρία 24ωρα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και τα πρόσωπα που έγραψαν ιστορία σε όλες τις διοργανώσεις από την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 έχουν την τιμητική τους.


Ο Δημήτριος Λούνδρας έχει μία εξέχουσα θέση στο πάνθεον των αθανάτων Ολυμπιονικών καθώς μέχρι σήμερα είναι ο μικρότερος σε ηλικία Ολυμπιονίκης.


Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ήταν μέλος της ομάδας του δίζυγου μαζί με τους Ι. Χρυσάφη, Ι. Μητρόπουλο και Φ. Καρβελά, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση.


Αργότερα έγινε υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού με συμμετοχή στο κίνημα του 1935. Διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Σκοπευτικής ομοσπονδίας ενώ το 1964 τιμήθηκε από την Γενική Γραμματεία αθλητισμού για την προσφορά του στον αθλητισμό με το παράσημο του Ανωτέρου ταξιάρχου του τάγματος Γεωργίου του Α'.

Το 1936 διορίστηκε νομάρχης Λέσβου, παραιτήθηκε όμως λίγους μήνες αργότερα.

Απεβίωσε το 1970 και κηδεύτηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1970. Γιος του ήταν ο αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, Κώστας Λούνδρας, σύζυγος της εκδότριας της "Ελευθεροτυπίας" Ελένης Βλάχου.

Ο Ολυμπιονίκης "φάντασμα"

Μάλιστα, αναφέρεται και ως ο μικρότερος που έλαβε ποτέ μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο παραμένει άγνωστη η ταυτότητα και η ηλικία ενός Γάλλου πιτσιρικά, που το 1900 η ολλανδική ομάδα της κωπηλασίας τον χρησιμοποίησε εσπευσμένα για να της δίνει τον ρυθμό, κατέκτησε το χρυσό, αλλά αμέσως μετά το τέλος του αγώνα ο μικρός εξαφανίστηκε και όσο και να τον αναζήτησαν δεν μπόρεσαν να τον βρουν. Έτσι παραμένουν άγνωστα τα στοιχεία του και μέχρι σήμερα αναγράφεται ως ο «Ολυμπιονίκης φάντασμα». Ωστόσο, οι νικητές Φρανσουάζ Μπραντ και Ρόελοφ Κλέιν πρόλαβαν να φωτογραφηθούν μαζί του και στη φωτογραφία αυτή δεν δείχνει μεγαλύτερος από 7-8 ετών.
13χρονος Γερμανός ο μικρότερος χρυσός Ολυμπιονίκης

Ο νεαρότερος επιβεβαιωμένος «χρυσός» Ολυμπιονίκης είναι ο Γερμανός Κλάους Ζέρτα, ο οποίος το 1960 σε ηλικία 13 ετών και 283 ημερών κατέκτησε το χρυσό στη δίκωπο της κωπηλασίας. Έτσι, ξεπέρασε τον Ιάπωνα κολυμβητή Κουσούο Κιταμούρα, που το 1932 είχε πάρει το χρυσό μετάλλιο στα 1.500μ. ελεύθερο, σε ηλικία 14 ετών και 309 ημερών.
73χρονος Σουηδός σκοπευτής ο "γηραιότερος"

Στον αντίποδα, ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής που κατέκτησε μετάλλιο, ήταν ο Σουηδός Όσκαρ Σουάν, ο οποίος γεννήθηκε στις 20/10/1847 και το 1920 σε ηλικία 72 ετών και 281 ημερών πήρε το ασημένιο στη σκοποβολή.

Το 1908 σε ηλικία 60 ετών είχε κατακτήσει τα πρώτα του μετάλλια (2 χρυσά κι ένα χάλκινο), ενώ το 1912 σε ηλικία 64 ετών και 258 ημερών κατέκτησε ακόμη ένα χρυσό (αλλά κι ένα χάλκινο) κι έτσι έγινε και ο γηραιότερος «χρυσός» Ολυμπιονίκης στην ιστορία των Αγώνων.

Ήταν 8,5 μήνες μεγαλύτερος από τον Αμερικανό Γκάλεν Σπένσερ, που το 1904 είχε κατακτήσει το χρυσό στην τοξοβολία. Ο Σουάν έλαβε μέρος σε ηλικία 76 ετών και στους Αγώνες του 1924, αλλά χωρίς να διακριθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως όλα αυτά τα χρόνια ήταν συμπαίκτης στην ομάδα της σκοποβολής με τον γιό του Άλφρεντ, επίσης Ολυμπιονίκη. 


64χρονη Αμερικανίδα τοξοβόλος η γηραιότερη

Στις γυναίκες, η γηραιότερη που κατέκτησε μετάλλιο ήταν η Αμερικανίδα Ελίζα Πόλοκ, η οποία το 1904 στο ομαδικό της τοξοβολίας πήρε το χρυσό, σε ηλικία 63 ετών και 333 ημερών. Έτσι είναι και η γηραιότερη «χρυσή» Ολυμπιονίκης, ενώ νωρίτερα στους ίδιους Αγώνες είχε πάρει και δύο χάλκινα. Σε ατομικό αγώνισμα, η γηραιότερη «χρυσή» Ολυμπιονίκης παραμένει η Βρετανίδα τοξοβόλος Σίμπιλ Κουίνι Νιούολ, η οποία το 1908 κατέκτησε το χρυσό σε ηλικία 53 ετών και 275 ημερών.
12χρονη Ιταλίδα η μικρότερη

Η μικρότερη σε ηλικία γυναίκα, που κατέκτησε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η Ιταλίδα γυμνάστρια Λουιτζίνα Τζιαβότι, η οποία το 1928 σε ηλικία 11 ετών και 302 ημερών, μετείχε στο ομαδικό και κέρδισε το ασημένιο. Η Τζιαβότι αναφέρεται και ως η νεαρότερη γυναίκα που έχει αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε ηλικία 11 ετών και 301 ημερών.

Η Αμερικανίδα κολυμβήτρια Ντόνα Ντε Βαρόνα, το 1960 μετείχε ως αναπληρωματική στη νικήτρια ομάδα σκυταλοδρομίας 4x100μ. ελεύθερο, σε ηλικία 13 ετών και 129 ημερών. Όμως δεν αγωνίστηκε στον τελικό κι έτσι δεν πήρε το χρυσό μετάλλιο. Ως εκ τούτου, η μικρότερη σε ηλικία που έχει κατακτήσει χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, παραμένει η Αμερικανίδα Μάρτζορι Γκέστρινγκ, η οποία το 1936 σε ηλικία 13 ετών και 268 ημερών, ήταν η νικήτρια στα 3μ. τραμπολίνο των καταδύσεων.

 

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες