Ζούμε στην εποχή του τσιμέντου - Αντιπροσωπεύει το 50% όλων των ανθρωπογενών αντικειμένων - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Ιουλίου 01, 2021

Ζούμε στην εποχή του τσιμέντου - Αντιπροσωπεύει το 50% όλων των ανθρωπογενών αντικειμένων


Έχετε σκεφτεί πόσο τσιμέντο υπάρχει στον κόσμο;
Διάφορες εποχές της ανθρώπινης ιστορίας έχουν ονομαστεί με βάση τα υλικά που οι πρόγονοί μας κατέκτησαν σε κάθε εποχή: πέτρα, χαλκό ή σίδηρο.
Αν οι μελλοντικοί αρχαιολόγοι κάνουν το ίδιο για εμάς, ποιο υλικό θα μπορούσαν να επιλέξουν για να ορίσουν τον 21ο αιώνα; Το πυρίτιο; Το πλαστικό; Και τα δύο είναι υποψήφια. Αλλά αν η απόφαση βασιζόταν μόνο στην κλίμακα, στο μέγεθος της χρήσης, τότε μπορεί να υπάρχει παρά μόνο μία απάντηση: ζούμε στην εποχή του τσιμέντου.
Σύμφωνα με αφιέρωμα του BBC, υπάρχουν λίγα υλικά κατασκευασμένα από ανθρώπινο χέρι που είναι τόσο πολύ γύρω μας. Το σκυρόδεμα είναι αυτό που ο φιλόσοφος-οικολόγος Τίμοθι Μόρτον αποκαλεί «υπερ-αντικείμενο» - κάτι τόσο τεράστιο και ευρέως διαδεδομένο που δεν μπορεί να εξεταστεί πλήρως με τις νοητικές ικανότητες που διαθέτουμε. Αν επιχειρήσετε να φανταστείτε το σύνολο του τσιμέντου που υπάρχει στον κόσμο, σύντομα θα συνειδητοποιήσετε ότι είναι αδύνατο.

Ωστόσο, η Έμιλυ Ελτσαμ από το Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann και οι συνεργάτες της επιχείρησαν πρόσφατα να κάνουν μια προσπάθεια. Στόχος τους ήταν να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο της ανθρώπινης παρέμβασης, υπολογίζοντας το βάρος όλων των άψυχων αντικειμένων που έχουν κατασκευαστεί από τον άνθρωπο στη Γη. Στο πλαίσιο των υπολογισμών τους, διαπίστωσαν ότι το σκυρόδεμα αντιπροσωπεύει περίπου το 50% όλων των ανθρωπογενών αντικειμένων. Και αν συνεχιστεί ο ρυθμός χρήσης του, θα ξεπεράσει το συνολικό βάρος της γήινης βιομάζας κάποια στιγμή γύρω στο 2040.
Προσπαθήστε να το φανταστείτε αυτό με τα μάτια του μυαλού σας: πλησιάζει σύντομα μια μέρα που το βάρος του σκυροδέματος στη Γη θα είναι μεγαλύτερο από κάθε δέντρο σε κάθε δάσος, κάθε ψάρι σε κάθε θάλασσα, κάθε ζώο σε κάθε χωράφι και κάθε άνθρωπο που ζει αυτή τη στιγμή.

Πώς να κατανοήσουμε αυτή την κλίμακα; θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα όταν βλέπουμε ένα κτήριο, ότι άλλο τόσο από αυτό το κτήριο είναι μέσα στη Γη, ως θεμέλια.

Δείτε κάποια από τα παραδείγματα της παρουσίας του τσιμέντου ανά τον πλανήτη.
NICOLAS DATICHE VIA GETTY IMAGESΙαπωνία, το τείχος στη θάλασσα.
DINODIA PHOTO VIA GETTY IMAGESΤσαντιγκάρ, Ινδία
VIEW PICTURES VIA GETTY IMAGESTricorn Centre, Πόρτσμουθ, Μεγάλη Βρετανία
BRIAN VAN DER BRUG VIA GETTY IMAGESΟ ποταμός Λος Άντζελες ήταν κάποτε ελεύθερης ροής, αλλά μετά τις πλημμύρες στις αρχές του 20ου αιώνα, εγκλωβίστηκε σε ένα πιο ελεγχόμενο κανάλι
UMIT BEKTAS VIA REUTERSΤσιμεντένια πεδιάδα που δημιουργήθηκε για να προστατεύσει ένα τζαμί στο Hasankeyf της Τουρκίας
MUSSA QAWASMA VIA REUTERSΤο τσιμέντο χτίζει, αλλά μπορεί επίσης να διαχωρίσει. Ένα αμφιλεγόμενο τείχος στην πόλη Beit Jala στη Δυτική Όχθη
CARL COURT VIA GETTY IMAGESΙαπωνία, η προστασία για το τσουνάμι κρύβει την ομορφιά της θάλασσας
STRINGER SHANGHAI VIA REUTERSΦράγμα στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας.
REINHARD KRAUSE VIA REUTERS
AHMED JADALLAH VIA REUTERSΣήραγγα φράγματος, στο βόρειο Ιράκ
ANDRESSA ANHOLETE VIA GETTY IMAGESΤο τσιμέντο, με τον κατάλληλο συνδυασμό υλικών, μπορεί να γίνει και εντυπωσιακό, όπως ο καθεδρικός ναός της Μπραζίλια στη Βραζιλία
CHRISTIAN HARTMANN VIA REUTERSΤα απομεινάρια του λιμανιού Mulberry στη Νορμανδία. Ήταν το προσωρινό λιμάνι που φτιάχτηκε στις γαλλικές ακτές κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για να επιτρέπει την ταχεία εκφόρτωση στα πλοία.
CHRISTIAN HARTMANN VIA REUTERSΝορμανδία


Πηγή: BBC

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες