6+1 τροφές που απαγορεύονται όταν κάνετε το εμβόλιο του κορωνοϊού - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Ιουλίου 12, 2021

6+1 τροφές που απαγορεύονται όταν κάνετε το εμβόλιο του κορωνοϊού


Σε... πυρετό εμβολίου βρίσκεται όλος ο πλανήτης εδώ και λίγο καιρό, με τα σκευάσματα έναντι του κορωνοϊού να ετοιμάζονται να προσφέρουν ανοσία, αν και δεν φτάνουν από μόνα τους για την καλή μας υγεία.

Παίζουμε κι εμείς, άλλωστε, το ρόλο μας με μια σωστή διατροφή. Εκτός από τον κόσμο που αποφεύγει τα εμβόλια ως στάση ζωής (θέτοντας σε κίνδυνο τον ίδιο και τους γύρω του), υπάρχουν και εκείνοι που γενικώς δεν το «έχουν» με τη βελόνα και είναι απωθητική η ιδέα ακόμα και των παροδικών παρενεργειών.

Ο πόνος και το πρήξιμο στο σημείο της ένεσης είναι προφανώς το λιγότερο. Ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, η κόπωση, η ναυτία, τα ρίγη και οι μυϊκοί πόνοι, που σύμφωνα με τις κατασκευάστριες εταιρίες (αλλά και με την εμπειρία), ενδέχεται να συνοδεύουν ως συμπτώματα – φυσικά ποτέ όλα μαζί – τον εμβολιασμό δεν έχουν τον ίδιο (αμελητέο) αντίκτυπο σε όλους τους ανθρώπους.

Πολύς λόγος έχει γίνει στα Μ.Μ.Ε. για το ποιες τροφές είναι οι ιδανικές μετά τον εμβολιασμό, με αρκετές να μην πρέπει να τρώγονται ωμές. H σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και μέσω αυτού του μηχανισμού την γενικότερα καλή κατάσταση υγείας, άρα και την πιθανή αποφυγή τυχόν παρενεργειών.

Το συχνότερο σύμπτωμα της ανοσοποίησης είναι η ναυτία, για αυτό και συνίστανται τρόφιμα εύπεπτα, όπως οι μπανάνες, το καστανό ρύζι, οι πατάτες και τα ζυμαρικά. Επίσης, μόνο όφελος μπορεί να έχει η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών μετά τον εμβολιασμό, με το τσάι από τζίντζερ να θεωρείται ιδανικό για την πρόληψη γαστρεντερικών προβλημάτων, που έχει εντοπιστεί ότι εμφανίζονται σε ένα ποσοστό οριακά διψήφιο των ατόμων που εμβολιάζονται.

Τροφές για το εμβόλιο

Οι τροφές που αποφεύγουμε μετά το εμβόλιο
Για τις τροφές που καλό είναι να αποφεύγονται η ενημέρωση είναι ελλιπής. Σε κάποια εμβολιαστικά κέντρα οι γιατροί δίνουν σχετικές οδηγίες, σε πολλά όχι. Η διατροφή, στο επίπεδο της αποφυγής, αφορά κυρίως τα άτομα που είναι αλλεργικά ή αυτά που είναι αλλεργικά και δεν το γνωρίζουν.

Γενικώς, οποτεδήποτε χορηγεί κάποιος στον οργανισμό του του για πρώτη φορά ένα νέο φάρμακο, η επίσημη ιατρική οδηγία είναι να τρώει ελαφρά και να αποφεύγει εφτά τρόφιμα ή τύπους τέτοιων. Αυτά τα τρόφιμα είναι το αυγό, το ψάρι, οι φράουλες, οι ξηροί καρποί, οι γαρίδες τα οστρακοειδή και το αλκοόλ. Πρόκειται για τροφές που είναι επικίνδυνες για κάποιον αλλεργικό (ανεξαρτήτως βέβαια του αν το γνωρίζει).

Φυσικά η κατανάλωση τέτοιων τροφών μετά τον εμβολιασμό δεν συνεπάγεται αυτόματη ανεπιθύμητη αντίδραση, ωστόσο δεν είναι και… δυσβάσταχτη η νηστεία από αυτά για μία ημέρα. Σε κάθε περίπτωση το καλύτερο που έχει να κάνει ο καθένας είναι να συμβουλευτεί το γιατρό του ή το γιατρό στο εμβολιαστικό κέντρο προτού καταστρώσει τα πλάνα για το διατροφικό μενού του μετά τον εμβολιασμό.

Οι τροφές που καταναλώνουμε πριν και μετά το εμβόλιο
Ο εμβολιασμός κατά του ιού COVID-19 φαίνεται πως είναι μονόδρομος για να επανέλθει η κανονικότητα.

Κάποιες φορές, όμως, μετά το εμβόλιο υπάρχουν παρενέργειες, ωστόσο, η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και μέσω αυτού του μηχανισμού την γενικότερα καλή κατάσταση υγείας, άρα και την πιθανή αποφυγή τυχόν παρενεργειών.

 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, οι παρενέργειες των εμβολίων μπορεί να είναι πόνος, ερυθρότητα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης. Ακόμη, μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση, ναυτία, ρίγη και μυϊκούς πόνους.

Βέβαια, αυτά τα συμπτώματα αποτελούν παράλληλα και καλά σημάδια, καθώς φαίνεται πως ο οργανισμός αντιδρά και χτίζει ανοσία. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες μπορεί να είναι οι πιο κατάλληλες διατροφικές επιλογές, που θα ενισχύσουν την υγεία μας και θα μας θωρακίσουν απέναντι σε τυχόν παρενέργειες.

Τσάι από τζίντζερ για τη ναυτία
Το τσάι από τζίντζερ είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση των γαστρεντερικών προβλημάτων και επίσης η παρασκευή του είναι πολύ εύκολη.

Αποφυγή αυστηρής δίαιτας και αποτοξίνωσης
Η σύνθεση αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων απαιτούν επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, επομένως θα ήταν πιο σωστό να μην κάνουμε την περίοδο πριν και μετά το εμβόλιο κάποια αυστηρή διατροφή.

Υγρά για την ενυδάτωση και βιταμίνη D
Από νερό και τσάι μέχρι ανθρακούχο νερό, πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες υγρών μετά τον εμβολιασμό. Σημαντικό είναι να υπάρχει ικανοποιητική ενυδάτωση και επίσης σημαντική είναι η προστατευτική πρόσληψη ω3 και πηγών ή συμπληρώματος βιταμίνης D -που έχει συσχετιστεί με την άμυνα απέναντι στον ιό-.

Ελληνική διατροφή για αντιφλεγμονώδη δράση
Λίγες εβδομάδες πριν από το πρώτο μας ραντεβού για το εμβόλιο προσέχουμε παραπάνω τη διατροφή μας και ξεκινάμε να τρώμε όσο πιο σωστά γίνεται. Η ελληνική διατροφή είναι γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Η διατροφή μας δίνει έμφαση σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιή ωμέγα-3 και μονοακόρεστα λίπη (όπως αυτά στο ελαιόλαδο), ψάρια, πουλερικά, φασόλια και αυγά. Τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρέας είναι περιορισμένα.


Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι πως μια έρευνα διαπίστωσε ότι άτομα άνω των 65 ετών που έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είχαν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση σε ένα πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο σε σχέση με τους συνομηλίκους που έτρωγαν δύο μερίδες ή ακόμα και λιγότερες.

Σούπες και φυτικές ίνες
Αρχικά, είναι σημαντικό να σχολιάσουμε πως η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ένα εμβόλιο διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό. Για παράδειγμα, η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο, όπως σημαντικό ρόλο παίζει και το υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

Μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι καλό να την έχουμε ξεκινήσουμε δύο εβδομάδες πριν από το εμβόλιο και να τη συνεχίσουμε για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά.

Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες διατροφές φαίνεται να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων που υποστηρίζουν την ανοσοαπόκριση.

Ακόμη, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση – από γιαούρτι και κεφίρ έως λάχανο τουρσί – ενδέχεται να μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των μικροβίων του εντέρου που υποστηρίζουν την ανοσοαπόκριση.

Παράλληλα, μία κοτόσουπα με πολλά καλομαγειρεμένα λαχανικά είναι εύπεπτη και θρεπτική. Η σούπα γενικά αποτελεί ισχυρό ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μπορούμε να προσθέσουμε στη σούπα μας για να την κάνουμε πιο δυναμωτική ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο, τριμμένο τζίντζερ, χυμό από μισό λεμόνι, φρέσκο ​​μαϊντανό, καρότο και ζωμό από κοτόπουλο η μανιταριών. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και το χυμό λεμονιού στο τέλος.


Συνοδεύουμε τη σούπα μας με ευχάριστη μουσική που θα ανεβάσει τη διάθεσή μας. Τριάντα χρόνια έρευνας έδειξαν ότι το άγχος, η κατάθλιψη και η μοναξιά μπορούν να επηρεάσουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στα εμβόλια.

Συνεπώς τρέφουμε και ενυδατώνουμε σωστά τον οργανισμό μας, ενώ ξεκουραζόμαστε και φροντίζουμε να έχουμε καλή διάθεση. Αυτά αρκούν για να δώσουμε στον οργανισμό μας τα κατάλληλα εφόδια για είναι υγιής.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι μετά τον εμβολιασμό είναι καλό να αποφεύγουμε το αυγό, το ψάρι, τους ξηρούς καρπούς και τη σοκολάτα για 2-3 μέρες για να αποφευθχεί ο κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων.










 

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες