Επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα-Τι αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τη Δευτέρα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Ιουλίου 09, 2021

Επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα-Τι αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τη Δευτέρα


Αμηχανία, νευρικότητα και ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων προκαλεί η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών επιστημόνων, βρίσκεται ήδη  αντιμέτωπη με το 4ο κύμα της πανδημίας εν μέσω θέρους κι ενώ κορυφώνεται η προσπάθεια για την προσέλκυση


Τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο καλούνται να τηρήσουν τις λεπτές ισορροπίες και να πάρουν αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής σεζόν.

Να κερδίσει χρόνο επιχειρεί η κυβέρνηση
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, αντιλαμβανόμενη τον βαθμό δυσκολίας στη λήψη μέτρων εν μέσω καλοκαιριού κι ενώ οδεύουμε στην κορύφωση του τουρισμού στη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, έτσι όπως εξελίσσεται η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα,
η λήψη έκτακτων μέτρων για το καλοκαίρι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Εστίες προβληματισμού για το κυβερνητικό επιτελείο αποτελούν η διασκέδαση και οι μετακινήσεις προς και από τα νησιά για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Οι ειδικοί εισηγούνται – η κυβέρνηση αντιστέκεται
Οι ειδικοί που συνεδρίασαν χθες προκειμένου να αξιολογήσουν την επιδημιολογική κατάσταση φέρονται να εισηγούνται τη διενέργεια αρνητικού rapid test κατά την επιστροφή των ανεμβολίαστων τουριστών από τα νησιά.

Κάτι, που όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο αντιμετωπίζει με περίσκεψη, πρώτον διότι θα απαιτηθούν πολύ περισσότερα αυτοδιαγνωστικά τεστ από τα ήδη υπάρχοντα και δεύτερον γιατί θα δυσχεράνει τις μετακινήσεις των πολιτών, οι οποίοι μπορεί να οδηγηθούν και σε δεύτερες σκέψεις.


Σε ό,τι αφορά στους χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο οι κλειστοί χώροι σε μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης να ανοίξουν αργότερα και όχι στις 15 Ιουλίου, όπως ήταν προγραμματισμένο μέχρι πρότινος.

Ένα άλλο σενάριο που φαίνεται ότι βρίσκεται στο τραπέζι, είναι οι κλειστοί χώροι να ανοίξουν μεν στις 15 Ιουλίου, αλλά να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικοί και κυβέρνηση επεξεργάζονται τα μέτρα που θα ληφθούν και τα οποία είναι πολύ πιθανό να να ανακοινωθούν την Δευτέρα,

Σημειώνεται επίσης πως δεν αποκλείεται η λήψη στοχευμένων μέτρων σε περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, σε σχέση με τα κρούσματα και τις συρροές.

Ανακοινώνονται υποχρεωτικοί εμβολιασμοί;
Σύμφωνα, δε, με άλλες πηγές,  την ίδια ημέρα, δηλαδή τη Δευτέρα, είναι πιθανόν να γίνουν και οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Σε πρώτη φάση, φαίνεται πως θα ανακοινωθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών και όσων εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Όπως αναφέρεται, όσοι δεν εμβολιαστούν δεν θα απολυθούν αλλά θα μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες που δεν θα έχουν επαφή με το κοινό. Για αργότερα, τον Αύγουστο ή στις αρχές του Σεπτέμβρη, φαίνεται πως μετατίθεται η συζήτηση για τους εκπαιδευτικούς.

Πώς ταξιδεύουμε στα νησιά
Σημειώνεται ότι παρά τις διαρροές που ήθελαν να αλλάξει το καθεστώς των ταξιδιών από τα νησιά προς την ενδοχώρα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι το πλαίσιο παραμένει προς το παρόν τουλάχιστον το ίδιο.

Συγκεκριμένα, για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο, υπενθυμίζουμε ότι απαιτούνται:
Για τους ενήλικες:
α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης
β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.
Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.
Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Τί πρέπει να έχουν μαζί τους οι επιβάτες
Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Καλό θα είναι, όμως, να γίνονται self test.

Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:
Α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά το επαναλαμβάνουμε) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα
Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες