Τι θα συμβεί εάν κολλήσετε κορονοϊό μετά τις δύο δόσεις εμβολίου; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Ιουλίου 09, 2021

Τι θα συμβεί εάν κολλήσετε κορονοϊό μετά τις δύο δόσεις εμβολίου;


Αν έχετε εμβολιαστεί και κολλήσετε κορονοϊό, είναι πιθανό να έχετε χαμηλότερο ιικό φορτίο, πιο μικρή διάρκεια λοίμωξης και πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους. Αυτό ανέδειξε έρευνα, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία από τις συνεχιζόμενες έρευνες του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ΗΠΑ.


«Εάν εμβολιαστείτε, σε ποσοστό περίπου 90% δεν κινδυνεύετε να νοσήσετε με κορονοϊό αλλά ακόμα και αν κολλήσετε, θα έχετε χαμηλότερο ιικό φορτίο και θα περάσετε πιο ήπια τη νόσο», λέει ο  Jeff Burgess, MD, MS, MPH, Aναπλ.Κοσμήτορας Έρευνας,  Καθηγητής στο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας Mel and Enid Zuckerman

Ενώ τα εμβόλια αποδεικνύονται εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη της λοίμωξης COVID-19, κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό.

Μεταξύ 3.975 συμμετεχόντων σε δύο μελέτες, εντοπίστηκαν λοιμώξεις COVID σε πέντε συμμετέχοντες που είχαν πλήρως εμβολιαστεί και σε 11 που είχαν εμβολιαστεί μερικώς, καθώς και σε 156 μη εμβολιασμένους. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες προέρχονταν από περιοχές μελέτης της Αριζόνα.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που εμβολιάστηκαν μερικώς ή πλήρως με τα εμβόλια Pfizer και Moderna (εμβόλια mRNA) κατά τη στιγμή της μόλυνσης είχαν ιικό φορτίο που ήταν 40% μικρότερο από αυτό των μη εμβολιασμένων συμμετεχόντων. Το ιικό φορτίο – η ποσότητα του ιού SARS-CoV-2 που βρέθηκε σε ένα δείγμα δοκιμής – δεν αποτελεί ένδειξη του πόσο μεταδοτικό είναι ένα άτομο. Σύμφωνα όμως με πρόσφατη έρευνα,  φαίνεται ότι το ιικό φορτίο θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη σοβαρότητα της νόσου και στη δευτερογενή μετάδοση.

Εκτός από τη σοβαρότητα της νόσου, οι ερευνητές εξέτασαν και τη διάρκειά της. Το μεγαλύτερο ποσοστό των λοιμώξεων μεταξύ των μη εμβολιασμένων συμμετεχόντων διήρκησε δύο ή περισσότερες εβδομάδες, σε σύγκριση με μόνο μία εβδομάδα μεταξύ των εμβολιασμένων συμμετεχόντων.

Επιπλέον, ο κίνδυνος εμφάνισης λοίμωξης με πυρετό, ήταν 58% χαμηλότερος για τους εμβολιασμένους συμμετέχοντες, οι οποίοι ανέφεραν κατά μέσο όρο δύο λιγότερες μέρες στο κρεβάτι και μια συνολική διάρκεια της ασθένειας κατά έξι ημέρες,  μικρότερη από εκείνη των ατόμων που δεν ήτανε εμβολιασμένοι.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine , ενσωματώνει δεδομένα από δύο τρέχουσες μελέτες που χρηματοδοτούνται από το CDC.  Οι συμμετέχοντες στη μελέτη – προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης και γενικά εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή σε 8 πόλεις των ΗΠΑ, συνεχίζουν να υποβάλλονται σε εβδομαδιαία ρινικά επιχρίσματα για να δοκιμάσουν το COVID-19, καθώς και τριμηνιαίες εξετάσεις αίματος.

Με βάση δεδομένα από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 10 Απριλίου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δύο δόσεις ενός mRNA εμβολίου, είχαν 91% αποτελεσματικότητα κατά της μόλυνσης από κορονοϊό, ενώ η μία δόση, απέδειξε 81% αποτελεσματικότητα.

«Βλέπουμε ακόμη τα ίδια υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας του εμβολίου, οπότε αισθανόμαστε καλά γι’ αυτό. Αλλά το πιο σημαντικό, είναι ότι έχουμε πάρει επιπλέον μια σειρά μέτρων για τη σοβαρότητα της λοίμωξης μεταξύ ατόμων που έχουν εμβολιαστεί σε σύγκριση με εκείνα που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και επιπλέον, μπορέσαμε και μετρήσαμε το ιικό φορτίο αλλά και το χρονικό διάστημα της λοίμωξης», αναφέρει ο Δρ. Burgess










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες