Υψηλή χοληστερίνη: Το ανησυχητικό σημάδι στα πόδια που πρέπει να μας βάλει σε υποψίες - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Ιουλίου 22, 2021

Υψηλή χοληστερίνη: Το ανησυχητικό σημάδι στα πόδια που πρέπει να μας βάλει σε υποψίες


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για την υγεία τους, με τη χοληστερίνη να αποτελεί έναν από τους βασικούς κινδύνους. Πώς μπορείτε να την εντοπίσετε μόνοι σας.

Η χοληστερίνη είναι μια λιπαρή ουσία που κυκλοφορεί στο αίμα, ενώ όταν αυτή φτάνει σε υψηλά επίπεδα, αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων καθώς φράζουν οι αρτηρίες.

Ο μοναδικός σίγουρος τρόπος να διαπιστώσετε αν έχετε υψηλή χοληστερίνη είναι από εξετάσεις αίματος.

Τα ανησυχητικά σημάδια για υψηλή χοληστερίνη

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα ύποπτα σημάδια που θα πρέπει να σας κάνουν να ανησυχήσετε για υψηλή χοληστερίνη. Μεταξύ αυτών, τα ξανθώματα (κιτρινωπές πλάκες που εμφανίζονται κάτω από το δέρμα και έχουν έντονα καθορισμένα όρια) που προκαλούνται ενίοτε από τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης.

Σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες, τα ξανθώματα μπορεί να εμφανιστούν στους τένοντες των ποδιών και συνήθως αναπτύσσονται στον αχίλλειο τένοντα, σύμφωνα με το express.co.uk.
Το νοσοκομείο του Γουίντσεστερ, επισημαίνει πως αυτά τα λιπώματα μπορεί να είναι από πολύ μικρά ενώ ενδέχεται να φτάσουν σε μήκος έως και επτά εκατοστά.

Εκτός από την υψηλή χοληστερόλη, τα ξανθώματα μπορεί να προκληθούν από τα ακόλουθα:
διαβήτη
  • πρωτοπαθή χολική κίρρωση
  • ορισμένα είδη καρκίνου
  • υποθυρεοειδισμό
  • Η υψηλή χοληστερίνη δεν προκαλεί συνήθως συμπτώματα και όπως υπογραμμίζει το NHS, μερικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην άνοδό της είναι:
  • η ηλικία
  • το βάρος
  • κάποια άλλη πάθηση (υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτης)

Πώς αντιμετωπίζεται η υψηλή χοληστερίνη
Εάν έχετε υψηλή χοληστερίνη, o γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει για το πώς μπορείτε να την μειώσετε, με βασικό ρόλο να παίζουν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στα επίπεδα χοληστερόλης και στην υγεία της καρδιάς σας.

«Το υπερβολικό κορεσμένο λίπος θα αυξήσει τη χοληστερόλη στο αίμα σας, ενώ τα ακόρεστα λίπη είναι πιο υγιή για την καρδιά» τονίζει το ίδρυμα cholesterol Heart UK.

Το κορεσμένο λίπος αυτό που βρίσκεται στο βούτυρο, τα λιπαρά κρέατα και το τυρί.

Η μεσογειακή διατροφή, που μπορεί να διαφέρει ανά χώρα, ωστόσο διαθέτει μερικά κοινά χαρακτηριστικά.

«Η μεσογειακή διατροφή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φασόλια, δημητριακά, ψάρια και ακόρεστα λίπη όπως το ελαιόλαδο. Συνήθως περιλαμβάνει χαμηλή πρόσληψη κρέατος και γαλακτοκομικών τροφίμων», διευκρινίζει το NHS.








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες