Εστίαση: Πότε έρχονται οι αμιγείς και μεικτοί χώροι - Τσουχτερά πρόστιμα και για πελάτες - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Ιουλίου 10, 2021

Εστίαση: Πότε έρχονται οι αμιγείς και μεικτοί χώροι - Τσουχτερά πρόστιμα και για πελάτες


Την επόμενη εβδομάδα και κατά πάσα πιθανότητα στις 15 Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται το μέτρο για τον διαχωρισμό των καταστημάτων εστίασης σε μικτούς και αμιγείς χώρους.

Στους αμιγείς κλειστούς χώρους εστιατορίων και καφέ, η πληρότητα θα μπορεί να φτάνει το 85%, ενώ οι πελάτες για να μπουν σε αυτούς θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Στους μικτούς χώρους, η πληρότητα θα φτάνει το 50%, ενώ όσοι θα θέλουν να τους επισκεφτούν θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test.

Από τις 15 Ιουλίου θα είναι στη διάθεση των ιδιοκτητών καταστημάτων η εφαρμογή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θα ελέγχει το πιστοποιητικό που φέρνει ο πελάτης κατά την είσοδό του στους χώρους εστίασης.

Τσουχτερά πρόστιμα
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν στο σύστημα Εργάνη εάν θα λειτουργήσουν τους χώρους τους ως αμιγείς ή μικτούς. Εάν δεν το κάνουν θα τους επιβληθεί πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ, ενώ θα είναι υποχρεωμένες να έχουν στην είσοδό τους ειδική σήμανση που θα ενημερώνει τους πελάτες εάν πρόκειται για χώρο αμιγή ή μικτό. Το πρόστιμο για μη σήμανση στην είσοδο ανέρχεται σε 500 ευρώ.

Τα τσουχτερά πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ θα επιβάλλονται στους χώρους που δεν τηρούν την πληρότητα που έχουν δηλώσει. Επίσης προβλέπεται αναστολή λειτουργίας από 7 έως 15 ημέρες ανάλογα με τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης θα μπαίνει λουκέτο με αφαίρεση αδείας της επιχείρησης.

Οι έλεγχοι θα γίνονται από διάφορες υπηρεσίες και συγκεκριμένα την αστυνομία, τη δημοτική αστυνομία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το ΣΕΠΕ, τη γγ Εμπορίου –Προστασίας του Καταναλωτή και την Πολιτική Προστασία.

Πρόστιμα και για τους πελάτες
Εάν κάποιος πελάτης βρίσκεται σε χώρο που απευθύνεται αμιγώς σε εμβολιασμένους ενώ δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ. Εάν φέρει πλαστό έγγραφο το πρόστιμο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.

Έλεγχος εγγράφων
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ , στις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία στο gov.gr η ειδική εφαρμογή την οποία θα κατεβάζουν οι επιχειρήσεις για να ελέγχουν τα bar code των εγγράφων εμβολιασμού ή των τεστ των πελατών.

Η εφαρμογή θα έχει τρεις χρωματικές ενδείξεις:

Πράσινη όταν πρόκειται για πελάτη που έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει με κορονοϊό
Κίτρινη για πελάτη που φέρει αρνητικό τεστ κορονοϊού
Κόκκινη για λανθασμένο ή μη αληθές έγγραφο.

Πώς θα ενημερώνονται οι πελάτες για το διαχωρισμό των καταστημάτων
Οι πελάτες θα μπορούν μέσω αναζήτησης στο gov.gr να ενημερωθούν εάν το κατάστημα το οποίο θέλουν να επισκεφτούν είναι αμιγώς για εμβολιασμένους ή μικτής λειτουργίας.

Στο πλαίσιο της επιβράβευσης των συνεπών επιχειρήσεων, οι πολίτες θα μπορούν επίσης να ενημερώνονται εάν η επιχείρηση που επιθυμούν να επισκεφτούν έχει παραβιάσει τα ανωτέρω μέτρα.

Σημειώνεται ότι από τις 8/7/2021 , έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα μέτρα για τα κέντρα διασκέδασης που σύμφωνα με το ΦΕΚ λειτουργούν με πληρότητα 25% και μόνο με καθήμενους, ενώ αυστηρότατοι είναι οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται καθημερινά από τις ελεγκτικές Αρχές. 

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες