Οι παιδίατροι ζητούν να επιτρέπονται οι εμβολιασμοί ανηλίκων στα ιατρεία τους - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Ιουλίου 20, 2021

Οι παιδίατροι ζητούν να επιτρέπονται οι εμβολιασμοί ανηλίκων στα ιατρεία τους


Τη συμμετοχή τους στην εθνική εκστρατεία «Ελευθερία» ως βασικό κρίκο της ιατρικής αλυσίδας των εμβολιασμών των παιδιών ζητούν μέσω των εκπροσώπων τους οι ιδιώτες παιδίατροι από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Με επιστολή της προς τον αρμόδιο γενικό γραμματέα, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιων Παιδιάτρων ζητεί να επιτραπεί η διενέργεια εμβολιασμών κατά της λοίμωξης covid των παιδιών στα ιδιωτικά ιατρεία τους, όπως γίνεται για τη θωράκιση τους εναντι των λοιμωδών μεταδοτικων ασθενειών.

«Μετά τη θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 15-17 ετών κατά του COVID, αλλά και την επιστημονική συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με την ενδεχόμενη επέκταση του εμβολιασμού σε παιδιά 12-15 ετών, επιθυμούμε ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων να θέσουμε υπόψη σας τις παρακάτω θέσεις μας» αναφέρει η ομοσπονδία και παραθετει τα εξής:

Στη χώρα μας η πλειονότητα των υποχρεωτικών εμβολιασμών, που εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, πραγματοποιείται στα παιδιατρικά ιατρεία. Καθημερινά και από πολλά χρόνια, εμβολιάζουμε χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό μας κάνει να έχουμε την μεγαλύτερη εμπειρία, όσον αφορά τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς.

Τα παιδιατρικά ιατρεία διαθέτουν σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και παρέχουν δυνατότητα ανάνηψης και αντιμετώπισης αναφυλακτικής αντίδρασης, με χορήγηση οξυγόνου με ambu και τη χρήση ενέσιμης αδρεναλίνης. Οι παιδίατροι έχουμε εκπαιδευτεί εντατικά στην αντιμετώπιση επειγόντων καταστάσεων και οι περισσότεροι διαθέτουμε και τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις.

Ο εμβολιασμός των παιδιών δεν είναι πάντοτε μια απλή και εύκολη υπόθεση, όπως συνήθως είναι με τους ενήλικες. Οι παιδίατροι είμαστε κατάλληλα εκπαιδευμένοι στην επικοινωνία με τους γονείς και τον χειρισμό των παιδιών (ακόμα και αυτών που αντιδρούν έντονα) για εξέταση και εμβολιασμό.

Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά το ιστορικό του κάθε παιδιού και τα παιδιά, όπως και οι γονείς τους, αισθάνονται μεγάλη ασφάλεια μαζί μας. Οι γονείς έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στον παιδίατρο, που παρακολουθεί τα παιδιά τους και συνήθως συμμορφώνονται σχεδόν απόλυτα σε αυτά που θα τους προτείνουμε.»

Εμβολιασμός αλλά και τεστ για τον κορωνοϊο (και) από τους παιδιάτρους

Οι εκπρόσωποι των παιδιάτρων υπογραμμίζουν οτι πρέπει να αξιοποιηθεί η ειδικότητα τους στην επιδημία όπως και η σχέση εμπιστοσύνης που τους συνδέει με τους γονείς. «Θέλοντας να βοηθήσουμε στην προσπάθεια για επιτυχή εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών και πιθανώς προσεχώς των παιδιών 12-15 ετών, θεωρούμε ότι ο εμβολιασμός τους πρέπει να πραγματοποιείται από Παιδιάτρους, ή τουλάχιστο με την παρουσία Παιδιάτρου, σε χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους και φιλικούς. Για την ταχεία επίτευξη του ανωτέρου στόχου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων προτείνει, όταν οι συνθήκες επιμελητείας και λογιστικής υποστήριξης των εμβολίων το επιτρέψουν, να πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί κατά της COVID, σε εφήβους και παιδιά, που ήδη παρακολουθούμε, στα ιδιωτικά μας ιατρεία. Επιπρόσθετα, στα ιδιωτικά μας ιατρεία θα μπορούσε να διενεργηθεί και ο εμβολιασμός και των υπόλοιπων ενηλίκων μελών της οικογένειας που επιθυμούν να εμβολιαστούν» αναφέρουν στην επιστολή τους προς το υπουργείο Υγείας.

Εναλλακτικά, προτείνουν την πρόσληψη παιδιάτρων, με βραχείας διάρκειας συμβάσεων έργου, για να στελεχώσουν τα εμβολιαστικά κέντρα, που θα εμβολιάζουν εφήβους και παιδιά.

Επίσης, ζητούν από τον αρμοδιο γενικο γραμματέα να εξετάσει την ένταξη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των Rapid Antigen Test, αλλά και της μοριακής δοκιμασίας τύπου PCR. «Η αποζημίωση των ανωτέρω εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ, θα βοηθούσε σημαντικά στην ταχύτερη και ευκολότερη διάγνωση των κρουσμάτων με αποτέλεσμα την ταχεία απομόνωση τους και την βέλτιστη ιχνηλάτηση των επαφών τους, έτσι ώστε να περιοριστεί άμεσα και δραστικά μια νέα έξαρση της νόσου» τονίζουν. 

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες