Αλλάζουν τα τιμολόγια ρεύματος- Τι θα πληρώνουν οι καταναλωτές - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Ιουλίου 19, 2021

Αλλάζουν τα τιμολόγια ρεύματος- Τι θα πληρώνουν οι καταναλωτές


Νέους κανόνες τιμολόγησης με ορισμένες ενστάσεις κυρίως από την πλευρά της ΔΕΗ αλλά και της Protergia συναντά η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για αλλαγή στη μεθοδολογία χρέωσης των καταναλωτών προκειμένου να προστατευθούν από τις ρήτρες αναπροσαρμογής.

Την Παρασκευή σε έκτακτο call μεταξύ της Ολομέλειας και 37 στελεχών της αγοράς, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Θανάσης Δαγούμας παρουσίασε στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας την νέα φιλοσοφία τιμολόγησης που περιλαμβάνει την κατάργηση των παγίων, τον έλεγχο των εταιρειών και την εφαρμογή ενός σταθερού τιμολογίου δίχως ρήτρες και ενός κυμαινόμενου με ρήτρα.

Η διαφορά είναι ότι το τελευταίο θα περιλαμβάνει πλαφόν 30% μέχρι του οποίου οι καταναλωτές θα πληρώνουν την διαφορά. Πάνω από αυτό, τη διαφορά θα επωμίζονται οι πάροχοι ηλεκτρισμού -εφόσον παρατηρούνται ανατιμήσεις με βάση τις τιμές χονδρεμπορικής-  ενώ κάτω από αυτό θα κερδίζουν. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αν η οριακή τιμή συστήματος (ΟΤΣ-τιμή χονδρεμπορικής) είναι 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ο καταναλωτής θα χρεωθεί άνοδο τιμών μέχρι 30% στο κόστος ρεύματος που δικαιολογείται από τις διακυμάνσεις της αγοράς δηλαδή 104 ευρώ. Πάνω από αυτό το όριο,  το κόστος θα το επωμίζεται η εταιρεία. Σήμερα  αρκετοί προμηθευτές εμφανίζουν χαμηλά ονομαστικά τιμολόγια, τα οποία όμως εκτινάσσονται λόγω ρητρών, με αποτέλεσμα οι πολίτες  να μην γνωρίζουν τι πληρώνουν, πώς να υπολογίσουν την διαφορά αλλά και τι τους συμφέρει.

Άλλωστε είναι κοινή πεποίθηση ότι οι καταναλωτές δυσκολεύονται να κατανοήσουν τεχνικούς όρους (π.χ  ρήτρες ΟΤΣ, ρύπων κ.α) που περιλαμβάνονται στα συμβόλαια, πίσω από τους οποίους κρύβονται οι γενναίες αναπροσαρμογές των λογαριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόταση της ΡΑΕ για κατάργηση των παγίων η διοίκηση της ΔΕΗ, έχει ενστάσεις καθώς διαθέτει μεγάλη πελατειακή βάση με σταθερά τιμολόγια ενώ ανάλογη στάση τηρεί και η Protergia. Επίσης η εταιρεία του ομίλου Μυτιληναίου δια του εκπροσώπου της κ. Ντίνου Μπενρουμπή κατά την πρόσφατη  διαδικτυακή ενημέρωση, εμφανίστηκε αρνητική και στο θέμα της κατάργησης της ρήτρας απομάκρυνσης από τα δίκτυα, θέμα μάλιστα το οποίο έχει προσβάλλει και στα δικαστήρια για παλαιότερη απόφαση της ΡΑΕ.

Η Αρχή ζητά διαφανείς και ξεκάθαρους κανόνες στα τιμολόγια προκειμένου να προστατευτούν οι καταναλωτές από τις υπέρογκες αυξήσεις και να γνωρίζουν με ακρίβεια τι πληρώνουν στο λογαριασμό τους.

Ζητά επίσης να υπάρχει ενημέρωση προς τους πελάτες εφόσον πρόκειται να μεταβληθούν τα τιμολόγια για αυτό και έγινε σύσταση και στη ΔΕΗ, η οποία από αρχές Αυγούστου θα ενσωματώσει την ρήτρα ΟΤΣ, λέγοντας ότι όφειλε να ενημερώσει τους καταναλωτές  για τις αναπροσαρμογές.

Η πρόταση του Ρυθμιστή αναμένεται να βγει εντός των επομένων ημερών σε διαβούλευση καθώς η εκτίναξη της χονδρεμπορικής τιμής ως αποτέλεσμα της κούρσας των τιμών των καυσίμων, του διοξειδίου του άνθρακα και των υψηλών θερμοκρασιών, επιτάσσουν την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων.








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες