Η σεληνιακή ταλάντευση θα μας φέρει φονικές πλημμύρες - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Ιουλίου 19, 2021

Η σεληνιακή ταλάντευση θα μας φέρει φονικές πλημμύρες

MOVINGIMAGES VIA GETTY IMAGES
Rio de Janeiro, Brazil - February 8, 2020: View of the full moon rising above the mountain range landscape.

Η σελήνη μπορεί να μας... μαγνητίζει με το φως της τα βάρδια του καλοκαιριού αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν πως μπορεί να μας φέρει σε πολύ δεινή θέση την επόμενη δεκαετία.
Οι ακτογραμμές και οι παράκτιες περιοχές θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενο αριθμό πλημμυρών στα μέσα της ερχόμενης δεκαετίας εξαιτίας του κύκλου των σεληνιακών φάσεων οι οποίες θα μεγεθύνουν τη στάθμη των θαλασσών λόγω της κλιματικής αλλαγής.
«Στα μέσα των 30, κάθε ακτογραμμή στις ΗΠΑ θα υποστεί μεγάλες πλημμύρες, όταν o κύκλος της σελήνης θα εντείνει την αύξηση της στάθμης των θαλασσών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», προειδοποιεί η NASA σε νέα έρευνα της.
Μια ταλάντευση στην τροχιά της σελήνης όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες΄
από τον 18ο αιώνα χρειάζεται 18,6 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η βαρυτική έλξη της σελήνης κατευθύνει την παλίρροια στις θάλασσες.

Οταν η σελήνη ταλαντεύεται προς μια κατεύθυνση, οι πλημμυρίδες είναι χαμηλότερες. Ωστόσο, όταν ταλαντεύεται προς την αντίθετη, οι πλημμυρίδες είναι ακόμα υψηλότερες και μπορούν να αποδειχθούν καταστροφικές καθώς ανεβαίνει η στάθμη των θαλασσών.

«Θα μας έρθει μια διπλή αναποδιά» δηλώνει στη Washington Post, o ωκεανογράφος της NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), William Sweet, εκ των ερευνητών της μελέτης της NASA. «Αυτό σημαίνει πως οι παράκτιες πόλεις – εκτός κι αν προσαρμοστούν και οχυρωθούν- θα πρέπει να αναμένουν ακόμα μεγαλύτερες πλημμύρες».
Η ΝΟΑΑ κατέγραψε μόνο για το 2019, 600 πλημμύρες που προκλήθηκαν από πλημμυρίδες στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ και την Ακτή του Κόλπου. Η επερχόμενη ταλάντευση θα επιδεινώσει την κατάσταση και πολύ πιθανώς να οδηγήσει «σε δραματική αύξηση του αριθμού των πλημμυρών» σε όλες τις παράκτιες πόλεις των ΗΠΑ.

«Ολοένα και πλησιάζουμε στο κατώφλι μεγάλων πλημμυρών σ′ αυτές τις παραθαλάσσιες τοποθεσίες. Η ίδια μεταβλητότητα που στο παρελθόν δεν προκαλούσε πλημμύρες, πλέον θα αρχίσει να φέρνει πλημμύρες. Μάλιστα, ενδέχεται να δημιουργηθούν ‘συστάδες’ πλημμυρών που μπορεί να διαρκέσουν ως ένα μήνα ή και περισσότερο», δηλώνει ο Ben Hamlington, επικεφαλής της ομάδας για την αλλαγή της στάθμης των θαλασσών της NASA.

Oι μόνες παράκτιες περιοχές που θα γλιτώσουν, προσωρινά, το κίνδυνο είναι οι βόρειες των ΗΠΑ, ανάμεσα τους και η Αλάσκα, διότι αυτές οι χερσαίες περιοχές εγείρονται εξαιτίας μακροχρόνιων γεωλογικών διαδικασιών», αναφέρει η NASA.

Oι παλιρροϊκές πλημμύρες περιέχουν λιγότερο νερό από τις πλημμύρες που προκαλούνται από καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες, και για αυτό τον λόγο δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

«Ωστόσο εάν πλημμυρίζει 10 ή 15 φορές τον μήνα, καμιά επιχείρηση δεν θα μπορεί να λειτουργεί με... υποβρύχιο πάρκινγκ. Ο κόσμος θα χάσει την δουλειά του γιατί δεν θα μπορεί να πάει στους χώρους εργασίας. Oι διαρροές σε βόθρους θα γίνουν σοβαρός κίνδυνος δημόσιας υγείας», υποστηρίζει ο Phil Thompson, επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Χαβάης και βασικός μελετητής της νέας έρευνας.

Hδη πάντως, η NASA έχει δημιουργήσει ένα portal για την στάθμη της θάλασσας που προβάλει τι ενδέχεται να συμβεί στο μέλλον και στο οποίο συμπεριλαμβάνονται εργαλεία που προβλέπουν τις πλημμύρες.

huffingtonpost.gr

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες