Νέα μέτρα έρχονται σήμερα για εστίαση, μάσκες, μετακινήσεις - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Ιουλίου 08, 2021

Νέα μέτρα έρχονται σήμερα για εστίαση, μάσκες, μετακινήσεις


Η μετάλλαξη Δέλτα είναι ξεκάθαρο ότι είναι στην Ελλάδα και σαρώνει. Μετά τη χαλάρωση των μέτρων η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το 4ο κύμα της πανδημίας και μια σειρά από νέα μέτρα ισχύουν σήμερα, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και νέα μέτρα για τις μάσκες. Μετακίνηση εκτός νομού και απαγόρευση κυκλοφορίας μένουν για αργότερα στην παρούσα φάση.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο ότι βαδίζουμε προς το χειρότερο σενάριο, αλλά σε σενάρια που κανείς δεν είχε προβλέψει. Στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο να αποφασιστούν νέα τοπικά και στοχευμένα μέτρα για να περιοριστούν οι εστίες διασποράς κορονοϊού, όπου κριθεί απαραίτητο.

Ήδη την Τετάρτη 7 Ιουλίου, συνεδρίασε η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, η οποία εξέτασε ορισμένα νέα μέτρα για να εισηγηθεί στην κυβέρνηση. Τα νέα μέτρα θα εξετάσει σήμερα η Επιτροπή των Ειδικών και όλα δείχνουν ότι πάμε για ολική επαναφορά στις μάσκες. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι μάσκες επιστρέφουν παντού.


Ταυτόχρονα τα σενάρια είναι πολλά. Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με τη μετακίνηση εκτός νομού. Η πρόταση της Επιτροπής είναι γνωστή από την προηγούμενη εβδομάδα. Μετακίνηση εκτός νομού μόνο για εμβολιασμένους και για ανεμβολίαστους με rapid test.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι πάντα στο τραπέζι για τα βράδια, ωστόσο μένει για αργότερα.


Ένα νέο σενάριο θέλει να φεύγουν από το κάδρο τα μεικτά μαγαζιά και να μπαίνουν στην εστίαση οι εμβολιασμένοι.

Τίποτα όμως δεν έχει κλειδώσει. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από το Νίκο Χαρδαλιά, ενώ η στρατηγική του οριζόντιου διαχωρισμού φαίνεται να παραμένει.

Δε θα επιβληθούν δηλαδή οριζόντια μέτρα σε όλη τη χώρα και εάν θα υπάρξουν γενικοί περιορισμοί θα είναι μόνο για μη εμβολιασμένους.

Όπως επεσήμανε μιλώντας στο OPEN ο Θανάσης Εξαδάκτυλος, ο μόνος τρόπος για αποφευχθεί το 4ο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού είναι να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες. «Δεν θα προλάβουμε να αναστρέψουμε το 4ο κύμα αυτή τη στιγμή με επιπλέον μέτρα. Πρέπει οι άνω των 50 να διαβούν το κατώφλι του εμβολιαστικού κέντρου», σημείωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, εκτίμησε πως στις 15 Αυγούστου μπορεί να έχουμε ακόμα και 3.500 κρούσματα κορονοϊού. «Η κορυφή του κύματος θα είναι μάλλον γύρω στον Δεκαπενταύγουστο, 10 με 15 Αυγούστου. Εκεί λογικά έχει τη δυνατότητα να πάει και μέχρι τις 3.500 κρούσματα ημερησίως» τόνισε.

Μιλώντας στο Mega, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, τόνισε ότι η αύξηση των κρουσμάτων έχει θορυβήσει τους επιστήμονες.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την αύξηση των κρουσμάτων και ταυτόχρονα την απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη χαλάρωση των μέτρων. Είμαστε μπροστά σε ένα 4ο κύμα δυστυχώς μέσα στο καλοκαίρι, που αν δεν πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα θα είναι και αυτό σφοδρότατο», απάντησε χαρακτηριστικά.

Αν και η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη σε εισαγωγές στα νοσοκομεία, καθώς ασθενούν κυρίως νέοι άνθρωποι που δεν χρειάζονται νοσηλεία, όσο οι αριθμοί μεγαλώνουν τόσο θα αυξάνεται και η πίεση στο σύστημα υγείας.

«Ευτυχώς σε αυτήν τη φάση τα κρούσματα αφορούν νέους ανθρώπους που δεν χρειάζονται νοσηλεία, αλλά αν αυτοί διασπαρούν σε σχέση και με το ιικό φορτίο που βλέπουμε ότι επικρατεί η ινδική μετάλλαξη, τότε η πίεση στο σύστημα υγείας θα είναι εξίσου σημαντική και εκθετική», συνέχισε ο ίδιος, λέγοντας πως τέτοιες εικόνες είναι πιθανό να συναντήσουμε και μέσα στο καλοκαίρι, καθώς η άρση των μέτρων ατομικής προστασίας και η χαλάρωση των υγειονομικών κανόνων έχουν οδηγήσει σε έκρηξη κρουσμάτων.

«Είναι ανεπίτρεπτη η υπερβολική χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας, την στιγμή που δεν έχουμε χτίσει ένα υψηλό τείχος ανοσίας» σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, ο οποίος λέει ανοιχτά πως παρά τις προειδοποιήσεις, βιαστήκαμε να άρουμε τα μέτρα.

«Βιαστήκαμε πάρα πολύ για μια ακόμα φορά, όπως βιαστήκαμε να ανοίξουμε στο 3ο κύμα, γι’ αυτό και διήρκησε πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, θεωρώντας ότι έτσι βοηθάμε τον τουρισμό και την οικονομία. Αυτό γίνεται μπούμερανκ. Δεν μπορεί κανείς σε μια κρίση πανδημίας αν δεν χτίσει τείχος ανοσίας να κάνει τέτοια παρακινδυνευμένα βήματα χαλάρωσης των μέτρων», τόνισε.

Τα νέα μέτρα από σήμερα
Μόνο με καθήμενους από σήμερα όλοι οι χώροι εστίασης, ένα μέτρο που σε μεγάλο βαθμό ήταν σε ισχύ.

Από σήμερα, Πέμπτη 8 Ιουλίου όλοι οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν με καθήμενους, ακολουθώντας τους νέους κανόνες του υπ. Ανάπτυξης.

Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα κυρώνονται πρόστιμα από την πρώτη κιόλας παράβαση, με λουκέτο από την αμέσως επόμενη μέρα και για επτά ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι στα 10.000 ευρώ και στην τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια.

Οι κυρώσεις θα μπορούν να επιβληθούν και εκ των υστέρων και βάσει αξιολόγησης με υλικό από τα social media.

Για καταστήματα κάτω των 200 τμ, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημέρες

Για τα καταστήματα άνω των 200 τμ, επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη ημέρα της παράβασης για 7 ημέρες.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στις 10.000 ευρώ (ανεξαρτήτως τ.μ) και το λουκέτο θα ισχύει για 15 ημέρες.

Σε περίπτωση τρίτης παράβασης θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας του καταστήματος.

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις στα νησιά
Όσοι θέλουν να επιβιβαστούν σε πλοία και αεροπλάνα για να ταξιδέψουν, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Οι εμβολιασμένοι, οι ανεμβολίαστοι και όσοι έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση ή δεν έχουν περάσει 14 ημέρες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Οι εμβολιασμένοι πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή Green Pass που θα πιστοποιεί τον πλήρη εμβολιασμό και τον τύπο του εμβολίου. Οι ανεμβολίαστοι μπορούν τα ταξιδεύουν με την επίδειξη είτε αρνητικού αποτελέσματος PCR 72 ωρών, είτε με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών, είτε με πιστοποιητικό νόσησης, είτε με Green Pass που θα βεβαιώνει ένα από τα παραπάνω.

Όσοι έχουν κάνει μόνο την 1η δόση ή δεν έχουν περάσει 14 ημέρες από τη 2η δόση, αντιμετωπίζονται ως ανεμβολίαστοι και τους επιτρέπεται η είσοδος στο πλοίο μόνο με την επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών.

Επίσης, για ανήλικους 12 έως 17 ετών η είσοδος επιτρέπεται με το αρνητικό αποτέλεσμα οποιουδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test, ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα. Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών. Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες