Όλα όσα αγαπάμε να μισούμε στο ελληνικό καλοκαίρι - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Ιουλίου 10, 2021

Όλα όσα αγαπάμε να μισούμε στο ελληνικό καλοκαίρι


Αλήθεια, ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις που σας έρχονται κατά νου όταν σκέφτεστε το ελληνικό καλοκαίρι; Ποια συναισθήματα σας κατακλύζουν όταν αναπολείτε την πιο ανέμελη εποχή του χρόνου;

Είναι το «τραγούδι» των τζιτζικιών που σας νανουρίζει την ώρα της καλοκαιρινής σιέστας; Άραγε, είναι η αίσθηση της παγωμένης μπύρας στα χείλη την ώρα που τα πόδια σας βυθίζονται στην καυτή άμμο ή μήπως η σκέψη σας «τρέχει» απευθείας σε εκείνες τις παρεΐστικες, νωχελικές στιγμές στο μπαλκόνι;

Όποιες και αν είναι οι εικόνες, οι γεύσεις και οι εμπειρίες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες για εσάς με το καλοκαίρι στην Ελλάδα, η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κάποιες σταθερές «αξίες», ορισμένα κοινά στοιχεία που όλοι μας αναγνωρίζουμε και ανυπομονούμε να βιώσουμε κάθε χρόνο. Μαζί με αυτά όμως, συνήθως έρχονται και αρκετά απρόοπτα, λίγη γκρίνια και μερικές διαφωνίες. Με λίγα λόγια, μικρές απρόβλεπτες λεπτομέρειες που συμπληρώνουν το καλοκαιρινό μας «πρόγραμμα» και μαζί, συνθέτουν… όλα όσα αγαπάμε να μισούμε στο ελληνικό καλοκαίρι.

Ιδού, λοιπόν, μερικά κλασικά σκηνικά που όσο και αν θέλουμε να αποφύγουμε φέτος το καλοκαίρι, γνωρίζουμε πως πιθανότατα δεν θα τα καταφέρουμε και εν τέλει, αυτό δεν μας ενοχλεί και τόσο. Διότι όποιες και αν είναι οι διαφωνίες μας και ό,τι απρόοπτο και αν συμβεί, συνήθως όλα διορθώνονται γύρω από ένα τραπέζι με την αγαπημένη μας μπύρα και καλό φαγητό. Κλασικά, καλοκαιρινά και ελληνικά.

Τα ραντεβού της τελευταίας στιγμής: Όσο και αν θέλουμε να έχουμε τα πάντα σε «τάξη», η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι Έλληνες, είμαστε της τελευταίας στιγμής, κάτι που μπορεί να μας κάνει να… τρέχουμε χωρίς λόγο και φυσικά, να αγχωνόμαστε. Αν προσθέσουμε δε και τις υψηλές θερμοκρασίες στο πρόγραμμα, τότε το σκηνικό μπορεί να γίνει ολίγον τι «εκρηκτικό». Με κάποιον παράξενο και ταυτόχρονα «μαγικό» τρόπο όμως, πάντα καταφέρνουμε να φτάνουμε στον προορισμό μας και να φέρνουμε εις πέρας όσα θέλουμε, ενώ το τέλος της ημέρας μας βρίσκει συνήθως χαλαρούς, να απολαμβάνουμε την παγωμένη μας μπύρας, έχοντας σχεδόν ξεχάσει πόσο πολύ ιδρώσαμε για να τα προλάβουμε όλα.


Οι ακυρώσεις που μας βγάζουν εκτός προγράμματος: Από μία απεργία μέχρι ένα απρόοπτο και από μία βλάβη στο αυτοκίνητο ή το πλοίο μέχρι κάτι έκτακτο που έτυχε στον φίλο, τη σύντροφο ή το φιλικό οικογενειακό ζευγάρι με το οποίο κανονίζαμε να πάμε διακοπές. Μία ακύρωση είναι πάντα στο πρόγραμμα όμως, όσο και αν μας εκνευρίζει και μας αποσυντονίζει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, καταφέρνουμε πάντα να βρούμε τη λύση και κυρίως, να μην χαλάσουμε τη διάθεση και τις «καρδιές» μας.

Η εξόρμηση στην παραλία που καταλήγει σε φωνές: Δοκιμάστε να μετατρέψετε τις παρακάτω λέξεις σε εικόνες. Κυριακή μεσημέρι και βρίσκεστε «κολλημένοι» κάπου στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Η χαλάρωση στην παραλία αρχίζει ήδη να μοιάζει με όνειρο μακρινό και όταν πλησιάζετε στην πλαζ που είχατε βάλει στο πρόγραμμα να επισκεφτείτε και δεν βρίσκετε ούτε μία θέση πάρκινγκ, η ένταση αρχίζει να ανεβαίνει. Από τη μία πλευρά ο φίλος που είναι τόσο απογοητευμένος που αρχίζει να φωνάζει και να ζητά να γυρίσετε πίσω εδώ και τώρα, από την άλλη η φίλη που έχει βγει έξω από το αυτοκίνητο και απλώνει ήδη το αντηλιακό της και δίπλα εσείς οι υπόλοιποι, που δεν μπορείτε να αποφασίσετε σε ποια παραλία πρέπει να πάτε για να βρείτε και πάρκινγκ και ξαπλώστρες. Ξαπλώστρες; Άλλο ένα θέμα που ανεβάζει την ένταση. Διότι δεν θέλουν όλοι να απολαύσουν το μεσημέρι της Κυριακής τους σε ένα πολυσύχναστο μπαρ και δη, να πληρώσουν ακριβά την ηλιοθεραπεία τους. Ζέστη, φωνές, φασαρία, κούραση, απογοήτευση και η ώρα να περνάει. Να που όμως, κάποιος ρίχνει στο «τραπέζι» την κατάλληλη ιδέα και λίγη ώρα αργότερα, βρίσκεστε όλοι μαζί σε ένα ταβερνάκι δίπλα στο κύμα, να δροσίζεστε, να γελάτε, να τρώτε και να τσουγκρίζετε τις μπυρίτσες σας. Με λίγα λόγια, να απολαμβάνετε τις στιγμές σας, όπως ακριβώς θέλατε εξαρχής, δηλαδή μαζί και χαλαροί, ακόμη και αν διαφωνείτε και εκεί. Όλοι όμως θα τσουγκρίσετε και θα ευχηθείτε «στην υγεία» σας.


Ο καύσωνας στην πόλη: Όσοι από εμάς παραμένουμε στην πόλη εν μέσω καύσωνα, την ώρα που οι φίλοι, οι γνωστοί και οι συνάδελφοί μας απολαμβάνουν τις βουτιές τους σε κάποιοι νησί, κατακλύζοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με βίντεο και φωτογραφίες, γνωρίζουμε καλά τη δυσκολία. Θα γκρινιάξουμε, θα προσπαθήσουμε να μείνουμε για λίγο μακριά από τα κινητά μας τηλέφωνα και θα απελπιστούμε. Δεν θα το βάλουμε κάτω όμως, διότι αν υπάρχει κάτι που εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε καλά, είναι η σημασία του να περνάμε καλά ανεξαρτήτως συνθηκών. Θα βρούμε, λοιπόν, μια αυλή στην πόλη που θα θυμίζει κάτι από νησί και θα δώσουμε ένα μεσημεριανό ή ένα βραδινό ραντεβού για εκλεκτούς μεζέδες, παγωμένη μπύρα και καλή παρέα. Διότι όλο και κάποιος άλλος θα έχει ξεμείνει και αυτό το Σαββατοκύριακο στην πόλη, εκτός από εμάς.


Το καλοκαίρι στην Ελλάδα έχει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά. Την ίδια ώρα όμως, είναι γεμάτο από απρόοπτα. Ωστόσο, αν το καλοσκεφτούμε, όλα όσα αγαπάμε να μισούμε στο ελληνικό καλοκαίρι, συνιστούν τις στιγμές εκείνες που μας μένουν αξέχαστες στο τέλος. Διότι μετά την τρικυμία έρχεται η γαλήνη και αυτός είναι ο λόγος που κάθε διαφωνία, κάθε απρόβλεπτο περιστατικό, κάθε ένταση και κάθε δυσκολία, μας βρίσκει στο τέλος της ημέρας μαζί και δη, πιο κοντά από ποτέ. Γιατί σε ό,τι αφορά στο ελληνικό καλοκαίρι, η εμπειρία μας έχει αποδείξει ότι όλα διορθώνονται γύρω από ένα τραπέζι με μπύρα και καλό φαγητό. Κλασικά, καλοκαιρινά και ελληνικά.











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες